Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2015 15:32 - Псевдонаука: Лекуване на рак със сода бикарбонат
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 6531 Коментари: 21 Гласове:
16

Последна промяна: 03.11.2015 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Содата бикарбонат лекува рак" - това е поредната сензационна история, добила грандиозна популярност из социалните мрежи напоследък. Тя е натрупала хиляди "лайкове" и споделяния през последните години, до голяма степен благодарение на раздухването й от ред медии с недотам ясна репутация в областта на медицината. Въпреки невероятната й популярност сред лаиците обаче, в подкрепа на тази теория не съществуват никакви научни доказателства. Всъщност досега нито един клиничен тест не е потвърдил ефикасността на този предполагаемо чудотворен метод.

image
Първо на първо, налага се да изясним няколко основни положения:
- Истинските лекари НЕ са наши врагове.
- Истинските учени гледат да си вършат работата съвестно.
- Всички реномирани медицински университети и специализирани институти биха искали да открият лек за рака, защото това би им донесло огромен престиж.

Ако въпросната отвара е толкова чудотворна, то тогава какво спира докторите по света да я прилагат масово и да се радват на недвусмислено положителни резултати? Да не би всички те да са се наговорили да изтезават пациентите си с химиотерапия, докато умрат в ръцете им в страшни мъки? Изобщо доколко смислено звучи подобно твърдение?

Всички сме чували за извънредно богати хора и техни близки или роднини, както и за близки на лекари, които са умирали от рак. Дори самите лекари умират от това ужасно заболяване. Какво ги спира да се възползват от това чудотворно лечение, ако собственият им живот е под угроза? Според принципа на Бръснача на Окам, не би ли следвало далеч по-простото обяснение да е, че те са опитали всички възможни средства да се спасят, но безуспешно? Едва ли всички от тях до един са решили да останат верни до гроб (буквално) на предполагаемата световна конспирация за потискане на епохалното откритие за лекуването на рак със сода бикарбонат - това е просто нелепо. Също колкото е нелепо и твърдението, че някои доктори могат да си позволят упорито да твърдят, че въпросната магическа отвара действа безотказно във всички случаи на рак - което твърдение просто не се подкрепя от наблюденията в реалния свят.

image
Обяснението, което някои "алтернативни" (т.е. псевдонаучни) сайтове в интернет дават е, че лекарите по света отказват да предписват това лечение, тъй като то е безсрамно достъпно и евтино. Това твърдение, само по себе си, говори за пълно невежество по въпроса и тотално непознаване на материята. Тук логично следва да зададем същия въпрос: а нима дори и богатите хора предпочитат да си отидат от този свят в страшни мъки, само и само за да си "умрат на ината", но да не се възползват от подобно иначе толкова евтино и достъпно лечение? Или пък лекарите предпочитат техните собствени близки и дори децата им да умрат, но да не се поддадат на изкушението да изменят на световната конспирация на мълчанието, в която по някаква причина са се въвлекли? Звучи инфантилно абсурдно, нали? Защото е именно такова.

От 2008 г. насам, сензационната новина за лечението на рак със сода бикарбонат е била подложена на щателна проверка и множество тестове и в резултат е отхвърлена в повечето развити страни - както на правителствено ниво, така и от страна на сравнително по-интелигентните и рационално настроени и достатъчно добре информирани членове на обществото, способни на критическо мислене.

Все още на научните среди не е представено нито едно изследване, проведено по всички правила на научния метод и недвусмислено потвърждаващо твърдението, че содата бикарбонат може да лекува рак. Най-често допусканата грешка на застъпниците за този сензационен метод е използването на анекдотични и бегло свързани с тематиката примери и представянето им като своеобразно доказателство за твърдението им. Но каквото и да твърдят те, фактът остава, че някаква "новина", напечатана в някакъв уж новинарски сайт (понякога и от бивши лекари, които по обясними причини - предимно поради престъпна некомпетентност - на този етап са лишени от правото да практикуват професията), не може да се счита за научно изследване, преминало щателна проверка и тест.


image
Наистина е изумителна склонността и готовността на средностатистическия потребител на информация в съвременното уж "модерно" общество да бъде почти доброволно подведен по привидно лесните и прости решения на иначе сложни проблеми като рака. Неминуемо, от тази им склонност умело се възползват всевъзможни шарлатани, които безспирно заливат публиката с какви ли не твърдения за открити гениални илачи за всякакви засега нелечими болежки - в това число рак, както и ред други хронични заболявания.

Всъщност медицината е наука, която в голямата си част се практикува от учени-професионалисти, които са приели за свое призвание мисията да допринесат за по-доброто съществуване на себеподобните си човеци. Методите и средствата, които те използват в работата си, са резултат на дългогодишни изследвания, разработки, тестове, подобрения, сертифициране след безброй проверки от лицензирани органи... докато тези на шарлатаните не подлежат на никаква проверка от никого и в същото време се радват на широка популярност, благодарение на привлекателността на привидната им простота и достъпност. Разбира се, тук винаги го има елементът на конспиративната теория: "официалната (казионна) медицина се стреми всячески да ни потиска, понеже се чувства застрашена от нас". Едно твърдение без никакви последващи доказателства. Колко удобно, нали?

image
Историята зад "чудото"
Историята зад този така наречен "алтернативен" лечебен метод започва с небезизвестния д-р Тулио Симончини. Повечето хора у нас със сигурност ще са чували за него - все пак я в какво реномирано телевизионно предаване се е появявал: "На кафе" с Гала - този роден корифей на всичко свръхестествено и алтернативно! Синьоре Симончини вече петнайсет години използва този "метод" и се радва на огромна популярност (въпреки предполагаемия световен заговор за потискането на методите му).

Д-р Симончини губи правото си да практикува лекарската професия през 2003 г., а през 2006 г. е осъден от италиански съд за причиняване на смърт по невнимание, непредумишлено убийство и измама.

Радвайки се на доста добри финансови постъпления в частната си алтернативна клиника, Д-р Симончини продължава упорито да твърди, че всички тумори са съставени от гъбички. Но това му твърдение и до ден днешен остава непотвърдено от нито една биопсия. Различни опитни животни са били излагани на гъбичната култура Candida albicans (за която Симончини твърди, че е в основата на злокачествените тумори) - и нито едно изследване не потвърждава наличието на свидетелства, че такъв тип организъм е причинител на рака.

Разбира се, това никак не спира огромно количество апокрифни сайтове и блогове в интернет да продължават да бълват всевъзможни обяснения и доводи как и защо подобно лечение би следвало да действа, както и теории защо то се отхвърля от практически всеки компетентен учен в тази сфера. Това, което те неизменно не успяват да предложат, е смислено научно обяснение на механизма, по който се предполага то да действа, както и недвусмислени свидетелства в подкрепа на собствените си твърдения - включително някакви препратки към и цитати от клинични тестове, извършени от достоверни и компетентни институции, които поне бегло да потвърждават метода.

В заключение: не съществуват никакви доказателства, че содата бикарбонат може да лекува гъбични инфекции, както и че ракът се причинява от гъбична инфекция - съответно няма доказателства и че методът на д-р Симончини лекува рак.

image
Някои странични ефекти от третирането със сода бикарбонат
Когато се прилага във високи дози, содата бикарбонат може да предизвика сериозни здравословни проблеми и дори смърт. Така например, Здравният Инспекторат на Нидерландия заключава:

"Не съществуват данни, които да оправдават прилагането на сода бикарбонат при пациенти с рак. Всъщност този метод е опасен за пациенти с високо кръвно налягане, с белодробни или бъбречни проблеми, а също и при онкологично болни. Балансът на тялото може да бъде напълно нарушен в случай на прилагане на особено големи количества сода бикарбонат. При по-тежко болни пациенти, то може да доведе до сериозни увреждания на органите и дори смърт".


Допълнително четиво по темата:
Baking Soda Cancer Cure - Dr. Tullio Simoncini"s Controversial Recipe

Baking Soda and Lemon Juice for Cancer - A Dangerous Myth

10 Persistent Cancer Myths Debunked: Myth 5: Cancer is a fungus – and sodium bicarbonate is the cure

Another Cancer Tragedy In The Making



[Още по темата Псевдонауки]

[Политика на модерация]


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
19



1. vmir - Човешката безскрупулност не признава граници
03.11.2015 16:52
и не може да направи крачка без подкрепата на глупостта, защото двете са еднояйчни близначки а изглеждат различни само защото реакцията срещу тях се стреми да предотврати трайното им съюзяване.

Преди години в блога имаше един политултрас и любител на конспирациите, който споделяше как изхвърля химиотерапията си в тоалетната и даже оповести, че се измъкнал от лапите на докторите - убийци и се е излекувал напълно с алтернативни методи. Месец след "пълното си излекуване" почина, докато хора, които тогава преминаваха през химиотерапията, сега са живи и здрави. Това не е единствения такъв случай в блога, а любителите на конспирациите и лесните решения са безброй.
цитирай
2. asthfghl - 1.
03.11.2015 17:01
Страшното е, че има доста хора, които се подвеждат по подобни шарлатании и вместо да "хванат" дадено заболяване в раните стадии и да имат реален шанс да се преборят с него (или поне в голяма степен да облекчат страданията си), пропиляват ценно време и средства в залитане по несъстоятелни, ненадеждни и откровено ненаучни псевдо-методи на лечение. И така сами се обричат. После дори и да осъзнаят грешката си, обикновено вече е станало твърде късно.
цитирай
3. htpcl - +1
03.11.2015 19:19
Наистина е изумителна склонността и готовността на средностатистическия потребител на информация в съвременното уж "модерно" общество да бъде почти доброволно подведен по привидно лесните и прости решения на иначе сложни проблеми като рака. Неминуемо, от тази им склонност умело се възползват всевъзможни шарлатани, които безспирно заливат публиката с какви ли не твърдения за открити гениални илачи за всякакви засега нелечими болежки - в това число рак, както и ред други хронични заболявания.


+1.
цитирай
4. podvodni - Не съществуват научни доказате...
03.11.2015 19:50
Не съществуват научни доказателства за ефекта о лекуване със сода бикарбонат, но съществуват излекувани хора.
цитирай
5. asthfghl - 4.
03.11.2015 19:59
Всъщност не, не съществуват. Както и не съществуват преки и неопровержими, проверими доказателства, че така наречените от теб "излекувани" хора (ракът изпада в ремисия; за пълно и окончателно излекуване на този етап не може да се говори) са били "излекувани" ИМЕННО заради содата бикарбонат. Т.е. че "излекуването" им се дължи директно на въздействието именно на содата, а не на нещо друго (плацебо ефект; неминуема ремисия и без намесата на илачи и т.н.)

Ако разполагаш с такова доказателство, заповядай - представи го. В противен случай ще приема, че си имам работа с поредния случай на безрезервно поклонничество на шарлатанството.

Всъщност ти наясно ли си как работи научният метод? Питам, защото дори един бегъл поглед към блога ти ме кара силно да се съмнявам.

Ps. Чудя се как пък нито една конспирация или шарлатания не остана неподкрепена от теб?
цитирай
6. htpcl - Смешник.
03.11.2015 20:01
podvodni написа:
Не съществуват научни доказателства за ефекта о лекуване със сода бикарбонат, но съществуват излекувани хора.


В това твърдение има вътрешно противоречие и няма никакъв смисъл.
цитирай
7. podvodni - Това твърдение е вярно защото е н...
03.11.2015 20:17
Това твърдение е вярно защото е неоспоримо в своята фактология.
И едва ли ще можеш да убедииш човек излекуван от рак по ветодологията на Симончини, че не е излекуван само защото някъде в някакъв инститит, някой се е проиизнесъл че това не е възможно.
И внимателно с квалификациите !
цитирай
8. asthfghl - 7.
03.11.2015 20:22
Като е вярно, значи няма да ти е проблем да го докажеш? За каква фактология ми приказваш?

Да "убедииш"!? "Ветодологията"? "Инститит"? Мисля, че с теб тук приключихме. За твоя информация, в случай, че последващ твой коментар продължава да е тотално лишен от конкретната "фактология", за която не спираш толкова усърдно да дърдориш, той няма да види бял свят. Нямам никакво намерение да си губя и секунда повече от времето с характерните за такива като теб врели-некипели.
цитирай
9. htpcl - Какво, да не се обиди нещо?
03.11.2015 20:26
Когато нещо е смешно и нелепо как да го нарека освен смешно и нелепо?
цитирай
10. nikikm - Мой познат
03.11.2015 22:07
получи кръвоизлив в стомаха от подобно лечение.Не трябва да се вярва на всичко.Някои уж революЦИОНни идеи за рецепти и лечения,са умишлено пуснати!И болният народ се хваща,като за сламка.Целта е объркване,паника и безнадеждност!
цитирай
11. vmir - Подводният е от стадото на приматите,
04.11.2015 13:17
за които науката е излишен разход, тъй като за приматите добро е само което им носи лична изгода. Когато казвах на един като него да не се хвали, че тайно си изхвърля химиотерапията, защото една такава доза струва стотици левове от които са лишени останалите болни, всезнайкото се правеше на интересен, докато изгуби не само способността да се прави на какъвто и да било, но и живота си. Приматите са лишени от съвест и това им е доживот.
цитирай
12. megafon - Аз лично познавам,
04.11.2015 13:35
човек, който се е срещал с Тулио Симончели и се е излекувал от рак. Методът на д-р Симончели има научно доказателство и има научно обяснение и много пъти е провеждал лекции. Въпросното лице, което пише тази статия, ако проявява толкова интерес може да се срещне с хора лично, които са се излекували точно по-този метод. В България не са малко тези хора, специално в предаването на Гала имаше доста българи, които са се излекували. Аз лично мога да му препоръчам на автора да се запознае с д-р Гайдурков, който е доста вещ в материята. Това, че авторът не може да си обясни нещо и не може да открие информация, за дадено явление, не го прави псевдо наука.
цитирай
13. megafon - Абсолютно съм съгласен с вас, защото
04.11.2015 13:44
podvodni написа:
Не съществуват научни доказателства за ефекта о лекуване със сода бикарбонат, но съществуват излекувани хора.

вече познавам такъв човек. Примери подигравателни в историята колкото искаме. Навремето са смятали, че земята е плоска, но няколко години по-късно било опровергано. В случая хората просто не са надскочили себе си.
цитирай
14. asthfghl - 12.
04.11.2015 13:47
"А пък един човек ми каза" и "един мой познат" НЕ Е научно доказателство, а анекдотичен пример. Научно доказателство е провеждането на мащабно изследване при контролирани условия, което е подложено на проверка от множество експерти. Разполагаш ли с такова или не?

Като има научно обяснение, кажи го. Отговорността да се представят доказателства за дадено твърдение лежи върху плещите на този, който изказва твърдението. Не е моя работа да върша домашната работа на почитателите на Симончели. Очакването ти да докажа отрицание (proving a negative) е стандартен подвеждащ риторичен трик и на него няма да се вържа.

"Въпросното лице"!? За теб съм въпросно лице ли?

Въпросни коментаторе, предаването на Гала ли е твоят еталон за научност? Ако е така, много жалко!

Не съм ти въпросно лице. Познаваме се лично. В момента седиш на 3 метра от мен. И спориш. Но когато те питам КАК ТОЧНО работи този метод, отговорът ти е "никой не знае". И ме препращаш към доказани шарлатани. И ми заявяваш, че аз лично следва да давам доказателства, че нещо работи, което самият ти не знаеш дали и как работи!? Уот дъ фак!?
цитирай
15. asthfghl - ...
04.11.2015 13:48
"Примери подигравателни в историята колкото искаме. Навремето са смятали, че земята е плоска, но няколко години по-късно било опровергано"

Няколко години? Уау. Просто нямам думи.
цитирай
16. asthfghl - Поредно предупреждение...
04.11.2015 13:50
За пореден път напомням, че последващи коментари, лишени от всякакви конкретни доказателства и "фактология", няма да видят бял свят.
цитирай
17. asthfghl - Списък на троловете-минусчии, които очевидно нямат нищо против шарлатанията:
04.11.2015 13:52
1. podvodni - един поглед към блога му е достатъчен
2. megafon - фен на Гала; какво повече да говорим
3. minevv - по силата на някаква негова си лична вендета

Продължавайте в същия дух. Да установим кои са шарлатаните наоколо.
цитирай
18. vmir - Когато ми кажат, че някой се е излекувал от нещо нелечимо,
04.11.2015 16:57
винаги се сещам за родната поговорка: "На болната жена мъжът й умря". Тази поговорка обяснява съществуването на толкова много хора, които са "оцелявали" все "по чудо" и по много пъти и всеки средно интелигентен човек ги разпознава и се пази от натрапчивите им аспирации, но приматите се опитват да се възползват от посредничеството си в мародерските набези на тези шарлатани.
цитирай
19. cecobob - Аз пък се сещам за
09.11.2015 10:37
"Бялата лястовица" За къде сме без нея? Вярата също лекува.
цитирай
20. asthfghl - 19.
09.11.2015 11:05
Нещо не успях да ти проследя мисълта. Може би се е зареяла досущ като една бяла лястовица ;)
цитирай
21. asthfghl - 12.
09.11.2015 17:02
> Аз лично мога да му препоръчам на автора да се запознае с д-р Гайдурков, който е доста вещ в материята

Ще ме извиняваш, ама д-р Гайдурков няма нищо общо с онкологията. Тези ще ги приказваш на другите фенУвИ, дето са зяпнали Гала със зинали уста.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4312302
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив