Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2016 22:34 - Вечният град: Част IV - Стария град
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 1803 Коментари: 0 Гласове:
19

Последна промяна: 02.10.2016 23:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След половиндневно обикаляне из ватиканските музеи и галерии и благоговейно съзерцание на чудесата на колосалната базилика Св. Петър, следобедът на първия ни ден в Рим бе посветен на далеч по-земни, но не по-малко запомнящи се дестинации: Стария град.

Пътят от Ватикана до същинския център на града минава по широкия булевард Via della Conciliazione, който ни отвежда директно до внушителния замък Сант Анджело, използван някога за затвор, укрепление, та дори и за сигурно резервно убежище за папите в смутни времена. Специално с цел бягство на Божиите наместници на земята е бил изграден висок зид на име Passetto di Borgo, който свързва Ватикана с крепостта Сант Анджело. Тази здрава стена си стои в оригиналния вид и до ден днешен, на места пресичана от околните улички през красиви арки.

image
 
image
 
image

Непосредствено пред главния южен вход на замъка, пред заетото от всевъзможни улични музиканти площадче, е началото на Моста на Ангелите. Бил е построен между 133 и 134 г. пр. н. е. от император Адриан, за да свързва левия бряг на река Тибър с неговия мавзолей - монументалната и величествена гробница,  която Адриан построил, за да съперничи на мавзолея на Август покрай Вия Фламиния (настоящата Вия дел Корсо). Това бил мост за истинско императорско погребение!

image

През Средновековиeто мостът придобил особена важност, защото той бил единственият контролиран канал за преминаване на поклонниците, отиващи към  базиликата Св. Петър (първо към тази, изградена от Константин I, а после и настоящата от XVI в.), за да посетят гроба на апостола. Данте споменава моста в своя "Ад", описвайки двата потока от поклонници, които при първата Юбилейна година, обявена от папа Бонифаций VIII през 1300 г., вървели в успоредни редици - отиващи и връщащи се.

image
 
image

Понте Сант Анджело и до днес е най-красивият мост на Вечния град. Акцентът тук са статуите на ангелите, разположени по крилата на мраморните парапети, които изглежда сякаш отделят с рамка течащата река, видима през елегантната решетка от ковано желязо. Има общо десет статуи, изпълнени с движение и лекота в тяхната позиция и жестовете им, както и в начина, по който дрехите им са развявани от вятъра, символизирайки тяхното участие в Страстите Христови. Десетте ангела стоят на високи основи, които първоначално са служели за опора на дървените колони за покрива на моста. Всеки един от десетте чисто бели мраморни ангели държи по един инструмент от Христовите мъки: те го представят пред минувача, като че той върви по Вия Долороса в Йерусалим.

image
 
image

Старият град на италианската столица представлява лабиринт от тесни калдъръмени улички, осеяни с малки и големи църкви и площади, кокетни магазинчета и разбира се - вездесъщите улични кафенета, пицарии и ресторанти, пред чийто чар дори и гостът на града с най-претенциозния кулинарен вкус не би устоял.

image
 
image
 
image
 
image
 
image
 
image

Ларго ди Торе Арджентина се намира на ключово кръстовище между основните пиаци в Стария град (Навона, Кампо ди Фиоре, Фарнезе) и възловия площад Венеция. Тук са направени разкопки на ред древни светилища, а сред най-известните точки на площада е и мястото, където е намерил смъртта си Юлий Цезар, убит след заговор на сенаторите, които били решени на всичко да не му позволят да се превърне в едноличен диктатор на Римската република. По ирония на съдбата, неговият наследник Октавиан Август отмъщава на съзаклятниците и сам се възкачва на престола, като с неговото управление Републиката практически се преобразува в Империя.

image

Разбира се, едно посещение в Рим не би било пълноценно, ако не се отбиеш и до прочутия Пантеон (макар и на нас да не се удаде да влезем вътре, поради огромните опашки на входа). Пантеонът е бивш езически храм, посветен на всички римски богове. Днес е католически храм, посветен на Богородица и Вси светии. Приемствеността между езичество и християнство е наистина най-добре видна на места като Пантеона. Освен всичко друго, той е и сред най-големите инженерни достижения на Античността, достигнали до наши дни. На покрива на изпълнения във византийски стил купол е оставен широк отвор, който, подобно на циклопско око, се взира в небето отгоре. По време на дъжд водата се стича направо на мраморния под отдолу - като символ на свещения животворен съюз между небе и земя.

image
 
image
 
image

Следва серия от площади, два от които са увенчани с древни обелиски. Вторият е особено впечатляващ и се нарича Колоната на Марк Аврелий. Тя е изградена в дорийски стил и е издигната в памет на триумфа на Марк Аврелий над германските племена по време на Маркоманската война, като за неин прототип е послужила Траяновата колона (издигната в Траяновия форум, който ще разгледаме по-нататък).

image
 
image

И разбира се, най-сетне достигаме до крайната цел на днешната разходка - прословутия Фонтан ди Треви. Името идва от срещата на три улици (tre vie) и веднага извиква асоциации с Вечния град, защото това е един от най-известните фонтани в целия свят. Построен е през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на ансамбъла е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим. Навярно това допринася и за постоянния наплив на тълпи туристи, които упорито напират да се снимат на фона на прекрасния архитектурен шедьовър.

image
 
image

Недалеч от Фонтана ди Треви се намира известният Площад Испания - друг един символ на Рим. Между него и площад Тринита деи Монти (с едноименната църква) се намира монументално стълбище от 138 стъпала, построено по поръчка на френския дипломат Стефан Гефие, за да свързва испанското посолство, което все още се намира там, с църквата отгоре. Понастоящем на така наречената "Испанска стълба" има пазар за цветя; съвсем доскоро тя е била и любимо място за обяд на туристите (вече официално забранено със солидни глоби). Стълбището се обновява непрекъснато, за последен път допреди две седмици.

image
 
image

На площада се намира и фонтанът Barcaccia ("Грозната лодка"). Според легендата папа Урбан VIII поставя фонтана тук, след като е бил впечатлен от лодка, довлечена от наводнение от река Тибър.

image

От върха на стъпалата се открива една от най-широките панорамни гледки към града. Виждат се целият площад, Ватиканът и старите квартали в центъра на Рим, разположени в някогашното Марсово поле - ниско разположеното предградие извън градските стени.

image
 
image
 
image
 
image

Булевард Via dei Condotti е осеян с шикозни бутици на най-известните италиански модни къщи - истински рай за шопинг-маниака.

image

Нощен Рим предлага не по-малко впечатляващи гледки и предлага едно по-различно и може би дори по-очарователно и непознато лице на древния град. Един от най-живите квартали е Трастевере ("Отвъд Тибър"), където сред тесните павирани улички и пиаци кипи от нощен живот. За съжаление времето и силите не ни стигнаха да приключим деня в онзи вълшебен край на града, но пък и кварталът Прати се оказа пълен с чудесни нощни изненади.

image
 
image
 
image
 
image

В следващата част ще разгледаме някои от най-известните места на Вечния град, като започнем с Форума и Колизеума.

Следва: Част V - Форумът

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4318380
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив