Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2010 20:48 - За ГМО
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1043 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 10.02.2010 20:50


"...не разбирам нищо от генетика, но защо е тази истерия около ГМО? Имам чувството, че обществото се е лумпенизирало вече. Та нали всички култури, с които се храним са всъщност генномодифицирани организми? Не са ли? Те са облагородявани през вековете именно чрез един вид генна модификация. Не е ли така?" (#)

Да, но пропускаме нещо важно - да, вярно е, че всички тези домашни растения са култивирани С ВЕКОВЕ. Те са изпитани дали стават за ядене, какъв ефект имат върху здравето и т.н. Имали са достатъчно време да се развият с естествена скорост и да се "внедрят" в съответната си екосистема. Да, имало е случаи, когато внесена култура предизвиква дисбаланс в екосистемата, даже и при такива дълго развивали се и култивирани видове.

А сега, да вземем един съвсем нов, внезапно мутирал вид, изнесен от лабораторията. Той е напълно непознат за екосистемата и, вместо с поколения да се адаптира към нея и тя към него, изведнъж го спускаме като парашутист. Ефектът е непредсказуем. Както за екосистемата, така и за здравето ни. Защото просто не знаем още точно как влияе на хората. Не знаем и как ще се отрази на сложните взаимоотношения в екосистемата. Просто го пускаме и - край! Повече няма връщане назад.

ГМО не са бич божи. Много от тях могат да се окажат благодат. Но преди да се пристъпи към който и да е от тях, първо трябва много, МНОГО внимателно и ДЪЛГО да се изследват всички страни и ефекти от неговото внезапно появяване.

Иначе става страшно...

И още нещо. Голяма част от най-развитите страни в света, включително много членки на ЕС, са обявили територията си за "свободна от ГМО". Това носи много голям потенциал за развиване на екологично земеделие, а такива продукти ще се търсят все повече. Нима и те действат на "стадния принцип на мислене"? Не. Действат рационално и от гледна точка на икономическите си интереси, естествено.

А ние? Ние имаме невероятно разнообразие от условия за развиване на уникално екологично земеделие и имаме възможност да си върнем старите позиции и реноме на износител на качествени храни. Неслучайно при разделението на труда в СИВ на нас се падна да храним страните от блока с хубави храни.

Сега имаме истински шанс да се утвърдим пак като екологичен производител. Нямаме никакъв ИКОНОМИЧЕСКИ интерес да клякаме пред интересите на мултинационални корпорации като Monsanto и да се поддаваме на лобисткия им натиск. Правителството ни бавно започва да осъзнава колко важно е това решение, неслучайно всичките им коалиционни партньори ги предупредиха да помислят три пъти, преди да си кажат тежката дума. Това е много важно и ще има трайни последици.

 



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4312313
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив