Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2016 13:42 - След края на VI сезон на Троновете
Автор: asthfghl Категория: Забавление   
Прочетен: 1095 Коментари: 0 Гласове:
16

Последна промяна: 01.07.2016 13:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Мрънкачите, които се оплакват, че пътуванията били нереално бързи, телепортирали се и т.н. Сега дано сте доволни - през цялата пауза до следващия сезон Денерис ще пътува."

image

Няколко разхвърляни мисли и впечатления.

- Наистина ли Джон е наследник на трона и прероденият Азор Ахай?

Това все още не е ясно. Всяка червена жрица май си има собствена версия кой е Азор Ахай и има ли изобщо такъв.

- И какво, значи сега Джон е основният претендент за трона?

Що се отнася до претенциите за трона, Джон продължава да е извънбрачно копеле, пък било то и на престолонаследника Регар. Макар че копелдашкият му статут явно не попречи особено на основните северни лордове да си го изберат за Крал на Севера като стой, та гледай :)

А Санса трябва да осъзнае, че аргументът "Джон е просто едно копеле" не важи. В момента тя е единственият наследник на Старк и като господар на Зимен хребет си е напълно в правото да подпише един декрет и да го провъзгласи за Старк. Също както Руус Болтън направи копелето Рамзи Сноу законен Болтън.

- Реално Санса веднъж е омъжена за Тирион, след това очевидно пак без проблем за Рамзи... При положение, че имат строги закони за абсолютно всичко, как заобикалят точно това?

Не става много ясно. Тирион уж е осъден на смърт и се брои умрял за кралството. Това, че избягва в последния момент, не го оневинява. Вероятно по тази логика Санса се счита за освободена от задълженията си пред Седемте бога и може пак да бъде омъжена.

На практика обаче си важи принципът, че силните определят правилата. Към момента на сватбата й с Рамзи, Болтън бяха силните в Севера, а на Кутрето му трябваше силен съюзник в Севера. Дали официално управляващите в Кралски чертог биха се съгласили да узаконят такъв брак е друг въпрос. Важното е, че Болтънови се навиха Кутрето да им даде Санса, за да съберат подкрепа сред северните лордове (все пак тя е Старк). А отделно Кутрето си правеше планове да я използва срещу Рамзи. Доколко бракът й с Рамзи е бил редовен според законите на Седемте кралства в случая не е важно, защото реално кралят нищо не може да направи по въпроса. Никой никога не е правил успешна инвазия в Севера откъм юг, пък и Ланистърови си бяха твърде заети в столицата, та да се занимават с такива работи. Важното е какъв ефект е имал този брак за северните лордове.

Иначе Марджъри смени трима съпрузи, но там беше по-лесно. Първите двама просто си бяха убити.

image
- Как точно Варис прелетя от Дорн до кораба на Денерис? И реално сега неговата игра с Тирион каква е? Тирел и Мартел би следвало да подкрепят Денерис, което значи целия юг застава зад нея? Или Тирион върти някаква интрига с помощта на Мартел и Тирел?

Това за телепортирането на Варис е доста обсъждана тема :)

Мартин често е казвал, че в книгите му събитията в главите не са равномерно разпределени, т.е. от едно събитие до следващото може да са минали месеци, а в други случаи - часове. Сценаристите също компресират така дни в някои случаи - например Теон и Яра тръгват към Мирийн и за 1 серия се озовават там (на хиляди км на изток). Просто ни спестяват излишно протакане. А същевременно Аря и Хрътката се размотаваха из Речните земи в продължение на цял сезон.

Никъде не е казано, че между предната сцена преди отплаването на флотилията на Денерис и самото отплаване има 1-2 дена разлика. Не се казва на коя точно дата отплават. Така че сценаристите имат достатъчно свобода да дадат време на Варис първо да пристигне в Дорн, да си уреди среща с баба Олена и Пепелянките, а после да се качи на кораб и след седмица-две да се върне в Мирийн, за да е на кораба на Денерис при отплаването. И самото отплаване може да е станало след месец-два, след като направят всичките приготовления.

Също така в последните кадри просто виждаме една флотилия насред едно море. В коя част на кое море - не е казано. Може току-що да са тръгнали от Мирийн, а може и вече да прекосяват Тясното море и да са на километри пред Вестерос. Не е толкова важно. Тук по-важното е драматичния ефект.

Подобно е и положението с Аря, която изведнъж се озовава от Бравос в Речните земи.

Не знам за интрига, според мен Тирион вече минава на по-заден план и се превръща от многопластов герой в еднопластов. Оттук нататък може би ще си бъде неотлъчно прикрепен към Денерис и само ще я напътства отвреме-навреме, без задължително да търси някакви други интриги. Общо взето той иска отмъщение срещу Серсей и ако може да стане лорд на Кастърли рок. Нищо повече.

Цялата идея на Варис поначало си беше да присъедини Дорн към Денерис. След постъпката на Серсей и избиването на каймака на Кралски чертог, включително почти всички Тирели, съвсем нормално е Варис да потърси и подкрепата на Олена и вече окончателно да обърне и Тирелите срещу Ланистър (те и без това отдавна са им скрити противници).

Така че сега се формират няколко лагера. Денерис+Дорн+Тирел срещу Ланистър+Фрей (каквото е останало от тях). Старк+Севера с някаква интрига от страна на Кутрето (в момента той е най-голямата сила в Севера). Братството без знамена, вероятно после плюс Аря (а защо не и лейди Каменно сърце / Кателин Старк) срещу Фрей. Юрон Грейджой срещу Теон/Яра и Денерис. И накрая - бродниците, които май ще намерят начин да преминат Вала по вина на Бран (белязан от Краля на нощта).

...
Има и още нещо. Ние, зрителите, разбрахме какво е истинското потекло на Джон, благодарение на едно видение на Бран. Но освен него сега никой друг не знае истината, освен Халънд Рийд (бащата на Мийра и Джоджен), който си живурка в своя укрит плаващ замък насред блатата на границата между Севера и Речните земи. Никой друг не знае, че Джон е престолонаследник. Няма как да е записано някъде в книга, защото Лиана прошепва тайната на Нед и умира, а Нед слиза от Кулата на Радостта с бебето в ръце и има само един-единствен свидетел: Халънд Рийд (той нали наръга в гръб Артър Дейн и остана да чака долу).

Освен ако Бран не намери начин да съобщи този факт на някого (например чрез сън, или чрез Дърветата), не виждам как някой някога въобще ще научи, че Джон е наполовина Таргариен. И дори и тогава някакъв сън или видение не може да се счита за доказателство.

Предполагам, че Джон и Денерис никога няма да научат, че са роднини. Единствено зрителите ще го знаем това. В което има известна драматична ирония, защото съвсем очевидно двамата са гласени за финалната развръзка на сериала под някаква форма ("Песен за огън и лед": Джон е леда, Денерис е огъня).

...

image
Има теория, че понеже постоянно в книгите ни се повтаря, че "драконът има три глави", то Денерис ще яхне единия дракон, Джон ще яхне другия, а третият ще е яхнат от... Тирион. И така ще се бият с бродниците. Защо Тирион е третият? Има теория, че той също е таргариенско копеле. Лудият крал е изнасилил жената на Тивин Ланистър и се е пръкнало изродчето Тирион. И ето ти трима Таргариена, които имат три дракона. А бродниците могат да бъдат убити с огън...

Само дето Юрон Грейджой може да обърка сметките. В книгите той много се интересува от една тайна книга, в която пише как може да се подчини дракон. И предприема инвазия срещу Староград специално с цел да завладее Цитаделата на майстерите, да разграби библиотеката им и да открие тази книга. Явно иска да си има дракон. Или да убие драконите, не е ясно. Същевременно, Безличните убийци (хората на Джакен Х"гар, при които се обучаваше Аря) също започват тайна мисия в Староград, явно пак с цел да вземат тази книга. А според историята им, те мразят всичко валирианско и съответно би трябвало да са врагове на Таргариен и да искат да убият всичко магично, особено драконите. С каква цел - не е ясно. Има теория, че са съюзници на бродниците. Все пак са секта, която служи на бога на смъртта.

Изобщо нещата са много навързани и не знам дали 15 последни серии ще стигнат да се разплете. Има вероятност всичко да приключи, както е приключило преди хиляди години - с временно примирие между бродници и хора. Защото пък според една друга теория, Старките са сключили споразумение с бродниците да си поделят света и да отделят живите от неумрелите чрез ледения Вал и никой да не пристъпва тази граница. Но хората първи нарушили споразумението и почнали да се заселват на север от Вала, пък и постепенното завръщане на магията в света (включително излюпването на дракони след столетия отсъствие) е предизвикало повторното разбуждане на бродниците и цикълът отново се завърта.

...
В книгите Джон проявява способности на вселяване в животни, подобно на всеки друг Старк (Аря също я има). Вярно, не колкото Бран, но я има тая дарба. Може и да може да командва дракони, особено пък след като има и таргариенска кръв.

- Нима сериалът не се "сбози" вече? Очевидно отива към хепи-енд...

Мартин е споменал, че ако очакваме хепи-енд от тази история, значи "не сме внимавали достатъчно" (да използвам думите на маниака Рамзи) ;)

...
Всичките тези неща са само загатнати тук-там из книгите, пък какво остава за филма. Там изобщо даже не се загатва за тях. Просто няма начин, иначе ще са нужни десетки епизоди. И без това последните 2 епизода бяха много претрупани и на зрителя му се насъбра много информация. Просто не знам защо чакаха цели 8 епизода, за да ни го сервират всичкото това в последните 2.

...
image
Безличните уж са някаква гилдия наемни убийци, ама и аз във филма видях само Джакен и Бездомницата. Но там не е ясно кой кой е, защото все си сменят лицата. Може да са много, може да е само Джакен. Мистерия. Някои по-шантави теории твърдят, че дори това сега не е Аря, ами Бездомницата, която е убила истинската Аря и е взела лицето й. Но в това няма много логика, така че е малко вероятно.

В Староград в Цитаделата на майстерите се появява някакъв странен индивид с прякор Алхимика. Изглежда е Джакен. Той започва тайна мисия с неясна цел, вероятно да се докопа до въпросната книга за драконите. Кой му е възложил тази задача и защо - не е ясно. Просто още не е написано.

image
- Щом като Таргариените издържат на огън, тогава защо братът на Денерис умря, а тя каза, че той не е истински Таргариен?

Тя имаше предвид, че Висерис не е "достоен" за Таргариен. По потекло той си е истински Таргариен, но явно е прекалено арогантен и прекалено ламти за трона, та магическите способности на Таргариените да устоят на огън са го напуснали. Все пак говорим за мистериозна магия, тук има нещо по-скоро метафизично. Плюс това в книгите Денерис само веднъж влиза в огън и излиза невредима - на кладата с излюпването на драконите. По-нататъка не е правила такива трикове. А във филма я превърнаха едва ли не в жената-огнехвъргачка. Първо драконите изгориха един маг през тялото й, после излезе от цяла шатра с овъглени вождове... малко прекалиха с тая огнеупорност сценаристите :)

- Но общото впечатление беше, че Денерис огън изобщо не я лови.

Може би по-скоро устоява на жега. Още в първата сцена на 1 епизод на 1 сезон, брат й я тормози нещо преди сватбата с Хал Дрого, тя се нацупва и влиза в една супер гореща вана, но не за да се самоубие, а за да си прочисти мислите. Една слугиня й вряска да не влиза, че ще се опърли, но тя си влиза в почти врящата вода, все едно е джакузи. После пък в отчаянието си (след като е била изклатена от Хал Дрого) се опитва да излюпи яйцата и ги слага върху жаравата, хваща ги нажежени с ръка да ги обърне и не се изгаря. Т.е. има си способности. Но чак пък дракони да плюят напалм през тялото й и тя да се хили като идиот... малко е прекалено. Но така са преценили сценаристите - така са го направили. Драматичен ефект.

- На този етап книгите ли изпреварват сериала, или обратното?

Следват 6 и 7 книга. Епизодите вече много са изпреварили книгите. Мартин отдавна пише 6 и 7 книга и често подсказва на сценаристите какво трябва да се случи в общи линии. Отделно, те си променят някои по-незначителни неща. Като цяло всичко ще свърши както той го е планирал, може би с някои дребни разлики. По-маловажните герои си ги избиват без проблеми, явно не са толкова важни. От досегашните книги може и да остане малко сюжет в последните 2 сезона, но като цяло сериалът вече много изпреварва книгите.

image
- Рамзи сам уцели със стрела бягащият малък Старк смъртоносно. А после цяла армия стрелци изсипа стотици стрели в Джон, ама не им се получи...

Не стана ясно дали стрелата по Рикон беше на Рамзи. Рамзи изстреля трета стрела, тя не улучи, Рикон я прекрачи... и след няколко крачки беше уцелен. Колко бързо трябва да е изстрелял следващата стрела Рамзи? По-скоро някой от стрелците му е стрелял почти веднага след третата му стрела. Както казах... драматичен ефект. Не е толкова важно.

Иначе ако трябва да изпадаме в такива подробности, "стотиците" стрели уцелиха коня на Джон. Когато Рикон бягаше, гърбът му беше открит. Лесна мишена. А когато Джон препускаше, пред него беше конят му.

Друг въпрос е, че като почна меллето, около Джон падаше дъжд от стрели, всички умираха, само той - не. Може би бог Р"хлор е решил да не умира в този ден? (Друга теория. Две висши същества си играят на "Игра" на "Тронове" и използват хората като пионки. На няколко пъти се спомена в последните серии как може би имало "нещо по-висше от нас", което направлявало съдбите на хората).

- По-скоро Холивуд е решил да не умира...

Е, той явно Мартин го е планирал да не умира до самия край. Там вече не е ясно - ще се жертва ли, няма ли.

Казваме Холивуд. Но да не забравяме, че филмът е по поредица от книги. Авторските права и цялата идея е на Мартин. Той е главен консултант на сценаристите. Те го питат какво следва, кой сюжет къде отива. Дори да не завърши книгите (не дай си Р"хлоре), вече им е депозирал пълен текст с описание в груби линии кое как ще стане, кой герой как ще се развие и как ще свърши всичко. Естествено, че те имат свобода за изява на комерсиалните си холивудски наклонности. Това е комерсиален филм по комерсиална телевизия - продукт, предназначен за потребление от зрители-потребители. Трябва да има публика, да се поддържа интерес. Какво очакваш - документален филм? Някаква боза в полу-театрален стил "Викингите" или още по-зле, претенциозно до пародийност недоносче от сорта на "Демоните на Леонардо"? Не е оферта. Като е гарга, ще е рошава :)

Явно засега действа, защото това е сред малкото сериали, които постоянно си покачват аудиторията: ПРИМЕР
...И поддържа потресаващо високи оценки: ПРИМЕР

Това се случва рядко. Има сериали, които започват обещаващо, по някое време губят целта си от полезрение, залиняват... и биват дори прекратени. Този явно е напипал ваксата, пък и има смислен материал, върху който да работи.

- Защо последните сезона ще имат само 15 серии? Не е ли редно толкова много материал да изисква повече серии?

Има си резон да са ограничени сезоните. Иначе ще стане някаква брутална боза. По-добре да компресират всичко в епизоди-шедьоври (е, поне някои са шедьоври), отколкото да го разводнят и да стане като Изгубени :)

...
image
За висшите божества - ами то навсякъде бъка от препратки и подсказки за тях. Мелисандра постоянно натяква как воюват Р"хлор срещу Бога на мъртвите. В книгите има легенда за Великия друг и за Червения бог и неговия шампион Азор Ахай. На няколко пъти Хрътката все слуша от кой ли не, че имало нещо по-висше, което имало специални планове за тоя или оня. Има нещо, което Мартин се опитва да ни каже. Направо ни го навира в очите.

Естествено, тука той нагазва в мнооого дълбоки води. И трябва да внимава как ще го изиграе тоя сюжет, защото има голям риск ако не го изиграе смислено, накрая да стане една голяма пародия. Засега се движи на малки стъпки навътре в тази метафизична територия, така че ок.

...
image
Като споменах метафизика... ролята на Бран от тази гледна точка ще бъде колосална. По-важна от Джон и Денерис. С Бран, Мартин се заиграва с темпорални парадокси, тука става вече много сериозно. Поредната теория: Бран е древният Бран Строителя, основател на рода Старк, строител на ледения Вал, сключил примирието с бродниците. Чаткате ли - не просто пътуване във времето и ставане на свидетел на някакви минали събития, ами създаване на миналото. И поредно затваряне на цикъл, който се повтаря. Т.е. не просто дребните войни на разни крале са маловажни, ами и Джон, Денерис и драконите са без никакво значение.

Тука играта е много по-голяма. Не знам дали е между два бога и дали Бран ще им разбърка плановете с това разместване на историята... или просто бродниците наистина са една алегория, олицетворение на безмозъчна природна стихия, с която просто трябва да се съобразяваш (те не са зли - категории като добро и зло важат, когато имаш на разположение избор между правилно и грешно... а те просто правят това, за което са били създадени и нищо повече). Каквото и да си говорим, в последните сезони нещата ще станат много сложни.

Впрочем Бран като се върна за втори път при Кулата, този път той не повика баща си. И въпреки това Нед пак се обърна, сякаш е чул нещо. Т.е. след като веднъж вече Бран е променил миналото, то си остава променено по новия начин (пренаписано е и "мастилото наново е засъхнало"). Въпрос: а дали боговете не са предначертали така събитията, че той да се върне назад и да "препрограмира" миналото по този начин? И дали Триокия гарван не знаеше предварително, че Бран ще се издъни при срещата си с Краля на Нощта и ще бъдат атакувани в онази пещера, че на Бран ще му се наложи да се всели в Ходор и така да си програмира спасението по време на атаката и че единственият начин Бран да оцелее е Триокият гарван да се жертва? Т.е. миналото вече е предначертано, включително и уж "случайните" намеси на Бран в него. Доста храна за размисъл.



Тагове:   филми,


Гласувай:
16



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4317718
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив