Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2015 12:48 - Излет край Бачковския манастир
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 2165 Коментари: 0 Гласове:
26

Последна промяна: 02.09.2015 13:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Бачковският манастир безспорно държи първенството по посещаемост сред културно-религиозните дестинации в Пловдивска област. И неслучайно: намира се на достъпно място на основния път Пловдив-Смолян, заобиколен е от живописни гори и културни забележителности, има добре развита транспортна, туристическа и търговска инфраструктура. Лятно време е предпочитана дестинация за отмора и излет. Какъвто направих и аз този уикенд.

Карта на маршрута:
image
[Цъкни за увеличаване]

Със своите 3029 ха, Червената стена е най-големият резерват в Родопите. Намира се в непосредствена близост с Бачковския манастир. През него минава удобна и приятна туристическа пътека.
image
 
image

Аязмото Пресвета Богородица се намира в края на леката част от маршрута, който пресича резервата.
image
 
image

Вековният чинар - на възраст над 300 год. - е вплел корени сред целебните води на аязмото.
image

Местността Клувията край Бачковския манастир се свърза с традиционните религиозни процесии - литийни шествия - те изнасят чудостворната икона на Св. Богородица от манастира и я придружават до скалния параклис в Клувията.
image
 
image
 
image

Според легендата иконата преди векове е укрита в м. Клувията от монаси и след много години по излъчваната светлина е открита от две овчарчета. Тогава е върната в манастира, но изчезва от там и отново е намерена в м. Клувията. Това се повтаря три денонощия. Накрая след съновидение на един от монасите проблемът е разрешен, като иконата е поставена от дясно на входа на църквата, така че всички да минават край нея, а всяка година на светъл понеделник с литийно шествие се отнася до мястото й на намиране в Клувията.
image
 
image

На това място от панорамния маршрут хората са възприели традицията да връзват парцалчета и чорапи за здраве.
image

Параклисът Св. Архангел Михаил е част от религиозния комплекс в местността
image
 
image
 
image

В резервата Червената стена лагеруването, паленето на огън и отклоняването от указаната туристическа пътека не е разрешено. Затова пък покрай нея изобилства от сенчести чешми и приятни места за пикник.
image

Бачковският вoдoпaд e oбpaзyвaн oт кapcтoв paзлoм. Mяcтoтo e мнoгo кpacивo, a caмият вoдoпaд e виcoк oкoлo 10 мeтpa и e c мнoжecтвo pъкaви и paзклoнeния. Mecтнocттa oкoлo вoдoпaдa e пoдxoдящa зa пикник, кaтo ca ocигypeни мнoжecтвo пeйки и мacи зa oтдиx.
image
 
image
 
image
 
image
 
image

Най-старата запазена постройка в района на Бачковския манастир, на около 300м източно от манастира, е църквата-костница. Построена в 1083г. от Григорий Бакуриани, да бъде място за упокой на "грешните му кости", тя се е запазила относително добре до наши дни.
image

Манастирът разполага и със собствено стопанство - овощни насаждения и животновъден двор.
image

Както почти всеки популярен манастир у нас, Бачковският също не е подминат от меркантилизма и пошлостта на нашето съвремие. Две хилядолетия след онази знаменита случка, търговците отново са се настанили пред стъпалата на храма - и сега с благословията на уж богобоязливия клир.
image
 
image
 
image

Все пак самият манастир си остава основният притегателен център в района. Особен център на манастирския духовен живот е поклонението и почитта към Бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица. Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители. Не секва потокът от поклонници, които идват да получат благословията Богородица, да споделят болката си и да измолят защитата й.
image
 
image
 
image
 
image
 
image
 
image
 
image
 
image
 
image



Тагове:   туризъм,


Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280376
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив