Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2016 15:35 - Бегликташ - част II (Св. Параскева и Ропотамо)
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 4081 Коментари: 1 Гласове:
29

Последна промяна: 28.06.2016 15:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пътеката северно от Бегликташ се вие през редки горички и след около половин час ходене достига до закътания залив Св. Параскева.

image
 
image

Кристално чистата вода и скалистите брегове край залива, обвити в зеленина, пленяват със своята дива красота. Слизайки на малкия плаж, пътникът остава очарован не само от красивата природа. Руините на църквата "Света Петка-Параскева", които могат да се видят сред гората, карат мястото да изглежда загадъчно и тайнствено.

image
 
image

Счита се, че в залива Света Параскева се е намирало пристанището на древния град Ранули. Крепостта, дала началото на този град, се е издигала на скалистия, обрасъл с дървета връх, наричан днес Лъвската глава.

image
 
image

С кола до залива "Света Параскева" се стига трудно - по черен път, който през по- голямата част от годината е непроходим. Затова вероятността да се срещнат тук хора е малка. Ако не вдигате шум обаче, можете да видите постоянните обитатели на това място - елените и кошутите. Тук те са у дома си и за търпеливите наблюдатели е лесно да станат свидетели на впечатляващи мигове от живота им. Допреди няколко десетилетия на скалите в залива е имало рибарска хижа, която днес е разрушена.

image
 
image
 
image

Местните хора с гордост разказват, че горските поляни в района са място, откъдето в ясни и безлунни летни нощи могат да се видят най-ярките звезди. Но разказите им за страховити създания, бродещи в тъмнината, могат да ви откажат от желанието да наблюдавате оттук нощното небе. Според тях, откъм хълмовете често се чували смразяващи крясъци. Наричат източника на тези звуци "устрел" и казват, че не могат да оприличат гласа му с този на нито едно познато им животно или птица. Описват го като нещо, подобно на призрак или таласъм, въпреки че никой не го е виждал. Нямат обяснение за произхода му, но вярват, че той е пазител на гората и би навредил само на злонамерените й посетители. По време на една научна експедиция в района, митът за устрела бил развенчан. Оказало се, че смразяващите кръвта звуци издава по време на брачния си период рядка птица - абсолютно безобидна.

image

Преди няколко години край река Ропотамо бяха заснети част от кадрите на голяма холивудска продукция с работно заглавие "Човекът-акула". Теренът беше избран за декор след оглед на десетки други в Румъния, Русия и България. Във филма участваха актьорите Хънтър Тайло - известна у нас от сериала "Дързост и красота" в ролята на доктор Тейлър, а също и Дейвид Чукачи - популярен с участието си в "Спасители на плажа". Тогава те бяха споделили пред бургаски журналисти, че са запленени от красотата на района.

image
 
image

Един от малкото останали девствени плажове (защото до него няма път дори за джип) е този при устието на Ропотамо. Той все още е достъпен за малцина и това го прави особено очарователен. Фактът, че се намира на територията на резерват Ропотамо, го е опазил от онова туристическо нашествие, което е превзело повечето плажове на юг и север от Бургас.

image

До плажа на Устието все пак може да се стигне, но без кола, след доста сериозен преход пешком. Бариера слага точка на маршрута с автомобил, а от нея до плажа се стига за около половин час, ако темпото е като за разходка. Пътят е широк и удобен, а природата в резервата е изключително живописна. Доста преди бариерата остават древният мегалитен комплекс Бегликташ и скалното образувание Долмена. Този маршрут отвежда точно до устието на Ропотамо, ако отправната точка е Приморско.

image

До закътания плаж - там, където реката се влива в морето, може да се стигне и през гориста местност откъм Аркутино, но на места тя е трудно проходима, а изживяването не е за всеки. Третият вариант за достъп до плажа е директно по море. В разгара на лятото често могат да се видят различни по клас яхти, които акостират на Устието и остават там по цял ден. Повечето идват от Приморско и Созопол.

image
 
image
 
image

Тук приключва и разходката с корабче по Ропотамо, която започва при пристана край пътя Бургас-Царево.

image

Следва част III - Плаж Перла и Приморско

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
29



1. breeze - А за змеевата дупка чували ли сте!
29.06.2016 14:46
Доколкото помня се намира в ляво от пътя за устието на Ропотамо, близко до отклонението на дясно за Бегликташ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4294516
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив