Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2011 09:58 - Има ли място Дарвин в турските училища?
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1998 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 01.02.2011 10:00


Има ли място Дарвин в турските училища?

Подкопава ли еволюционната теория на Дарвин религиозната вяра?

По въпроса в Турция се разгоря политически дебат, след като учител бе порицан за това, че по време на занятие се позовал на теорията на британския биолог, съобщава "Дойче веле".

Сюлейман Бикер, учител в Анкара с 14-годишен стаж, е получил официално предупреждение за това, че запознал 11-годишно момче с еволиционната теория на Дарвин. Детето попитало дали е вярно, че хората произлизат от маймуните. В отговор учителят разяснил дарвинизма.

Научавайки за случилото се, родителите на ученика се оплакали на съответните служби - учителят подкопавал религиозната вяра на детето им, като поставял дарвинизма над религиозното учение, съобщава в. "Хюриет дейли нюз".


Наука vs. религия

Ръководителят на турския съюз на учителите Зюбайде Килич изтъква пред изданието, че учителите са подложени на нарастващ натиск да не преподават модерни еволюционни теории. "Истинският мотив на предупреждението е конфликтът между онези, които се опитват да градят образованието на религиозна основа, и онези, които се опират на научните теории", казва Килич.

Турският министър на образованието отказа да коментира възникналия спор. Само че спорът още повече изостри опасенията, че преподаването на еволюционната теория все повече се подкопава от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Аслъ Толон, професорка по молекулярна биология в истанбулския университет казва, че през последните години креационизмът - възгледът, че Вселената е създадена от свръхестествено божество -  се поставя на едно равнище с еволюционната теория.

"Креационизмът няма общо с науката, това е религиозно гледище", казва Толсон.

Учениците се чувстват объркани, изтъква тя: "Те смятат, че излагам пред тях своето гледище, но това не е мое гледище - еволюцията се базира на научни теории", сочи Толон.


Въпрос на политически интерес?

Критиците на еволюцията имат обаче силната подкрепа на проправилствените и прорелигиозните медии.

Колумнистът Мустафа Акьол е един от тези, които смятат, че дарвинизмът е само една от много други теории.

"Има научни факти за природата, които сочат наличието на свръхестествена сила. Тази сила може да е Бог", казва Акьол и добавя, че обективното научно образование трябва да включва както познания за дарвинизма, така и за критиката му.

Спорът, възникнал заради порицанието на учителя в Анкара, разпалва още по-сериозен дебат дали управляващата партия на Ердоган не подкопава светската държава.

Този дебат вероятно ще се задълбочи покрай общите избори през юни.



Тагове:   религия,   Турция,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - пич,
01.02.2011 10:07
този въпрос почти като:
кой е по важен Ботев или жената ?
цитирай
2. asthfghl - 1.
01.02.2011 10:11
:)

За мен въпроса е риторичен, но по-важното е, че за голяма част от турското общество (а и не само то, тревожното е, че това го има и в Щатите) отговора далеч не е толкова недвусмислен.
цитирай
3. zaw12929 - Едва ли е наша работа как да се учат ...
05.02.2011 19:03
Едва ли е наша работа как да се учат турските деца
цитирай
4. asthfghl - 3.
06.02.2011 19:21
По тази логика ние никога не следва да изказваме мнение за нищо, което не ни засяга пряко. Не съм съгласен с подобна нагласа.
цитирай
5. minevv - da
31.03.2014 16:11
проблема показва , че простотията с религиозно пато превзема разума ;-))))
и отново ще настъпят средните тъмни векове !!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4317204
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив