Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2013 10:31 - За глупостта на Старките
Автор: asthfghl Категория: Забавление   
Прочетен: 4199 Коментари: 6 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След като измина половината от третия сезон на сериала Игра на Тронове, едно нещо се набива на очи: пълната малоумност на Старките. Те сякаш са твърдо решени да се самоунищожат. Ето само няколко фатални грешки, които все водят към собствената им гибел:

- Първо Катлин се доверява на някакви догадки на Кутрето (който не е срещала от детството си, ама много бил я обичал) и решава, че именно Тирион е виновен за падането на Бран. Без видим мотив за това. И арестува джуджето без никакви доказателства! Просто щото случайно й се мернал пред очите в някаква кръчма!? Оттам почва и цяла серия събития, която води до войната. Която отначало изглежда обнадеждаваща, ама после всичко бързо се обръща наопаки.

- След като разбира истината за кръвосмешението на Серсей и Джейми, Нед прави какво?... Отива и изпява всичко директно на Серсей, щото бил много добричък и искал да й даде шанс да си спасява кожата!? Пълна малоумщина от негова страна. Така й дава време да се подготви за удара си.

- После Нед и той се доверява на Кутрето и, след като първо му отказва да вземат властта, после има наглостта да го моли да постави градската стража под негов контрол - ей така, без да му предложи нищо в замяна!? Тоя наистина ли е разчитал, че така стават тия неща?

- Междувременно Катлин води Тирион в цитаделата на смахнатата си сестра и й позволява да го остави да им се изплъзне -> край с надеждите за някаква размяна на джуджето за дъщерите им. Тъпотия след тъпотия.

- А Роб Старк, в цялата си еуфория на велик въстаник и защитник на онеправдания Север ("Кралят на Севера! Ура!"), опразва почти целия Зимен хребет от войска, за да тръгне да се бие на юг...

- ...и праща не кой да е, а Теон Грейджой, сина на последния враг на Старките, който е дръзнал да вдигне ръка срещу тях... да моли от въпросния враг да се бие на негова страна!? Тоя въобще някога чувал ли е по принцип как разсъждават железнородените?

- Жени се за някаква девойка (сигурно е много способна в леглото, не знам), вместо да си спази обещанието дето го е дал на Фрей... и така Уолдър Фрей за пореден път е прецакан от Старк и Тъли, след като изрично си го е казал на Катлин, че това му е най-големия проблем с тях...

- ...а после Роб разчита ИМЕННО на същия този Фрей, че по някаква причина ще му подари армията си да се бие срещу вече далеч превъзхождащите го обединени сили на Ланистър и Тирел, които държат цялата власт в кралствата!?

- Разцепва си силите на две, за да отиде в Речен пад на погребението на дядо си - тъкмо когато най-много има нужда силите му да са на едно място?

- Екзекутира дясната си ръка заради някаква простотия и автоматически губи половината си армия и доверието на клана, който е най-близък на Старките? Защото не може да преглътне някаква си обида?

- Доверява се ТОЧНО на Болтън да му държи най-важната отбранителна позиция (Харънхъл) в негово отсъствие - и това е същия клан Болтън, който в продължение на дълги векове е бил главния противник на Старките за контрол над Севера?

Абе тия Старк нормални ли са бе? Сякаш живеят в някакъв си техен собствен свят от книжките за благородни рицари и непорочни девици. Как не се намери един Старк с повече от две гънки на мозъка? Те по-големи психопати от Таргариените излязоха! Според мен напълно си заслужават всичко, което им се случи и което още има да им се случва. Такива леваци просто не заслужават да държат половината територия на Седемте кралства. Да си ходят.


Тагове:   филми,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aman - Прочети книгите от поредицата и ще ...
30.04.2013 10:39
Прочети книгите от поредицата и ще се успокоиш. За съжаление поредицата не е довършена, но явно сериала още не е стигнал до жестоките развръзки. Идеята е, че по една или друга причина, легално, единствения Старк, който ще се води жив е незаконородения, който пък бива избран за командващ на Стената...
цитирай
2. asthfghl - 1.
30.04.2013 11:24
Книгите ги прочетох преди повече от година. Всичките 5 книги. Всъщност ги изслушах в аудио вариант в оригинал на английски. Рой Дотрис е уникален актьор и може да си преправя гласа на десетки герои. Много по-завладяващо е от четенето в хартиен формат на български. А в сериала на Рой Дотрис дори са му дали малка роля - появява се като началника на Гилдията на Алхимиците дето осигури на Тирион колбичките с напалм за отбраната на Кралски чертог :)

До края на 5-тата книга, докъдето в момента е стигнал Мартин, повечето от наследниците на Нед са си все още живи: Бран е отвъд Вала, Рикон е в Скагос, Санса е в цитаделата на Арън, а Аря е в Браавос.

Що се отнася до Джон Сняг, има една доста настоятелна теория сред феновете, че неговите истински родители са Лиана Старк и Регар Таргариен. Засега Мартин естествено не потвърждава нито това твърдение, нито пък дава индикации каква ще е по-нататъшната съдба на Джон Сняг след онази "случка" в края на Танц с Дракони.

Така че не виждам какво би ме успокоило от първите 5 книги. Може би наистина не всичко е загубено за Старките, но от това, което до момента се случва с тях (говоря за всичките 5 написани до момента книги, не само 2 и половина сезони на сериала), не намирам особени основания да им се възхищавам. Колкото и да са симпатични.
цитирай
3. aman - Ааа, аз така предпазливо ти писах да ...
30.04.2013 12:39
Ааа, аз така предпазливо ти писах да не взема да ти разваля кефа като ти предам съдържание..... То не е нужно да им се възхищаваш. Номерът е че, Бран и Джон, а и Аря са ключа към сюжета, заедно с Денерис Тарагриен и затова трябва да минат през всички изпитания, да направят разни неща, да порастнат, да поумнеят, да се калят в трагедиите и т.н. Тъй че, до момента на развитие на сюжета всъшност всичките Старки без най-голямата щерка се водят мъртви.
цитирай
4. asthfghl - 3.
30.04.2013 13:16
Разбрано. :)

Има и една любопитна теория, че накрая Денерис ще се съюзи с Джон и двамата заедно ще изринат белите бродници. Би било яко, макар и някак твърде предсказуемо :)
цитирай
5. aman - А този сериал всъшност чини ли нещо ...
30.04.2013 18:10
А този сериал всъшност чини ли нещо на фона на книгата или е комерс изпълнение, че не съм му гледал нито една от сериите...

А инак те Старките добре се препозиционират - Катрин е възкресена, Джон е шеф на вала, Бран там се превръщаше в нещо специално, а Бран е официалния наследник, Аря усвоява и тя едни особени знания, най-малкия и той ще почне да расте и да проявява някакви качества - вероятно той ще стане истинския наследник, голямата кака поумнява и става рационална.... ИМа мащаб цялата история и не е съвсем ясно това, което идва от север и за което трябва да се подготвят хората - очевидно е, че за да го спрат трябва да са единни, че Старките трябва да са на позициите и да имат способностите, които придобиват и, че Денерис трябва да дойде с нейните дракони.
цитирай
6. asthfghl - 5.
30.04.2013 20:31
Всъщност сериала се справя доста добре в сравнение с други филмирани книги. Казвам го като човек, който е изчел/изслушал всичките книги веднага след излъчването на 1-ви сезон на сериала. Т.е. съм подходил с типичната взискателност на някой, който е чел преди това книгите.

Разбира се, в повечето случаи който е чел дадена книга (книги) и тепърва подхваща съответната филмирана версия, обикновено подхожда с голяма доза скептицизъм и педантичност към това начинание, като очаква едва ли не всеки отделен детайл да съвпада. Или героите, местата и ситуациите да са точно както си ги е представял. Но това невинаги е възможно.

Иначе известната комерсиализация е неизбежна. Например във филма има много повече секс и цинизми, отколкото в книгата. А някои сцени дето са ги орязали във филма наистина можеха да ги оставят - някои от тях решаващо загатват за по-нататъшното развитие на историята. Който има очи да види подсказките, де. Включително едно кратко пребиваване на Дани в една кула, което във филма е описано много по-различно и безсмислено и режисьорите са си позволили доста волности. Но какво да се прави - нали рейтингите са най-важни.

Между другото Мартин последните книги ги е планирал да са в пъти по-дълги и подробни от предните. Ще мине известно време, преди да ги видим по книжарниците. Сериала ще излиза от година на година, така че накрая може филмирането на последния сезон да съвпадне само 1 година, след като Мартин напише самата книга. Ще видим, засега интереса на зрителите е стабилен, което е показателно.

Сигурно съм един от милионите хора по света, които нямаше да са прочели книгите, ако не бяха първо чули за този филм, така че ситуацията и за двете страни (автор / продуценти) е "win-win" :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301660
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив