Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2015 10:56 - За така наречената "война" по пътищата
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 974 Коментари: 2 Гласове:
18

Последна промяна: 13.10.2015 11:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След няколкото поредни сериозни катастрофи по нашите пътища от последните дни се поразрових малко и потърсих статистика, за да сравня дали е вярно често изказваното напоследък твърдение, че у нас положението по пътищата е като в страните от Третия свят. Разбира се, Уикипедия може и да не е сама по себе си източник на данни, но пък е доста удобен агрегат на препратки към съответната информация (особено официална статистика). Така че ето какво открих:

List of countries by traffic-related death rate

По брой жертви от ПТП на 100 хил. д. на година:

България = 10.4

Това ни поставя някъде по средата, горе-долу на едно дередже със страни като Полша, Румъния, Латвия, Беларус, Португалия, Турция, Сърбия, Словакия, Гърция и т.н. И забележимо по-добре от страни като Южна Корея, Чили, САЩ, Черна гора, Аржентина, Албания, Украйна и др. Страните от Третия свят като цяло отчитат от 2 до 5 пъти повече жертви на пътя.

Зачудих се... тук нещо не се връзва. Защо да не проверим по следващия показател? Ами добре...

По брой жертви от ПТП на 100 хил. МПС:

България = 23.6

Което пак ни отрежда средняшка позиция, в една група със страни като Сърбия, Сингапур, Южна Корея, Аржентина, Беларус, Словакия, Унгария, Армения, Португалия, Полша, Хърватска и т.н. И доста по-добре от страни като Латвия, Украйна, Черна гора, Турция, Македония, Румъния, Русия и др.

Ставаше ми все по-чудно. Излиза, че "войната" по нашите пътища не била толкова ужасна като по онези места, с които толкова държим да се сравняваме? Но как така, нали всеки ден слушаме за масови верижни катастрофи, откачени самозабравили се водачи, отнесени майки с детски колички насред пешеходни пътеки? Надали има сред нас някой, който лично да не е бил замесен в ПТП, било то леко или по-сериозно. Или да не познава близки, които са били потърпевши. Не е лъжа, че културата по нашите пътища е ужасна и че те изобщо не са сигурно място.

Статистиката обаче е нещо съвсем друго. Тя няма човешко лице. Тя е жестоко хладнокръвна. И понякога упорито отказва да пасне в митологията, която по едни или други съображения се опитваме да наложим.

И тогава се натъкнах на третия показател...

По брой жертви на 1 млрд. пропътувани километри:

България = 19.1

Тук вече сме на четвърто място в целия свят - след ОАЕ, Бразилия и Южна Корея. Малко след нас са Естония, Кипър, Чехия, Малайзия, Нова Зеландия, Япония, Белгия, САЩ... Повечето са страни от развития и бързоразвиващия се свят. Логиката, която се крие зад този объркващ резултат, оставям на читателя.

Както и обяснението на въпроса защо личните ни впечатления от мащабите на "войната" по пътищата някак си не съвпадат с това, което показва статистиката.



Тагове:   транспорт,


Гласувай:
18



1. megafon - Сегашната ситуация е много по-зле.
14.10.2015 00:18
Тези данни са стари.Според Българска асоциация на пострадали при катастрофи, в България за последните 10 години са загинали малко над 10 000 души.
цитирай
2. asthfghl - 1.
14.10.2015 09:05
Интересно. Линк имаш ли?

Впрочем 10 хил. за 10 години горе-долу се връзва с това 776 за 1 година (данните в линка са от 2010 г.), т.е. пропорциите се запазват. България не се е изстреляла внезапно в челото по смъртност на пътя и си остава с общо взето сходни показатели с много околни страни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4311587
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив