Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2010 13:52 - За изкуствените исторически етикети
Автор: asthfghl Категория: История   
Прочетен: 935 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.08.2010 13:57


Напоследък често слушаме за невероятната древност на българския народ и епохалните му постижения и титаничен принос в световната история и култура. Нова теория, основаваща се на лингвистични, археологически, а скоро, надявам се, и генетични изследвания, сочи, че българите са по-скоро с индо-ирански произход, отколкото тюркски. Дотук добре. Има индикации, че тракийският елемент във формирането на българския етнос е всъщност много по-значителен от първоначалните очаквания и писания в учебниците ни от времето на социализма. Има индикации и че "траки" е събирателно понятие за група етноси, които са коренни за Балканите, а не пришълци, както се е смятало, и че те са наследници на една от най-древните култури в историята.

Дотук добре. Но от друга страна, на тази мозайка от култури и етноси, населявали или дошли в земите ни в дълбока древност, днес автоматично лепваме етикета "българи", сякаш всички, живели някога на територията, наречена сега България, винаги са се наричали така. Това е меко казано наивно. Оттук следват и някои парадокси, като например приписването на сметката на "българите" на ред исторически значими постижения на цивилизацията.

В този ред на мисли, ето един по-хумористичен поглед към някои героични чудеса, които можем да припишем на българите, стига да погледнем от подходящия ъгъл:

- създаването на писмеността
- създаването на членоразделната реч
- изнамирането на ралото
- изнамирането на колелото (кръглото)
- изнамирането на колелото (с педали и без)
- основаването на Вавилон
- основаването на Троя
- разрушаването на Троя
- създаването на демокрацията
- разрушаването на демокрацията
- потъването на Атлантида
- първото кацане на Луната в древността
- първото околосветско пътешествие
- откриването на Америка
- покоряването на Америка
- създаването на най-забавната псевдо-наука в историята, наречена от тях "история"

Цялата работа почва да ми намирисва на македонците и техните героизми (техният списък е доста дълъг, да не изброявам).

Запрете се малко вече и се замислете, а? Не можем да говорим за "българи" в дълбока древност, просто тогава генетичната карта е била доста по-друга и за етноси не може да се говори - нещата са работили по съвсем друг начин. Другото са теории, имащи за цел гъделичкането на нечие накърнено самолюбие.

И все пак няма лошо да се чувстваме горди, че сме българи. В момента само едничката гордост в миналото ни крепи, но пък то е добра основа за самочувствие. Действително хората, живели по нашите земи през вековете и етносите, които по едни или други пътища са ни формирали като нацията, която в момента СМЕ, са имали огромен принос за световната цивилизация и са оставили дълбок отпечатък в историята. Независимо как ще ги наречем.


Между другото, забелязах такъв коментар:

"Финикийците също са от тракийски произход и това се доказва от близоста на финикийската азбука и гръцката,която е дериват на финикийската и идеално отразява фонетичното ядро на гръцкия език,който пък е дериват на пеласгийския"

А правим ли разлика между етнос и култура? Днес например има англо-саксонски етнос и западноевропейска култура. В САЩ използват латинската азбука, която е много сродна с гръцката. Следователно по тази логика американците са близки до гърците (!?) Усещате ли накъде бия и забелязвате ли логическите несъответствия? Между другото в Монголия пишат на кирилица. Имат и някои заемки от руски. Следователно монголците са сродни със славяните? Хайде моля ви се...




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4310794
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив