Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2012 16:22 - Гюро Михайлов
Автор: asthfghl Категория: Забавление   
Прочетен: 1658 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Гюро Михайлов е родом от Розовец известен е с своята саможертва и преданост. Постепенно името му се е превърнало в синоним на храброст. Той е  служел в трета рота на Първа пеша пловдивска дружина. Тогава България е била преди Съеденението и той е бил милиционер не е давал клетва и е имал само три месеца служба. Точно на 24 декември 1880 година, когато е на пост в щаба на Южнорумелийската милиция в Пловдив в сградата лумнал пожар. Предполага се че е провокация от страна на турците, минали са само 3 години от Освобождението. Провокаторите са разчитали, че гяурите, турени на пост, като пилци ще драснат навън за смях и на кадъните баш по Рождество Христово. Станало голям пожар дървената сграда се разгоряла бързо. Пожарникарите не можли да овладеят пожара. Затова извикали на стражата да се маха от пожара. Когато те отказали дошъл касиера който държал ключът от помещението което пазело караула. Той също се опитал да ги обеди да напуснат поста.  Но Гюро Михайлов му извикал: "Назад!" и насочил към него щика на пушката си - по устав можел да го свали от поста му само разводачът. Така караула изгорял заедно с сградата но не напуснал поста си. Говори се че като Българската армия превзела през 1913-та "непревземаемия" Одринска крепост, намерела голямо количество оръжие и амуниции. Българските бойци бели слисани попитали пленените турски войници, защо не се бията като имат толкова много оръжие и амуниции. Турците отговаря ли  "Какво да правим, комшу, като всички сте все инатлии като оня ваш аскер, дето жив изгоря във Филибе?!".
Неговият подвиг отключва поредица от геройски дела, които неговите приемници ще извършат във войните за национално обединение.

Още по темата.


Тагове:   история,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Санде: Гюро Михайлов - горд българин!
17.09.2012 17:03
В нашия край името Гюро Михайлов се използва като синоним на глупав човек. Човек , който върши безсмислени работи.

За мен Гюро Михайлов и Първият истински българин след Освобождението.Имал е чувство за държавност. Пост не се напуска! Знамето не се напуска. Смъртта е нищо!

Държавата е важна!

Гюро Михайлов звучи като метафора. Той е много по-голям от себе си.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281749
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив