Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2016 10:20 - До покрива на Балканите - част 4/4 (Ястребец - Боровец)
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 2348 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 17.10.2016 15:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Последният етап от рилската ни обиколка започва с един бегъл поглед през рамо към х. Мусала и зъберите на Иречек и Мусаленския циркус.

image

От хижа Мусала по вече доста по-полегат и широк чакълен път за около час и половина се стига до Ястребец, където е и горната спирка на кабинковия лифт от Боровец. По пътя се пресичат ски-пистите Маркуджиците.

image

image

През зимата тук кипи оживление - скиори, скейтбордисти и всякакви други екстремисти се тълпят по пистите и чайните. Сега обаче е сравнително спокойно, като изключим върволиците окъснели планинари и техните семейства, които бързат да хванат последния лифт обратно надолу към Боровец.

image

image

Хижа Ястребец се намира в местността Арамийски кладенец, непосредствено под вр. Ястребец (2369 м), в съседство с горната станция на кабинковия лифт. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 20-25 места, стаи със собствени санитарни възли и локално парно отопление. Хижата е водоснабдена и електрифицирана, основно обновена, разполага с ресторант. Предлага нощувка със закуска за 25 лв.

image

Оттук може да се купи чудесно сладко от горски борове и боров мед.

image

image

Гледките от вр. Ястребец са впечаляващи - открива се невероятна панорама в три посоки. На запад тъмнеят върховете на Мальовишкия дял на Рила, на изток - на Белмекенския, а на север се простира Самоковската котловина, Ихтиманска Средна гора и лабиринтът на Краището. В далечината стърчи исполинската снага на Витоша, а отвъд - Балкана. Оттук България изглежда толкова малка!

image

image

image

image

image

Шеметните гледки са във всички посоки и погледът прониква на десетки километри околовръст.

image

image

image

Тук край оградата ще изоставя моята тояжка, която ми служи толкова вярно в продължение на последните три дни. Завещавам я на следващия запален планинар и му пожелавам успешно катерене на рилските върхове.

image

Горната станция на кабинковия лифт работи до 17 ч. В петъчния ден линията е доста натоварена, но това все още е нищо в сравнение с тълпата, която се очаква да щурмува върха през уикенда.

image

image

image

Кабинките на лифта Ястребец са шестместни и много удобни. Общата дължина на линията е 4826 м и преодолява 1054  м надморска височина. Капацитетът е 1200 души на час. Цялото пътуване трае 23 мин.

image

image

След половин час вече сме долу в Боровец - уморени и гладни, но и безкрайно удовлетворени от постижението. Току-що сме покорили най-високия връх на Балканите, при това откъм южната му страна! Време е да потърсим удобно място за настаняване и да обиколим местните заведения в търсене на вечеря. Спираме се на хотел Бреза поради стратегическото му местоположение.

image

По това време на годината хотелите не са така пълни както през зимния сезон, но оживление все пак има. През уикенда се очаква инвазия от туристи от цялата страна и чужбина.

image

image

image

Ски-пистите са потънали в зеленина, но това не пречи на по-екстремно настроените байкъри да ги използват по предназначение.

image

На следващата сутрин се наспиваме бързо и ставаме рано. И какво да видим! Очакванията ни се потвърждават - на долната станция на кабинковия лифт, където предния ден е било сравнително спокойно, сега пред гишетата за карти се роят огромни тълпи.

image

Изящният стил на хотелите и сградите в този стар и популярен български курорт впечатлява посетителя. Неведнъж забелязахме чужди туристи да се спират и да снимат архитектурните приумици на местните строители.

image

image

Ще направим една последна кратка обиколка на сергиите, преди да се отправим към автобусната спирка и да се приберем обратно у дома, заредени с енергия и незабравими впечатления. Като си пожелаваме скоро пак да се върнем в магическата Рила, отпрашваме към Пловдив.

image

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4294450
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив