Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2014 21:21 - Обръщането на полюсите става сравнително бързо
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1605 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един век е достатъчен, за да се обърнат магнитните полюси
Италиански, френски и американски изследователи установиха, че обръщането на полюсите на Земята преди около 786 000 години е станало за по-малко от век
image
Оказва се, че е нужен един век, за да се обърнат магнитните полюси на нашата планета, а не повече от хилядолетие, както смятаха учените досега.
Италиански, френски и американски изследователи установиха, че обръщането на полюсите на Земята преди около 786 000 години е станало за по-малко от век, съобщи сп. "Сианс е авнир".
Заключенията им са базирани върху данни, събрани в района на Сулмона в централната част на Италия.
"Седиментите там се натрупват бързо, а това позволява да се направи много подробно архивиране", заяви един от авторите на изследването Себастиен Номад от френския Комисариат по ядрена енергия. Това е златна мина за учените, тъй като седиментите били датирани с голяма прецизност благодарение на вулканични изригвания, които са оставили "отпечатъците" си върху тях.
Анализът на частиците магнетит в геоложките пластове разкрил вариации в ориентацията и интензитета на магнитното поле през този период. То е като невидим щит, който защитава Земята от високоенергийните слънчеви частици.
"Преди обръщането на полюсите се наблюдава отслабване на магнитното поле в разстояние на близо 2500 години", отбеляза френският изследовател. Това означава, че е налице смущаващо сходство с неотдавнашни данни, изпратени от спътници от мисията "Суорм" на Европейската космическа агенция, които изследват магнитосферата на Земята от космоса.
Според тези данни земното магнитно поле е на път да загуби 5 на сто от интензитета си на десетилетие. Това намаляване на интензитета е 10 пъти по-бързо, отколкото се предполагаше досега.
"Докато магнитното поле не стане с 90 на сто по-слабо, отколкото е днес, няма риск от обръщане на полюсите", увери Номад.


Тагове:   наука,


Гласувай:
7



1. dartanjan - Не съм сигурен че някога полюсите са ...
14.12.2014 20:10
Не съм сигурен че някога полюсите са се обръщали и разумните хора не вярват на всичко което им подхвърлят като информация опаковано с научен авторитет. Но е документиран факта че осредненият интензитета на Земното магнитно поле е спаднал със 6 % в рамките на сто години. Което е вече тревожно и дава повод за сериозен размисъл за реалната възраст на планетата Земя. Всеки постоянен магнит има свойството да губи силата на своя магнетизъм с времето по експоненциален закон.
цитирай
2. asthfghl - 1.
14.12.2014 22:38
> дава повод за сериозен размисъл за реалната възраст на планетата Земя

Това пък как го измисли? Как от едното така изведнъж веднага следва другото? Би ли ми споделил как точно действа твоята логика?

> разумните хора не вярват на всичко което им подхвърлят като информация опаковано с научен авторитет

Не, но пък критично мислещите хора обикновено взимат насериозно наличните свидетелства. А не че такива не изобилстват в полза на геомагнитното обръщане на полюсите:

http://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_reversal

Само че нали някой трябва първо да чете, преди да подхвърля произволни съждения - а това изисква някакво интелектуално усилие, което не всеки уж "разумен" човек е склонен да вложи, нали? ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4319529
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив