Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2011 23:03 - Добре дошли в ерата на кибер-войните
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2403 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 05.04.2011 01:40


Сайтове като Facebook, Twitter, Google, Livejournal и други станаха жертва на масирана кибер атака, след като бяха атакувани от хакери и някои от тях не работеха през целия понеделник (Livejournal продължава да е офлайн, Twitter изпитва сериозни затруднения, докато FB се справиха с проблема - поне засега).

По всичко личи, че това е дело на организирани хакери, главно от Русия, Китай и някои източноазиатски страни, наети, за да сринат блог-услугите на LJ и Twitter. Вероятните мишени са няколко. Най-вече се предполага, че това са някои от най-изявените дисиденти журналисти и издания в Русия, които редовно критикуват Путин. Предстоят избори в Русия и страстите се нажежават.

Тази атака (тип DDoS, т.е. масирано заливане на сайта с неоторизирани заявки, което поразява сървърите му) е втората за последната седмица, след като миналата сряда хакерите опипаха почвата с една по-малка атака над LJ. Тогава LJ (който между другото отскоро е руска собственост, на фирмата SUP, свързана с Путин), се справи с атаката, но днес (понеделник) тя се върна с цялата си сила.

Тези атаки напомнят за кибер-войната, която организираните руски хакери поведоха преди няколко години срещу Естония и сринаха интернет услугите й в продължение на няколко дни. В последвала война и Грузия на свой ред стана жертва на кибер-атаки, които вървяха успоредно с офанзивата на руските военни части в Южна Осетия.

Блогърите по цял свят бяха хванати неподготвени. Livejournal е особено засегнат (в сряда "пилотната" атака трая "само" 7 часа, но днес LJ е офлайн почти целия ден). Мишената не е избрана никак случайно, тъй като LJ, или както го наричат в Русия "ЖЖ" (Живой Журнал) представлява основното поле за изява на дисиденти, свободни умове и управляващи правото си на свободно слово журналисти, анализатори, дори някои политици и други известни личности. LJ стартира преди 12 години като вид блог услуга и бе създаден от американец. Милиони хора по цял свят ползват услугата, но на Запад LJ е възприеман главно като именно това, което се нарича: личен журнал. Т.е. хората там обменят мнения и новини, обединени в "общности" по интереси (аз например съм съ-модератор в групата Talk Politics). Най-често западните блогъри го ползват за личен журнал. За разлика от тях, руснаците и някои други екс-съветски юзъри взимат ЖЖ много насериозно и говорят главно за политика. Това накара Путин да се замисли за ролята на интернет блоговете и индиректно да сложи зорко наблюдение над LJ чрез подставената фирма SUP. И сега идват тези атаки.

Админите на LJ се надяват да възстановят услугата възможно най-скоро, но всички вече са наясно, че кибер-войната сега навлиза в напреднала фаза на развитие в съвременния свят на информационен потоп и 24-часов новинарски цикъл, а блоговете като Facebook, Twitter и Myspace вече са неразривна част от социалния живот - даже се превръщат в основен фактор при такива епохални събития като например революциите в Близкия Изток (където FB бе основното оръжие за организиране и координиране на протестите). Вероятно елементи, близки до управляващите в Русия и други страни, са схванали накъде отиват нещата и са насочили вниманието си към евентуалното постигане на контрол и над този жизненоважен елемент - Интернет.

Неслучайно Съветът по Международни Отношения (CFR) на САЩ (който представлява форум, където полу-тайно се събират тези, които зад закрити врати коват политиката на водещите страни), излезе със становище по отношение на кибер-тероризма. По недвусмислен начин той бе изведен като една от основните и най-нови заплахи за националната сигурност.

А междувременно ние, международните блогъри, продължаваме да се тюхкаме и да се надяваме Livejournal, Twitter и останалите да възобновят "передачата" час по-скоро...

[edit] При един рядък промеждутък, в който можеше да се поства в LJ, добавих следния пост - главно с преводи от гореспоменатите линкове...



Тагове:   интернет,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. megafon - Как така
05.04.2011 09:41
по всичко личи, че са от Китай и Русия? Кое е това всичко, къде са фактите и кой каза? Защо да не са от САЩ?
цитирай
2. asthfghl - 1.
05.04.2011 13:47
Има много лесен начин да се установи откъде идват заявките за log-in - разчита се IP адреса на подателя. Даже когато се използват прокси сървъри като тези http://www.xroxy.com/proxy-country.htm , пак има начин да се разчете източникът, или поне държавата - източник. Мнозинството от фиктивните заявки са идвали от изброените страни.
цитирай
3. megafon - Това не е
06.04.2011 13:34
на 100% сигурно. Заявките ако са криптирани, ще разчетеш на Мойсей цървулите. Едни хакерски атаки са страшно добре координирани и е много трудно да бъдат разкрити. Всички от тях, могат преди това да поставят n-брой машини в дадената страна, да се изгради нужната инфраструктура и ти да си мислиш, че Х държавата седи зад атаката.
цитирай
4. asthfghl - 3.
06.04.2011 18:38
Да, всичко може. На Мойсей цървулите не съм му ги мирисал :)
цитирай
5. megafon - Значи,
06.04.2011 20:04
не сме сигурни.
цитирай
6. asthfghl - 5.
06.04.2011 21:25
Ти как мислиш? Откъде идва атаката? В смисъл, около 50 статии твърдят, че идва от Азия, Източна Европа и Русия, и 0 статии твърдят нещо различно. Разбира се, има някаква вероятност тези 50 статии да лъжат, в който случай говорим за масова конспирация между всички медии. Та за каква конспирация говорим? ;)
цитирай
7. megafon - Ами
06.04.2011 21:36
аз незнам, ти пишеш статията.
цитирай
8. asthfghl - 7.
07.04.2011 01:05
Аз написах едното становище. Твоят отговор е: "не е така". Добре, но това е само половината отговор и той остава непълен, докато не предложиш алтернативно твърдение. Дотогава, да приемем, че ще стъпим на така изложените данни. (Още повече, че, както казах, десетки източници сочат към една и съща посока). Освен това не смятам, че най-важната част от историята е къде са базирани сървърите, използвани за атаката. Може да са базирани къде ли не. По-важното в историята е ЗАЩО атаката е била проведена. И това именно е темата на този пост.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4321859
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив