Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2016 15:03 - Дръж вратата!
Автор: asthfghl Категория: Забавление   
Прочетен: 1631 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 25.05.2016 15:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Страхотно развитие в новата серия на Троновете. Доста бие на очи скоростта, с която започнаха да се развиват нещата (веднъж, след като сериалът вече е освободен от ограниченията, които досега му поставяха книгите). Впечатлява и мащабът на разкритията, които станаха в този епизод (и които напоследък бяха "подготвени" за следващите епизоди). Бран може би се очертава като един от най-важните герои в целия епос.

Включването на времеви парадокс също вдига много залозите.

ВНИМАНИЕ! Оттук нататък следват СПОЙЛЕРИ!!!
(Игра на Тронове, сезон 6, еп. 5)

image 
 
Ако си спомняме, в началния епизод на първи сезон заварваме 6-годишния Бран, както и 40+ годишния Ходор, който е в побъркано състояние. По-късно, когато вече беше придобил способността си да вижда в миналото, в едно свое видение Бран се върна към момент, когато баща му и чичо му са на по 10 години, т.е. Ходор (Уилис) е на около 12-15 години. Т.е. Бран още не е роден. И Ходор си е съвсем у ред.

image
После в решителния момент по време на атаката на Краля на нощта, Бран от бъдещето цъфва пред очите на 15-годишния Уилис и поради спешността на ситуацията се вселява в него с цел да направи връзката с дъртия Ходор, който трябва спешно да спасява застрашения от белите бродници Бран. Поради шока (вероятно виждайки момент от собственото си бъдеще - момента на собствената си ужасна смърт) младият Уилис се побърква. И от тогава нататък вече е луд. А в опразненото му съзнание остава едно-единствено изречение: "Дръж вратата!" Последните думи, които ще чуе някога.

image
След около 20-25 години Ходор вече е одъртял. Ражда се Бран. Бран пораства малко, става на 6, покатерва се на онази кула. Както знаем, Джейми го бута и той пада и осакатява. Все така побърканият Ходор се заема да го мъкне насам-натам на гърба си. А през цялото време мисията в живота му е била да спаси Бран именно в онзи решаващ момент при вратата. Както казват, едни живеят цял живот с мисия, а други живеят, за да изпълнят мисията си в един-единствен миг. И да се жертват за нея.

image
На това му се вика времеви парадокс. Има го много в научнофантастичните филми**. Пътешественик във времето се връща в минал момент и извършва някакво действие, с което започва верижна реакция от последствия, която довежда до определен резултат в настоящето. Резултат, който няма как да се получи, ако не беше се върнал в миналото, но пък самото пътуване назад е било наложено от настоящите обстоятелства (които на свой ред са причинени от действията по време на това пътуване). Умопомрачителна цикличност!

Има спор дали Бран може наистина да влияе на миналото. Но Триокия гарван си го каза - миналото вече е начертано, мастилото е изсъхнало. Т.е. Бран единствено може да извърши действия, които така или иначе е бил "програмиран" от съдбата да извърши*. И те водят до последствия, които вече са били предначертани и които наблюдаваме в момента във филма. Хората с дарба да виждат във времето като Триокия, като Бран или Джоджен, могат единствено да засвидетелстват тези събития. Новото у Бран е, че може и директно да се меси в миналото. Само дето той не променя миналото, ами просто когато дойде моментът, той (дори и уж случайно) ще извърши действията, които съдбата вече му е предначертала.

image
Когато Бран овладее напълно силите си, той не само ще възприема цялото време (минало-настояще-бъдеще) като една обща река, в която да може да се придвижва (мислено) както намери за добре... той ще отиде и по-далеч от Триокия гарван и ще придобие способността да ВЛИЯЕ на времето. В известен смисъл, за него минало, настояще и бъдеще ще се слеят в едно и между тях няма да има разлика.

Тук Мартин навлиза в наистина много дълбоки води. Ако успее да изиграе този сюжет по смислен начин, целият епос ще мине на съвсем друго ниво. Всичките дрязги и боричкания между разни лордове и барони... дори и драконите на Денерис и възкръсването на Джон - всичко ще мине на заден план и ще е като някакъв жалък пълнеж в сравнение с това, което ни е подготвил Бран.

image
* Т.е. миналото не може да бъде променяно по никакъв начин. Как тогава Бран го направи и превърна Уилис в Ходор? Във филма "Матрицата" е изложена концепцията, че промяната/напускането на Матрицата е допусната съвсем умишлено от самата Матрица, като се целят някакви последствия. Може би същото нещо важи и тук - някаква сила съвсем умишлено е позволила на Бран да извърши промяна в миналото.


В крайна сметка сериалът сякаш се опитва да внуши, че човешката съдба и живот са предопределени. Че ние сме просто пионки в ръцете на създания отвъд времето, сред което сме потопени. В сериалa "Истински детективи" (отново на HBO) се прокрадна същата идея, особено в първи сезон. Че ние сме ограничени триизмерни създания, които всъщност нямат контрол над нищо. И чийто живот е изцяло в угода на едни същества от по-горно измерениe (наричани богове - в случая Р"хлор и Великия Друг, които водят вечна война помежду си). Дали тези намеци и препратки, които се намират в два напълно различни сериала, са случайни, или се опитват да ни покажат нещо - нека всеки сам си реши.

** Вярно, това е една от най-сложните концепции за осмисляне в този жанр. И не е за всеки. Определено не е за определен тип индивиди, чиято основна критика към филма изглежда е, че в него нямало изявен главен герой и че не било ясно кои са добрите и кои - лошите. За подобен тип зрители препоръчвам да се придържат към Avengers и подобните бози.


Тагове:   филми,


Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281832
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив