Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2013 13:44 - Истината за "извънземните черепи" в Мексико
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1778 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Невероятни „извънземни” черепи намерени в мексиканско гробище - изумителните изображения изглеждат така, сякаш са извадени от филм на Ридли Скот (TemaDaily)
image

Археолозите в Мексико са открили удивителен череп на човек, страдащ от краниално обезобразяване. Скелетът е намерен в близост до мексиканското градче Онавас и се предполага, че е на 1000 години. Тази находка е първата в региона, доказваща практиката за притягане на черепа, с оглед промяна на формата му.
В мезоамериканските култури черепната деформация се е използвала за разделяне на хората по социален признак, както и за религиозни цели, твърди археоложката Кристина Гарсия Морено. Намереното в Мексико гробище се състои от 25 души, от които 13 са с умишлено направени черепни деформации, а други 5 имат стоматологични осакатявания.
image

Уникалната находка показва смесването на традициите на различни народи в северната част на Мексико. Орнаменти, направени от мидени черупки от Калифорнийския залив никога не са били намирани до този момент на територията на Соноран. Според това откритие, границите на влияние на мезоамериканските народи, се простират по-далеч на север, отколкото е било документирано досега. Някои от намерените лица са носели гривни, обеци за нос и висулки, направени от мидените черупки от Калифорнийския залив, намерена е и черупка на костенурка, внимателно поставена върху корема на един от погребаните.
Стоматологичното осакатяване на жени в културата на Наярит се разглежда като ритуал на преминаване в юношеството. Това твърдение се доказва и от находките, намерени в гробището Сонора, където петте тела със стоматологични деформации са на възраст над 12 години. Процесът известен още като сплескване на главата,  обикновено се извършва, за да обозначава принадлежността към дадена група или като начин за демонстриране на социалния статус.
image

Най-ранните писмени доказателства за черепна деформация датират от 400 г. пр. Хр в описанията на Хипократ, въпреки че се смята, че неандерталците също са използвали тази техника. Практиката обикновено се извършва върху кърмачета, тъй като техните черепи могат да бъдат лесно оформени. За постигане на подобен ефект се използват дървени дъски, които се прикрепят към главата. Започва се, когато дечицата навършат един месец  и продължава през следващите шест месеца.
Този метод е изключително опасен, а изследователите вярват, че хората с увредени черепи са умрели млади заради получените деформации. Броят на намерените кърмачета и подрастващи доказва именно това.
Оригинален източник: Daily Mail.


Тагове:   псевдомистерии,


Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pvdaskalov - Привет, Пловдивчанино!
22.10.2013 18:09
Някога и аз с гордост заявявах, че съм от града на тепетата, но сега вече, след 50 и кусур години, се губя там.
Интересен постинг, но можеше да бъде подкрепен с няколко реда, в които да се каже и за прабългарския обичай черепите да бъдат деформирани...
Поздрави!
цитирай
2. asthfghl - 1.
22.10.2013 19:10
Интересно, майна! Ще се радвам да прочета повече по темата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4311149
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив