Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2015 13:31 - Спектър на още по-голяма утеха
Автор: asthfghl Категория: Забавление   
Прочетен: 676 Коментари: 0 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Източник: Егоист

Родният зрител е пословично мрънкало, но новият филм за Бонд предлага няколко добри новини, като самият той не е сред тях

image
Нека започнем от заглавието. Преди осем години някакъв неизвестен лингвист преведе Quantum of Solace като Спектър на утеха. Явно физиката не му е била силна страна, точно както и филологията, понеже между квант и спектър има известна разлика и нищо не насочваше двете да са синоними, колкото и физически объркан  да беше филма. Вижте за справка македонския вариант Трошка надежд или сръбския Зръно утехе. Дълго време ни се искаше да стиснем ръката на този човек. В менгеме. За да внимава друг път. Понеже за огромна /предполагаме и негова/ изненада сега думата Спектър извоюва своята бондова независимост и цъфна самостоятелно. Така спектралната нишка неволно се проточи над Скайфола и би предизвикала доста сериозно объркване, ако на някой му пукаше. Погледнем ли нещата от друг ъгъл обаче/спектър - почти ви чуваме да предлагате синоним на ъгъл/ българските киноразпространители показаха нюх, който дори топ-сценаристите на поредицата не притежават. Да си го кажем направо - ние им дадохме идея какво ще бъде актуално.

Добрата новина: все още интуицията ни да кръщаваме по тъпанарски начин филми ни извежда до успешен резултат. Ура!

image
Разбрали сте от трейлъра, Моника Белучи участва. Това, което не знаете все още е, че появата във въпросния трейлър изчерпва цялата й роля. Тя е вдовица на някакъв респектиращ главорез, която след смъртта му всички искат да убият, само Бонд желае да чука и отделя за това пет минути, преди да пристигне новата порция наемници. После буквално я заебава да се оправя сама, понеже има по-важна работа. Каква е съдбата й - от това филмът не се интересува, точно както не му дреме и за куп други детайли, например, че фамилното име на героинята й трябва да се произнася на италиански "Шиара", не "Скиара". Ама карай. Обаче кажете честно - откога не се бяхте сещали за сексимвола на прехода Белучи? Последно Павел от творческия квартет с Ангел, Мойсей и Венци Венц я спомена в хита "Къде си брат?" и то, подозираме, само защото "Белучи" се римува в еротичните представи на лирика с "куче". Наличието на попрезрялата Моника в настоящия филм е в прекрасен унисон с носталгията ни по стари бирени етикети и естрадни икони в реали формати.

image
Добрата новина: носталгията по отминалия сексапил не е само роден феномен, спокойно, Киче, донт уъри!

Да останем на темата с актьорите. Даниел Крейг е по-дървен от всякога, но да речем, че това е режисьорска задача. Онова, което не ни го побира акъла е, защо Кристоф Валц в н-ти пореден филм продължава да играе все същия мазен мръсник, с което ни кара вече доста сериозно да се съмняваме в таланта му да направи нещо друго. Самият той се превръща в клише пред очите ни и последният му валс с нищо не впечатлява, карикатурното му преиграване вече е известно на всички.

Добрата новина: не само родните актьори продължават да играят един и същи типаж във всеки филм; носителите на Оскар също го правят, което на практика означава, че и Асен Блатечки заслужава отличието за която и да е от ролите му.

image
 Главният злодей във филма обаче е не толкова Валц /Ернст Ставро Блофелд - име, плод на някаква немско-гръцка кризисна връзка/ а неговата вездесъща организация с емблема Октопод /стрелбата по Алексей Петров в седмицата преди премиерата е грешка, нищо повече/. Тя може да наблюдава и предвижда всичко, освен очевидни факти, като например, че часовниците на агентите могат да гърмят. Jебем ти и информационната доминация, щом цялата структура, заедно с луксозната газифицирана централа в сърцето на Мароканската пустиня, се срина заради една такава подробност.

Добрата новина: колкото и да ни наблюдават, дори майсторите в това отношение нямат пълна власт над всичко. Цецо Цветанов, това на теб ти беше ясно, нали, друже?

Кадрите решават всичко. Ама не в кинематографичен аспект, макар че в Спектър има доста впечатляваща разкадровка. Говорим за кадрите в добрия стар агентурен смисъл. Сътрудниците на службите са вечни и този Бонд го доказа, точно както и всеки друг от 60-те насам. Сбогом, световна конспирация; аве, честни агенте. Ти служиш на властта с каквото можеш, за нищо не си крив.

image
Добрата новина: явно темата за агентите не вълнува само нас, но и целия свят. А ние си мислихме, че една лустрация би решила всичко. Глупости, разбира се...

Накрая, но не и по значение: Джеймс Бонд е модна икона и всяко градско денди /и евгени/ трябва да се съобразява с него. В този филм обаче имаме новина от Бареков мащаб. Дължината на вратовръзката му в няколко епизода /обърнете внимание особено на ансамбълчето в пустинното пътуване/ не изпълнява задължението да покрие копчето на панталона, а свършва поне педя по-горе. Случайност? Не мислим!

image
Добрата новина: лигавникът се завръща, не че някои наши видни интелектуалци някога са усетили отсъствието му /Слави Трифонов, гледаме към теб/

В заключение можем да добавим, че "Спектър" не е лош филм, ама започне ли човек да забелязва горепосочените особености, значи не е баш "най-субтилно суперфлю", както казваше Нездрьов в "Мъртви души". Ама поне утехи не липсват.


Тагове:   филми,


Гласувай:
19



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4312772
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив