Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 10:36 - В търсене на тъмната материя
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 1251 Коментари: 0 Гласове:
3



ЕКА и НАСА ще разкриват тайната на тъмната материя

Двете космически агенции се обединяват, за да разкрият една от големите мистерии на съвременната наука

image
НАСА оповести, че ще се присъедини към мисия на Европейската космическа агенция (ЕКА) за изследване на тъмната материя и тъмната енергия в космоса, съобщи сайтът Спейс (space.com).

Космически телескоп, кръстен "Евклид", ще бъде изстрелян през 2020 г. и за 6 години ще картографира 2 милиарда галактики, които обхващат една трета от небето.

Мисията цели да се съберат данни за тъмната материя и тъмната енергия, които влияят върху еволюцията на Вселената по начин, който все още е слабо познат.

"Ние от НАСА сме горди, че ще си сътрудничим с ЕКА, за да разгадаем заедно най-големите научни мистерии в наши дни", сподели въодушевлението си Грънсфелд.

"Мисията „Евклид" на ЕКА има за цел да разгадае фундаменталния въпрос в съвременната наука за космоса. Приветстваме приноса на НАСА в тази важна задача", заяви Алваро Гиминез, част от директорския екип на ЕКА.

Астрономите смятат, че "нормалната" материя, която виждаме и докосваме, съставя само 4% от вселената. Останалото е т.нар. "тъмна материя и енергия" - все още мистерия за учените.

Американското космическо ведомство ще осигури детектори за един от двата научни инструмента, с които ще е оборудван "Евклид".

Предположението, че тъмна материя съществува, бе изказано от учени за пръв път през 1932 г., но досега тя не е била директно наблюдавана.

Наречена е така, защото не взаимодейства със светлината, а за съществуването й се загатва в резултат на взаимодействието й с обикновената материя посредством гравитацията.

Тъмната енергия, за която се знаят още по-малко неща, пък тласка Вселената да се разширява по-бързо.

Очаква се "Евклид" да направи прецизни измервания на промените в разширяването на Вселената и да донесе нови данни за еволюцията и съдбата й.



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280842
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив