Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2014 11:37 - Митовете за рака
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2906 Коментари: 6 Гласове:
25

Последна промяна: 04.02.2014 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес е Световният ден на борба с рака.
image
Въпреки всичкия напредък на медицината, мнозина хора все още продължават да си мислят, че ракът си остава напълно нелечим. Има и такива, които вярват, че ракът е заразен. Други пък са чували, че той може да се причинява от боя за коса, дезодоранти и т.н. Из публичното пространство, изначално пропито със суеверия, слухове и изумително невежество, витаят куп митове, които до голяма степен разкриват докъде именно се простират познанията на обществото като цяло за едно заболяване, което дълго време е било бич за същото това общество - но и заболяване, което, ако се открие и третира навреме, може да бъде възспряно.
Според здравните експерти, макар и с рака да се свързват много погрешни представи, самото възприемане на здравословен начин на живот може неимоверно да помогне заболяването да се държи настрана.
Един от най-големите митове за рака е, че той е нелечим. "Всъщност ракът е едно от най-лечимите хронични заболявания", уточнява Раджив Кумар, главен консултант онколог към Болница Рокланд в Кутаб, Индия. "Вярно е, че диабетът и високото кръвно налягане не са напълно лечими, но ракът, ако бъде открит достатъчно рано и третиран по подходящ начин, може да бъде напълно победен".
Прети Джаин, консултант-хирург по онкология към Болницата Колумбия Азия, е съгласна със своя колега. Хората, които имат рак, биха могли да изживеят един по-щастлив живот, ако заболяването бъде "хванато" отрано, потвърждава тя. "Не е вярно, че хирургическите операции увеличават риска от рак", казва тя и добавя, че статистиката недвусмислено сочи, че в преобладаващите случаи ефектът всъщност е положителен.
image
В търсене на обяснение за липсата на познания по въпроса за рака, Маниш Сингал, главен консултант по медицинска онкология към Болница Фортис в Нойда заключава, че главната причина е, че хората възлагат твърде много надежди на самолечението при липса на достатъчно компетентност по проблема.

"Подобни заблуди преобладават сред хората въпреки изобилието от информация, тъй като мнозинството хора вярват в самолечението, при все че страдат от липса на достъп до пълна и квалифицирана информация за заболяването", казва той. "Липсата на информация може да бъде приписана на факта, че ракът е масово заболяване. Ако се вгледаме по-отблизо, ще установим, че много хора не знаят нищо конкретно за заболяването. Единственото, което знаят е, че ракът е опасна болест. Но какви са причинителите, симптомите и начините на лечение - това са въпроси, чиито отговори остават неразбрани от широката публика".
Сингал подчертава, че ракът не е нито наследствена болест, нито заразна. Нито пък може да се причини от боя за коса или дезодоранти. "Само в 5-10% от наблюдаваните случаи има някакви белези за наследственост, свързана с рака. Вместо това, най-разпространените симптоми на заболяването се причиняват от генетични мутации, които се случват в по-напреднала възраст поради външни фактори". Такива може да са тютюнопушенето, прекомерното излагане на ултравиолетова радиация или на определени химикали.
Друг мит е, че за жените има риск от рак на гърдата заради носенето на сутиен. Макар че няма никакви съществени доказателства в подкрепа на тази теория. Като предлага изготвянето на обстойна кампания за информиране на обществото, Кумар отбелязва, че освен медиите, докторите и здравните работници също би трябвало да вземат дейно участие. "Излекуваните от рак вероятно са най-добрият възможен посланик на тази кауза", добавя тя.
Според Сингал, съвестното спазване на осем основни принципа, включително поддържането на здравословно тегло, редовните физически упражнения, спазването на здравословна диета, предпазването от прекомерно излагане на слънчева радиация и редовното преминаване на медицински преглед, могат драстично да намалят риска от рак. "Диетата също може да повлияе на определени типове рак. Съществува значително по-висок риск от рак на стомаха, на червата, на белите дробове, на простатата и на матката, ако диетата ни е богата на мазнини и бедна на плодове, зеленчуци и фибри".
image
ДЕСЕТТЕ НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИ МИТА ЗА РАКА
1. Мъжете не могат да се разболеят от рак на гърдата
Невярно. Мъжете също могат да имат рак на гърдата, макар че те съставляват само около 1% от заболелите от този тип рак. Почти 80% от мъжете в рискова категория дори не са наясно, че могат да се разболеят от рак на гърдата. Ако сте мъж и имате буца в областта на гърдите, не е лоша идея да идете да се прегледате.
2. Ракът почти винаги завършва със смърт
Разбира се, че той може да предизвика смърт, но съвременните методи на лечение са превърнали шанса за оцеляване от мит в реалност. Има хиляди пациенти с рак, които са се борили и са победили болестта.
3. Някои типове рак могат да са заразни
Сам по себе си, никой тип рак не е заразен. Все пак са известни два вируса - HPV (папилома) и хепатит-C, чието действие би могло да причини рак. HPV е известен като рисков фактор за рака на шийката, а хепатит-C може да причини рак на черния дроб. И двата вируса могат да се предават по полов път, а хепатит-C - и чрез замърсени спринцовки или кръвопреливане.
4. Положителното мислене е достатъчно, за да се излекуваме от рак
Ракът може да се излекува чрез подходящото лечение, а положителното мислене наистина помага на пациентите да се справят с целия тежък процес. Но само по себе си, то не може да отстрани заболяването.

image
5. Само пушачите се разболяват от рак на белите дробове
Освен пушенето, множество други фактори могат да предизвикат рак на дробовете. Например продължително излагане на азбестов прах, радон, уран, арсеник, или генетична предразположеност, или пасивно излагане на тютюнев дим, или нараняване на дробовете поради предишно заболяване - всичко това може да доведе до рак на дробовете.
6. Леките и средните цигари са по-малко вредни
Изследванията сочат, че леките и средните цигари всъщност могат да бъдат по-вредни, защото пушачите дърпат от тях по-продължително, отколкото от обичайните цигари и така вдишват повече дим. В действителност през 2010 г. в САЩ е била прокарана наредба, която е забранила на производителите на цигари да използват понятия като "леки", "средни" или "с ниско съдържание" върху опаковката. Единственият начин да се намали рискът от рак си остава пълното отказване на цигарите и избягването на задимени помещения.
7. Няма никакъв начин да намалим вродения ни риск от рак
Има много мерки, които човек може да предприеме, за да намали риска от рак. Въздържането от тютюневи продукти, здравословното хранене, физическите упражнения, използването на предпазни средства при секс, използване на слънчева защита и избягването на наркотици с венозен прием са само някои от мерките, които биха помогнали да се избегнат рискови ситуации.
8. Хирургическите операции помагат на рака да се разпръсне из тялото
Този мит вероятно произлиза от факта, че по времето, когато ракът обикновено бива диагностициран и хирургическата намеса бива препоръчана, заболяването вече е започнало да се рапространява и в други части на тялото. Това кара хората да си мислят, че гореспоменатата операция е именно първопричината за раковите разсейки (т.е. следствието се превръща в причина). Всъщност не съществуват никакви данни, които да потвърждават твърдението, че хирургическите операции или биопсията могат да накарат рака да се разпръсне из досега незасегнати органи.

image
9. Изкуствените карциногени са по-опасни от естествените
Преобладаващият консенсус сред хората е, че ракът е заболяване, което главно се причинава от самия човек и изкуствените химикали са отговорни за най-лошите случаи на рак. Всъщност основните механизми в процеса на карциногенеза са по същество сходни, ако не и идентични, независимо дали керциногените са синтетични или се срещат в природата. Някои естествени карциногени са танинът (присъстващ в чая, кафето и какаото), цикадата (пудрата от стрито цикадено семе се използва за направата на някои пикантни сосове), сафрол (присъстващ в чая от лаврово дърво, канелата, индийското орехче и някои други билки и подправки), алфатоксините и охратоксин-А (все естествени токсини, продукт на гъбичните хранителни замърсители).
10. Всяко неестествено образувание е рисково
Неестествените образувания, обозначавани като "доброкачествени", нямат свойството да се разпространяват из други части на тялото, подобно на рака. В този случай симптомите предимно се причиняват от натрупването на допълнителна физическа маса: козметични проблеми, задръствания (например чревни), причинен от болка натиск или налягане, притискане на нерв или кръвоносен съд и т.н. Повечето от доброкачествените тумори могат да останат нетретирани. Ако започнат да причиняват някой от гореописаните проблеми, могат и да се отстранят хирургически.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
26



1. kasnaprolet9999 - Полезен постинг, слагам го към м...
04.02.2014 16:01
Полезен постинг, слагам го към моята блогвълна за борба с рака. Поздрави!!
http://blog.bg/theme.php?theme=49963&success=1
цитирай
2. asthfghl - 1. (1)
04.02.2014 16:06
Радвам се! Тогава нека добавим някои разяснения за това кое се счита за сравнително "полезно" хранене с оглед риска от рак.

Всъщност има много начини за по-щадящ подход към обработката на храни - при това не само от гледна точка на риска от рак, ами като цяло от здравословна гледна точка.

Няма нищо мистериозно или митологично в механизма, по който определени храни (или по-точно - определени начини на обработката им) повишават риска от рак. Например печеното на скара месо съдържа карциногенен въглен и химикали, които директно поразяват ДНК и предизвикват мутации, които водят до развитието на злокачествени тумори.

Когато белтъчините рязко се нагреят до температури, при които мръвката започне да почернява, вече имаме наличие на хетероциклични амини (HCA), много от които са карциногени. Те предизвикват химична реакция между аминокиселините в естествените белтъци, които изграждат мускулите. HCA присъстват най-много в печените на скара и препечените червени меса. Пърженето на месо има сходни ефекти.

Отделно, когато при печене на открит огън мазнината от мръвката капне върху въглените и се получи припламване, се отделят полициклични ароматни хидровъглероди (PAH) - друга една група карциногени. Пушекът ги разнася и обвива с тях месото, а после ние го ядем. Въглените съдържат висока концентрация на PAH. Най-честият тип рак при такава консумация е рак на стомаха.
цитирай
3. asthfghl - 1. (2)
04.02.2014 16:07
В този случай, ако толкова много настояваме да се наплюскаме с печено месо, далеч по-здравословният подход към готвенето е да се пече при по-ниско интензивна топлина, да се използват по-нискокалорийни източници на топлина (широколистни въглища например или брикети, вместо широколистни цепеници или сухи иглолистни дърва), да чистим редовно грила, да го намазваме с масло, за да не залепва месото, да премахваме всякакви остатъци от въглени, да избягваме въобще да консумираме почерняло месо, да режем мръвката по-тънко (за да се обработи по-бързо и равномерно при по-ниски температури), да махаме кожата от месото преди печене (включително от рибата), добре да размразяваме месото преди грила, да не поставяме месо направо върху въглените, да държим мръвката по-далече от източника на топлина при печене, да избягваме досега на месо с открит пламък, да използваме съд с междинна мрежичка за събиране на мазнината далече от месото, да отстраняваме месото веднага от грила, след като се е опекло...

Или най-добре направо да се откажем от печенето и пърженето и да минем на варене, задушаване или бавно загряване при ниски температури (в обикновена фурна). Да използваме марината (много по-ниско съдържание на HCA и PAH при печене). Да ядем повече растителни храни (не е казано, че трябва да сме вегетарианци, но все пак). Включително печени, варени и задушени зеленчуци и плодове. И т.н. и т.н. Просто хората трябва да са по-информирани кое как действа и какви ефекти има. Не казвам да са някакви експерти, никой не може да е експерт по всичко, но това са прости неща, които е лесно да се научат и разберат.
цитирай
4. kostadin - Дано да не те хваща!
04.02.2014 16:23
Дано да не те хваща!
Световната фармацефтична мафия е заинтересована да има колкото се може повече болни за да ни "Лекува" срущу стабилно заплащане.
цитирай
5. asthfghl - 4.
04.02.2014 16:40
Разбира се, един съвсем очакван отговор тъкмо в стила на онзи тип хора, за които говоря в първия параграф на тази статия. За пореден път ти благодаря, че съвсем удобно предостави още един нагледен пример за типичния средновековен невежа, който автоматично отрича всичко и всички под претекста на някаква криворазбрана "бунтарщина", просто в името на самата нея и въпреки всички факти, които му бъдат изложени в какъвто и да е вид.

Както по-рано казах - типичен карикатурен образ.
цитирай
6. mikolaj - Страхотно
04.02.2014 17:47
Пишеш чудесно и винаги много интересно! Поздрави! Не слушай хейтърите!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4311465
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив