Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2011 17:35 - Бирници и овчари
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 2694 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 31.10.2011 19:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Да взема и аз да се кача на влакчето на следизборната "говорилня", а? Е, няма само вие де! А-ма ха!

Е, свършиха се изборите. То не беше лай, вой и рев. Сега Серго рИве за опорочените избори и откраднатата му победа. И май наистина си вЕрва.

Всъщност на Сергейчо малко му се получава като крадеца вика дръжте крадеца. Което от своя страна не означава, че и едните, и другите не са разбойници. Просто едните разбойници заменят другите разбойници, а предните ги е яд, че са сменени. Като цяло обаче губим всички ние. Защото сме овце в овча държава и затова сме си заслужили да ни водят овчари с геги.

Някой ще каже, да, но едните за сметка на това правят нещо и то се вижда.

Да, наистина... Всеки гледа да се вижда, че нещо "прави". Предните заложиха на "социалния" елемент, нали са "социалисти". Да, ама само на хартия и на думи. Народа не видя нищо от "социалния" им елемент. Всъщност направо си водеха дясна политика на трупане на излишъци и затягане на коланите. Само че се огелпиха с евро-фондовете.

Новите пък заложиха именно на усвояването на евро-фондовете. Усвоиха ги, много добре даже. Не ги окрадоха, ами използваха парите на европейците, които така или иначе ни се полагат според правилата на ЕС, и почнаха да строят. "Строим светлото бъдеще на България" - не, това този път не са думи на Тато, а на наследника му - Бато.

Само че Бато забравя едно нещо. Като набляга на едно перо - инфраструктура - той може и да дава сигнал на бизнеса да заповяда и да създаде работни места. Но дали това ще се случи, не зависи от нас. Нито пък от Бато. Зависи от главно външни стратегически фактори.

На практика се получава какво?

- Строим магистрали, по които големият бизнес да може бързо да се придвижва от Европа към Азия, като ние оставаме някъде по средата, една транзитна спирка. Но това не пречи на Бато, какъвто и въпрос да му зададете, да отговаря с 1) "Да, ама вижте аз колко строя!" и 2) "А предните какво направиха?"

- Колкото и наивно да звучи, наистина народът асфалт не яде. Като положим всички настилки по магистралите, какво следва? Дали ще е останал някой, който да кара колите си по въпросните магистрали? Хората вече едва свързват двата края, камо ли да тръгнат по великите ни магистрали. Добре, ще имаме нови магистрали и нови болници, но дали някой ще е в състояние да си позволи да ги ползва? А училищата и детските градини? Като ги построим, дали ще имаме свестни даскали вътре, които да учат децата ни? Замислете се само в какво състояние е образованието и здравеопазването ни - за какви нови болници и училища говорим, щом маТРИала вътре е гола вода?

Ето това са неудобните въпроси, на които уважаемите ни сега управляващи не са в състояние да дадат адекватен отговор. Вместо това предпочитат да заглушат питащия с безкрайни тиради за магистрали и болници, с примери какво били им завещали предните разбойници, а в краен случай и с някоя и друга гръмка акция за отвличане на вниманието.

И още нещо. Магистрала Тракия ще е готова догодина. Някой замислял ли се е за съдбата на всички прилежащи региони на Подбалканския път, всички градчета, които ще замрат тотално, след като се построи тази магистрала? Бизнесът ще отиде в София, Бургас и Варна. Всичко останало ще обезлюдее. Някой замислял ли се е за мерки за съживяване на икономиката в МАЛКИТЕ райони? Как ще изглежда страната ни след 5-10 години? Никой не задава тези въпроси. И даже и да ги зададе, му се отговаря с "Да, ама предните....."

Хубавите приказки са едно, но на практика се получава съвсем друго нещо. Всъщност едва ли някой ще може да пътува въобще по прекрасните ни пътища с трайност 3 години, за чието откриване бяха изпокъсани сума ти лентички "на всеки километър". Колко от обикновените хора са в състояние да отидат на море поне веднъж годишно? Цените на горивата са такива, каквито са - добре. Само дето с тези доходи малцина ще могат да си позволят да ползват тези магистрали.

Бизнесът, както казах, ще продължава да заобикаля България. Защото не магистралите привличат бизнеса, а благоприятната политическа и институционална среда за развиване на бизнес. Европа просто налива пари в тези магистрали, за да могат да ги ползват при все по-важната си търговия с Турция и Близкия Изток. Ето това никой не осъзнава. Отвъд празните приказки на Бато няма нищо. Има едно кухо говорене и никакъв план за дългосрочното развитие на страната. На какво се надява ли? Че хората ще си останат толкова тъпи, колкото са в момента, и ще продължават да му се хващат на кухите приказки. И действително народът е тъп и наивен - хвърли му един месия и ще се хванат. То не беше Царо, не беше кой ли не.

Лошото е, че алтернативата изглежда още по-мрачна. Комунистите са специалисти в корумпирането на цялата държава. Новите Гербери явно добре са си научили урока от тях - пролича си на тези избори.

Излиза, че единственият изход е народът да се изнася кой както може. И така печели кой? Циганите.

Прословутият "Преход" явно никога не е завършвал. И дали някога ще наваксаме всичкото това загубено време, което нормалните държави използваха много по-разумно? За да говорим за наваксване, трябва да има налице ясна представа за посоката на развитие с години напред. И не говоря за приказки от сорта на "Днес спечели европейският път на България" - това са бошлаф истории за консумация от полуграмотни дебили. Става въпрос за конкретни мерки, които се простират отвъд и без това задължителната за нашия случай финансова дисциплина (която ни е наложена от валутния борд и която ако кривнем от нея правителството автоматично пада - по нареждане на МВФ, не на някой друг). Това не е повод за гордост - то е нещо задължително.

Пак повтарям - граденето на пътища е много хубаво нещо, но тези пътища не са за ползване от българите, защото едва ли е останал някой сериозен бизнес играч, който да се възползва от тях, да не говорим за обикновения човек. Пътищата са само предпоставка, едно задължително условие, но не решението на всички въпроси и манна небесна. А Бато продължава да се опира единствено на тях, сякаш това ще продължи да поддържа илюзията за него като Спасител вечно жива. Е, няма как да стане. Трябва му нещо много по-значимо и се страхувам, че още не го е измислил.

Разбира се, надеждата винаги умира последна. Все още очакваме конкретни намерения от страна на управляващите ни - нещо далеч по-конкретно от "Ще поканим бизнеса да инвестира у нас". Това на практика не означава нищо. Една куха фраза. За да дойде бизнесът да инвестира у нас, първо трябва да се е уверил, че има условията да вирее. Условията ги знае всеки, който се е интересувал: ясни правила на играта, прозрачност на държавните институции, конкурентна и качествена работна ръка, наличие на пазари.

Е, по кое от тези неща се работи? Нима инфраструктурата е решаваща? Тя е само една брънка от цялата система, а не единствения ключ за бараката.

- Корупцията ни е пословична. На тези избори се видя, че свободни избори всъщност не съществуват у нас. И едните купуваха гласове, и другите. Имаше натиск върху гласоподавателите. В местните институции се намърдаха всевъзможни парашутисти, марионетки и мутри. Кой бизнес ще дойде тук? Ами нали веднага ще го наритат?

- Ясни правила на играта ли? Законите ни са калпави - просто е. Никой едър бизнес не би дошъл в страна, където не е ясно кога ще му се извият ръцете в зависимост от моментната политическа обстановка, било то с популистки подбуди, или за да се съберат още малко пари да се закърпи бюджета. Или с чисто политическо-предизборна цел. Никой бизнес няма да си сложи главата в торбата, съжалявам.

- За качествената работна ръка даже не ми се говори. Народът е потънал в масов идиотизъм. Образованието ни е неадекватно и по този въпрос НЕ СЕ работи. Не само това, ами и науката ни се затапва в девета глуха. Интелектуалният ни потенциал отдавна е изтекъл в чужбина, а малкото останал талант се затрива. Кой ще дойде да инвестира сериозно в страна, където не може да разчита на качествена работна ръка? Аз не бих. Да не съм луд да си хвърлям парите на вятъра?

- За какви пазари можем да говорим в България? Ние сме най-мизерстващия народ в целия ЕС, даже сме по-зле от редица не-членки. Освен това сме и малка държава. Единственото, което имаме, е географското ни положение - на кръстопът между Турция и Европа и между Скандинавия и Средиземноморието.

Затова и ни натискат толкова за магистралите. За да могат турските тирове бързо да се изнасят към Германия, а шведските и полските - към пристанищата в Солун и Пирея. И за да могат руснаците да прокарат тръбите си от Бургас към Егейско море и Италия, че турците вече натискат от другата страна. В цялата тая ситуация, освен някоя и друга пътна такса, нищо друго няма да видим. Със сегашното безхаберие сме обречени за дълго време да останем задния двор на Европа, една досадна, но необходима спирка на големите играчи по пътя им към голямата игра. И не мога да разбера триумфалните възклицания на тълпи българи, които в неистово умопомрачение целуват краката на Бато, задето бил толкова готин и бил вършел такива велики дела, ръ"йш ли.

Но нещото, което наистина ще изяде главата на Бато, не е нито умопомрачителната некомпетентност на окръжаващите го, нито липсата на визия за по-далеч от утре. Няма да са и комунистите. Нито крайната нищета и отчаяние на хората. Ще бъде неговата арогантност и самозабравяне. Ето това народът е най-склонен да наказва, по добре известния принцип на Андрешко, който накрая оставя бирника в калта.

Страшното идва после. Защото не ни останаха "Спасители". Само бирници и овчари.

Защото най-поробен е онзи народ, който си вярва, че е свободен. (Гьоте)

Баста.


Тагове:   политика,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. boristodorov56 - У нас нищо не е това, което е. Нито совите, нито мършарите, нито пеликаните...
31.10.2011 18:34
Браво - точна и ясно.
Но как да се справи правителството с корупцията като властта е нейният най-голям катализатор и генератор?
Как са се пребори контрабандата, като за държавната администрация и управляващата партия това е източника за забогатяване?
Как да създаде сигурност за инвеститори, като те се явяват преки конкуренти с точни, ясни и открити правила на игра?
Как да има справедлив съд, който в крайна сметка трябва да осъжда посочените по-горе престъпления.

Ако хората, дай Боже, някой ден осъзнаят факта, че личностите са без значение, а е важна системата, която изпълнява ясни, точни и ефективни закони и не може да се промени или заобиколи от желанието на никой служител от държавната администрация.
цитирай
2. asthfghl - 1.
31.10.2011 18:57
Не знам как да се справи, брат, наистина не знам...

http://asthfghl.blog.bg/politika/2011/09/28/i-kakvo-kato-gi-quot-izmetem-quot.827439

Имаше време, когато си мислех, че хората ще могат да се променят. Може би все още е възможно, но първо ще трябва да минат цели поколения. Както цялото поколение на Мойсей е трябвало да си отиде, преди да могат техните потомци да стъпят в Обетованата Земя.
цитирай
3. asthfghl - ...
31.10.2011 19:51
В заключение мога да кажа само това:

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/297646_10150369387434264_171083944263_7889600_53093121_n.jpg

:)
цитирай
4. анонимен - Аз съм западногерманец.
01.11.2011 16:16
Аз съм западногерманец.
цитирай
5. hristo27 - Много точно и изчерпателно. Браво ...
01.11.2011 16:18
Много точно и изчерпателно.
Браво от мен!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4312324
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив