Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2015 17:48 - Истината за коледната елха
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1034 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 21.12.2015 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Счита се, че коледната елха датира от XVI в. и е била за пръв път въведена като традиция в средновековна Германия. Вечнозелени (иглолистни) дървета са били използвани още в древността от келтските друиди и други европейски езичници при отбелязването на зимното слънцестоене.

През 40-те на XVIII в. коледната елха била популяризирана и в англоезичния свят, тъй като принц Албърт (съпруг на кралица Виктория), самият той родом от Германия, започнал да украсява Уиндзорския дворец с елхи по време на Коледа. Така тази традиция се разпространила по целия свят.

Всъщност украсената коледна елха си остава един от най-спорните символи на Коледа, тъй като повечето християни са наясно, че тя е един езически символ, взаимстван в християнството през Средновековието. И до ден днешен някои версии на Библията дори изрично забраняват внасянето на каквито и да било дървета в дома по време на коледните празници.

Когато коледната елха става особено популярна в Америка през 50-те на XVIII в., мнозина пастори и миряни строго осъждат новата практика.


Тагове:   празници,   наука,   история,


Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4311728
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив