Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2015 11:39 - Квантовото заплитане и GPS системите
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1272 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 06.04.2015 11:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Кванотовото заплитане е специфично явление, при което две частици стават "свързани" помежду си и основните свойства на едната се влияят пряко от тези на другата. Каквито и манипулации да извършим върху едната частица, ще имат моментален ефект върху другата, независимо от разстоянието между тях - дори и ако едната се намира тук на Земята, а другата е на другия край на Галактиката.
Звучи по холивудски, но учените вече успешно са успели да обвържат по този начин над 3 хиляди атома. Квантовото заплитане може да се окаже жизненоважно за новите технологии, тъй като то е в основата на функционирането на атомните часовници, които пък от своя страна са в основата на GPS системите. Повечето съвременни атомни часовници работят с прецизност до 1 сек. на 300 млн. години и това ги прави изключително ценни прибори.
Владан Вулетич, професор по визика към MIT, наскоро заяви в специално прес изявление, че това означава, че "това е по-малко от минута разминаване от момента на Големия взрив досега". Все пак, този нов процес на квантово заплитане би позволил да се създадат още по-точни от сегашните прибори. GPS навигацията би могла да се подобри неимоверно, тъй като тя изисква прецизност на часовниците до една милиардна от секундата, иначе системата няма да работи точно и ще се изгубим.
Засега най-точните атомни часовници се основават на измерването на спина на атомите. "Заплетените" атоми ще се завъртат в унисон и в еднакъв ритъм, подобно на махало, а лазерен пулс ще се изпраща през полето, съставено от въпросните заплетени атоми. Чрез него ще се измерват вибрациите на атомите, за да се измери дължината на секундата. Колкото повече заплетени атоми се използват за измерването, толкова по-прецизен ще е часовникът.
По принцип на сегашния етап физиците могат с лекота да заплитат само двойки атоми. Предишният рекорд беше само 100 заплетени атома. Новият метод на квантово заплитане обаче ще позволи да се използват над 3 хиляди атома в добавка към извънредно слаб лазер, чийто пулс ще изпраща не снопове от фотони, а един фотон подир друг.
Слабата светлина е по-предпочитан метод, тъй като квантовото заплитане е доста деликатен процес. И най-малкото смущение би могло да провали цялата система. При предишни експерименти, хиляди и милиони фотони са били едновременно изпращани през цели облаци от атоми.
Изследователите казват, че заплитането на по-голям брой атоми е доста елементарен процес. За сравнение, около 500 хил. въглеродни атоми се побират в дебелината на човешки косъм.
В момента екипът на изследователите работи по най-съвременния атомен часовник за нашето време, който би могъл да се превърне в новия стандарт за точност, с който да се подобри ефикасността на GPS системите. Това изследване също би могло да намери начин един сноп, съдържащ кодирани квантови съобщения, да бъдат мигновено предавани по света, което би предизвикало революция в областта на комуникациите.


Тагове:   наука,   технологии,


Гласувай:
6



1. htpcl - тоя бездарен безделник пак ти е н...
06.04.2015 14:08
тоя бездарен безделник пак ти е нацъкал някой и друг минус, а?
цитирай
2. asthfghl - 1.
06.04.2015 14:18
И той не знае защо го прави. Не мога да кажа, че в досегашните му обяснения имаше особено много смисъл...

Всеки луд с номера си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4310752
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив