Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2010 12:10 - Оплюване по поръчка
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 2780 Коментари: 12 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Що е то "професионалист в оплюването"? Ами, това е най-новата професия - и в България, пише "Дойче веле" image

Призрак броди из Югоизточна Европа - призракът на професионалния критик в интернет.

Той броди по шест до осем часа на ден из онлайн-изданията на вестниците, из блогове и форуми от всякакъв вид.

Там оплюва политическите опоненти на онези, които му плащат.

И най-обича да прави това по време на предизборна кампания.

Работата му е удобна: професионалистът в оплюването може да работи и от вкъщи по пижама.

БГ-форумите - едно много нецивилизовано място

Влад Урсулеан от Букурещ напр. бомбардираше интернет-пространството с обидни коментари по адрес на двамата най-силни кандидати за президентския пост по време на предизборната кампания през 2009 г.

Поръчител беше партията на третия кандидат. Онова, което тогава никой не знаеше, е, че младият мъж е журналист и всъщност прави това заради журналистическо разследване.

"Всеки ден получавах по и-мейла си списък с 30-40 линка към статии в различни онлайн-издания и към цял куп блогове и форуми. Към тях се прибавяше и списък с "посланията", които трябваше да публикувам като коментари под статиите.

Например, че Траян Бъсеску е виновен за лошата ситуация в страната или че съперникът му на изборите Мирча Джоана е престъпник. Тоест, ставаше дума за директни нападки срещу кандидатите."

Журналистът намира поръчителите си чрез Фейсбук. С помощта на фиктивни акаунти той става член на групата на либералите и бързо е вербуван за сътрудник. Влад Урсулеан твърди, че според неговото изследване няма сериозна румънска партия, която да прибягва към подобни методи.

В България критиката в интернет също може да донесе пари, обяснява социалният антрополог Харалан Александров:

"Действително има усещане, че определени постинги са ясно мотивирани от партийна принадлежност. Така че самото обвинение в това, че си платен форумец, е част от това агресивно говорене, което обезценява и атакува гледната точка на другия. В този смисъл българските форуми са едно много нецивилизовано място."

Към това "нецивилизовано място" спадат не само постингите, свързани с политиката, а и тези, насочени срещу ромите например.

Според Харалан Александров особено във времена на криза расистките и ксенофобски изказвания се разпространяват особено бързо в интернет.

Македония също не прави изключение. Там е създадена Фейсбук-група срещу правозащитничката Ирена Цветковик, която се е обявила в защита на хомосексуалните и на етническите малцинства.

Кой да контролира виртуалната агресия?

С оглед на тези тенденции възниква въпросът дали не трябва да се създаде закон за разпространението на агресивни постинги в интернет, който да регулира съдържанията в уеб-пространството.

Много медийни експерти смятат обаче, че това ще наруши свободата на словото. На това мнение е и Лиана Ганеа от румънската агенция за медиен мониторинг Актив Уоч.

"Според нас трябва да има саморегулация от страна на собствениците на сайтове, а не от политиците или от организации за защита на малцинствата.

Всеки оператор трябва сам да решава как да модерира своя форум и да носи отговорност за съдържанието в него." (#)



Тагове:   оплюване,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. estirbg - И тук е така!
06.11.2010 22:16
И тук си имаме едно zlokuche в блог.бг, което не пести слюнни секрети и оплюва блогърите...Сигурно е платен - ниска е заплатата му като психиатър и е намерил леснината...
цитирай
2. анонимен - не е платен, а се опитва да вразуми ...
07.11.2010 01:26
не е платен, а се опитва да вразуми обърканите болни души
цитирай
3. анонимен - И тук си имаме едно zlokuche в блог. ...
07.11.2010 01:32
estirbg написа:
И тук си имаме едно zlokuche в блог.бг, което не пести слюнни секрети и оплюва блогърите...Сигурно е платен - ниска е заплатата му като психиатър и е намерил леснината...


Така че самото обвинение в това, че си платен форумец, е част от това агресивно говорене, което обезценява и атакува гледната точка на другия. В този смисъл българските форуми са едно много нецивилизовано място."

Прочете ли го това?
цитирай
4. анонимен - Повярвайте на психиатъра, той е ...
07.11.2010 01:33
Повярвайте на психиатъра, той е професионалист и си знае работата.
цитирай
5. estirbg - "не е платен, а се опитва да вразуми обърканите болни души"
07.11.2010 03:47
Съвсем сериозно! - Много се тревожа за злотокуче! - Напълно е възможно да е станал гостоприемник на цял легион от зли духове, преселили се в него от личните му пациенти. По-скоро трябва истински чист духовник с пост и молитва да ги изгони от него... Това е неговата диагноза и дано да се вслуша в съвета ми!
Що се отнася до по-горните анонимки, те са "рожби" пак на негова милост. Колкото и да се мултиплицира зад декоративни храстчета, стилът и злостната му мисъл го издават...Може да не съм психиатър, но съм психолог! :))
цитирай
6. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
07.11.2010 12:48
"Напълно е възможно да е станал гостоприемник на цял легион от зли духове, преселили се в него от личните му пациенти. "
МУАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА
".Може да не съм психиатър, но съм психолог! :))"
Бхахахаххахахахаххахахахаххахахахахаххахахаххаха
Мале, отдавна не съм се смял на такова очевидно невежество и такава вселенска простотия...
цитирай
7. estirbg - ДО Самотния войн
07.11.2010 22:25
Чудя се, дали не си пациент на психиатъра Злокуче, щом като така роболепно му адютантстваш навсякъде по постингите...
Намери Новия завет, избери си едно от евангелията - прочети как Исус е гонил демони, зли духове от душевно болни, епилептици и други сироти човеци. За господин доктора много ще са полезни тези библейски уроци. Ще разбере, че дипломата му няма никаква стойност, когато наистина се увери, че действителната същност на психическите заболявания имат друг дълбок духовен фундамент ...Колкото и невероятно да звучи, повечето психичноболни в действителност са наистина реципиенти на такива зли демони, които използват тялото на гостоприемника, като се превръщат в оръдие в човешка плът, послушно на злите сатанински сили. Луцифер винаги е мразил Истината и Исус. Затова е толкова активен, когато забележи, че някъде прогласяват името на Божия син. Клеветническата му дейност е била известна както на небето, така и на земята. И това, което се случва тук, в блог бг. е само една малка миниатюра на Великата вековна борба между Исус и Сатана....
цитирай
8. asthfghl - До всички
08.11.2010 13:28
Не желая моят блог да се превръща в арена за дребнави борби. Не съм наясно с личните ви войни и не желая да бъда въвличан в тях. Призовавам въвлечените в тях да изберат друга арена. Целта на този пост не беше да създава предпоставки за каквито и да е личностни помийни престрелки и ще направя всичко необходимо това да не се случи. Не ви познавам, не знам в какво се състои целият проблем и не желая да участвам. За мен всичко това е обидно.

Не желая никому лошо и искам и с мен да се отнасят така.

Затова, ако някой има нещо да казва по същество по самата тема - да заповяда. Ако не - да отиде другаде да храчи. Това място не е плювалникът, за който вероятно сте го взели.

Дано да съм бил достатъчно ясен?
цитирай
9. estirbg - Извинявай, asthfghl!
08.11.2010 19:12
Просто темата ти отключи един много тревожен проблем, витаещ в атмосферата на блогленда...но представи си само как би се чувствал, когато представяш общочовешко значими важни теми и всеки път трудът ти да бъде оскверняван, оплют и очерненен със сатанински сарказъм, базиращ си на изкривена и болна изопаченост на интерпретация от страна на абсолютно непознат блогър...След като прочетеш тази моя болка, обещавам ти, ще изтрия всички мои коментари, отново с огромно съжаление и извинение...
цитирай
10. asthfghl - 9.
08.11.2010 20:11
Знам това. Наясно съм, че има теми, които са леснозапалими. Знам и че има тип хора, които (особено онлайн) се преобразяват в невероятни изчадия. Знам и че има ситуации, които изкарват най-грозната страна на хората на показ.

Наясно съм и че малцина са способни да запазят самообладание в такива ситуации и да обезоръжат натрапника по подобаващ начин.

Но и вярвам, че модераторите са способни да си вършат работата и когато всички останали възможности са изчерпани, когато се обърнеш към тях с молба да съдействат за справянето с някой трол, те ще го направят.

Наречи ме идеалист, ако искаш.

Все пак това е само интернет. Не си ги слагай тези работи на сърце прекалено много.

Ps. И недей да триеш коментарите си. Не обичам да остава нещо скрито. Каквото било, било.
цитирай
11. asthfghl - 9.
08.11.2010 20:15
Що се отнася до тревожния проблем в блогленда, действително много има да се каже по въпроса:

http://asthfghl.blog.bg/politika/2010/05/05/prichinite-za-forumnata-emigraciia.539946

http://asthfghl.blog.bg/technology/2009/11/06/kakvo-predstavliava-trolyt.430172
цитирай
12. анонимен - Кой да контролира?
13.11.2010 08:58
Те контролират отдавна:))Тези, които ти дават това пространство."Те" направиха така и не случайно е всичко.Номера е да те обезличат, да заприличаш на маймуна,да забравиш духовността и личноста в себе си и да ти останат само желанията.Тогава си лесна плячка-един комат хляб и ти гласуваш за всяко робство.Да,защото те са ти разрешили "свободата"тук да се исхождаш през устата си.:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4315909
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив