Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2016 14:25 - Вело-поход из Балкана над Кошарица
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 3361 Коментари: 2 Гласове:
24

Последна промяна: 16.08.2016 15:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През уикенда врътнах едни 40 км с велосипед из друмищата и пътеките над с. Кошарица. Гледките към Несебърската низина и бетонната джунгла на Слънчев бряг бяха наистина впечатляващи. Първата ми задача бе да посетя един забутан вход на ж.п. тунел, който така и останал неосъществен навремето, когато през социализма се е строяло с размах и на килограм.

Маршрутът:

image
[ + ]

Пътят до Кошарица е доста натоварен - вилната зона там е прераснала в наниз от комплекси, кой от кой по-луксозен и претенциозен. Немалко са обаче и изоставените и наполовина построени имоти, очевидно застигнати от внезапната световна криза.

image

image

image

Точно преди входа на с. Кошарица, вдясно към Балкана се отклонява едно каменисто и доста обрасло дере, покрай което се вие и планински път. След около 2 км се достига до задънено място, където именно над пресъхналата река е прехвърлен масивен каменен мост, а непосредствено зад него сивее входът към започнатия, но недовършен ж.п. тунел.

image

image

image

Предполагало се е оттук да минава прекият железен път, свързващ Бургас с Варна, но освен двата входа откъм двете страни на Балкана, плюс по няколкостотин метра прокопана земна маса навътре в недрата на планината, от този проект не е останало нищо. В днешно време мястото се използва единствено за поселение на ята прилепи, а какви още твари се спотайват из хладните води на образувалото се подземно езеро, изобщо не ми се мисли.

image

image

Село Кошарица е разположено в полите на планината, на около 6 км от Слънчев бряг. Някога черкезко село, сега покрайнините на Кошарица са осеяни с модерни комплекси от затворен тип, в това число и Сънсет.

image

image

image

Над селото пътят продължава в посока към върха, а край него могат да се видят кошари, пчелини, както и някоя по-изчанчена арт-инсталация.

image

image

Гледките към Несебър и Поморие спират дъха. От някои точки по маршрута, като например връх Лесковата чука, се открива страхотна панорама в три посоки.

image

image

Село Плазовец е почти напълно обезлюдено и изоставено. Допреди няколко години тук все още е липсвало електроснабдяване. Освен няколкото кошари и изоставени постройки (като например тази барака със забавното име Sun City, чийто двор е единствено населяван от едно измършавяло прасе), тук единствените посетители са няколкото местни чичовци, поседнали под сянката на караваните си на по една биричка.

image

image

Със своята височина от 520 м, вр. Гьозтепе се извисява над околните била на Източния Балкан и поради това е избран за най-подходящото място за изграждане на телевизионната кула Еделвайс. Тя може да бъде видяна от десетки километри околовръст от двете страни на Балкана.

image

image

Оттук минава и международният туристически маршрут Алпи-Карпати-Черно море, част от който, разбира се, е и Ком-Емине. Малко под село Плазовец, маркировката напуска междуселското шосе и се отправя на изток по билото на планината.

image

image

Горската пътека е добре маркирана с червено, а аз все така я следвам в източна посока в продължение на 4-5 км, докато достигна отбивката обратно към Кошарица. Спускането с велосипеда е стремглаво, а морската гледка става все по-широка и бляскава.

image

image

Обратно в равнината, вече набрал инерция, се търкалям надолу по селските друмища между Кошарица и Слънчев бряг, изпълнени с лозя, царевичаци и слънчогледови насаждения.

image

Тук е и защитената местност Калината, за която съм писал преди време. През късния летен сезон достъпът за външни лица е забранен, тъй като тече ловният период и авджиите пуцат на поразия.

image

След още няколко километра през осеяни с посеви и пчелини поля и покрай обрасли с папур блата, най-сетне се добирам обратно до Слънчев бряг - уморен, но и доволен от една презареждаща разходка из неутъпканите пътеки в непосредствената вътрешност на страната, за които малцина туристи изобщо са чували.

image

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]



Тагове:   туризъм,


Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mamkamu - :)
16.08.2016 22:27
Чудесно. Винаги, когато отивам по нашето Черноморие имам няколко дни, в които зарязвам гмежта и тръгвам на еднодневен поход към вътрешността, къде с колело, къде пеша. Определено има какво да се види... стига да виждаш, а не да гледаш :)
цитирай
2. asthfghl - :)
16.08.2016 23:21
Ей този маршрут го препоръчвам:

http://asthfghl.blog/turizam/2015/05/31/tam-kydeto-balkanyt-sreshta-moreto.1365509

И едно доста неутъпкано от гмежта място:

http://asthfghl.blog/turizam/2015/06/21/na-kymping-pri-smrikite.1370806
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280747
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив