Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2016 16:13 - От хомеопатична гледна точка, цялата медицина е лишена от смисъл...
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2187 Коментари: 4 Гласове:
16

Последна промяна: 18.06.2016 11:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
...И в това именно е целият проблем на хомеопатията. Защото медицината действа. На безброй много нива. Има неизброими примери. И те продължават да се трупат с годините.

image
Може би няма да съм първият, който го казва, но според мен на провеждането на тестове върху хомеопатични средства трябва да се сложи край. Няма смисъл. И без това те не са подложени на същото гледане под лупа както конвенционалните медикаменти. В хомеопатита няма строга процедура за установяване на действието, ефикасността и възможните странични ефекти на дадено ново лечебно средство. Такава не се налага и по закон. За издаването на лиценз на практикуващ хомеопат не са необходими дълги години изучаване на научни медицински дисциплини, безброй трудни и сложни изпити и т.н. Просто е достатъчно да си платиш таксата и можеш да се обявиш за хомеопат. А някои дори и това не правят. Но това не им пречи да правят пари на гърба на хорската доверчивост.

Вече е ставало дума по този въпрос в този блог. Работата е там, че досега за всичките тези десетилетия история не е представено нито едно научно проверимо доказателство, че хомеопатията действа. Не е обяснено по недвусмислен начин какъв е точно механизмът на предполагаемото й действие. Нито един двойно-сляп тест не е потвърдил безотказното й действие. Нито един закон на физиката и химията не е бил приложен нито на теория, нито на практика, за да се разкрие нейният механизъм. В такъв смисъл, тя не е наука, а псевдонаука, основаваща се на вяра (плацебо). Вярно, плацебото може и да има полезно психологическо въздействие върху пациента, но то действа по психологически причини, които нямат нищо общо с приписваните на хомеопатията свръхестествени възможности.

Не само това, ами основните принципи, върху които хомеопатията претендира да почива, са в крещящо противоречие с всички познати ни и многократно изпитвани, неотклонно действащи и винаги потвърждавани от практиката закони на физиката и физиологията.

Какво породи този постинг. Ами какво - едно наскорошно изследване, което прави опит да приравни и сравни псевдонауката хомеопатия с науката медицина. По-конкретно - в лекуването на средни и тежки депресии. Въпросното "изследване" изобилства от погрешни подходи (дълга история), но основният проблем не е в това. Главното е, че медицинските изследвания и средства се сравняват с една измишльотина, която, погледната по-отблизо, си е чиста проба шарлатанство.

image
Има едно известно есе на Теодосиус Добжански, озаглавено "Цялата биология е лишена от смисъл, освен ако не я разгледаме от еволюционна гледна точка", което описва как нашите познания за биологията биха били безсмислени и несвързани, освен ако към тях не се подходи от гледна точка на принципите на еволюцията. Е, бихме могли да перифразираме заглавието и да кажем, че цялата медицина би била безсмислена, ако я разгледаме от гледна точка на принципите на хомеопатията. Т.е., ако хомеопатията наистина работеше, то медицината би трябвало да е изначално погрешна. А тя съвсем очевидно не е - след като ежедневно помага за спасяването на хиляди и милиони човешки животи.

Тук не говорим толкова за вникване в хомеопатията в най-дребните й подробности. Просто ако тя беше права, то целите основи на научното познание би следвало да са погрешни. И тъй като последното очевидно не е вярно, то хомеопатията е на грешен път. Всъщност не, това е твърде меко казано. Поправка: хомеопатията е пълна глупост.

Основните концепции на хомеопатията включват такива екзотични схващания като "клин клин избива", миазмите, а също и идеята, че водата може да "помни" - което е пълна глупост. Водата е просто неорганично съединение от три атома.

Най-просто казано, "клин клин избива" е идеята, че причинителят на дадено заболяване може и да го лекува. Това твърдение може и да е изглеждало като добра идея по времето на основателя на хомеопатията Ханеман (преди около два века), но сега, благодарение на науката, ние знаем, че в него няма нищо вярно. Понякога медицината може и да използва вещества, които по една или друга причина предизвикват подобни на даденото заболяване симптоми, но най-често предполагаемите причини изобщо не са свързани с дествителния причинител на заболяването. А и в огромното мнозинство случаи не се наблюдават дори най-бегли намеци за подобна зависимост.

image
Миазмите са стара концепция, според която болестите се причиняват от замърсяването и лошия въздух. Тази идея е била заменена от теорията на микробите като причинител на заболяванията и в днешни времена никой не я взима насериозно, освен някои алтернативни "медицини", включително хомеопатията, всяка от които е добавила свои собствени елементи към нея. Като цяло се счита за средновековна отживелица.

Що се отнася до "паметта" на водата (често примесена с малко захар за вкус), тази идея се използва за обясняване предполагаемото действие на хомеопатичните препарати. Изработката им се основава на концепцията за прогресивното разреждане, което накрая прави въпросния препарат дотолкова разреден, че нито една молекула от първоначалната съставка не остава в разтвора (който на практика е чиста вода). На всичкото отгоре, хомеопатите твърдят, че колкото по-разреден е даден илач, толкова по-мощно е действието му. Без майтап! Точно това твърдят те. И това им твърдение далеч не е най-налудничавото.

image
И така, дотук изяснихме защо хомеопатията не работи. Тогава защо продължават да се провеждат тестове върху нея, сякаш тя има някаква научна стойност? Съществуват голям брой алтернативни "медицини", които биха могли да работят, даже и залегналите в основата им концепции да са пълна глупост (например акупунктурата). Донякъде има смисъл те да бъдат тествани (засега изглежда ефектът от акупунктурата също е плацебо), но със сигурност това не важи за хомеопатията. Просто няма начин тя да действа - законите на физиката не го позволяват.

Хомеопатите може и да твърдят друго, но все пак от тях си зависи да обяснят по ясен научен начин как основните закони на химията, физиката, физиологията и медицината следва да са изцяло погрешни и неприложими, въпреки че очевидно не са. С други думи, задача на хомеопатите е да предложат нови обяснения за това как точно действа хомеопатията, които да съответстват на досегашните ни наблюдения и познания. Докато не го сторят, хомеопатията следва да си остане в графата "псевдонаука". И съответно да бъде третирана като такава. Не просто да бъде пренебрегвана или отбягвана. А игнорирана. Също както не взимаме насериозно перпетуум мобиле, конспирациите за кухата Луна, плоската Земя и всякакви подобни щуротевини.

Никой не е казвал, че конвенционалната медицина е безпогрешна. Даже напротив - не е. Но пък нашето познание непрестанно се разширява, белите петна се запълват, а теории като тази за микробите, макар и все още с някои празноти, отдавна са се наложили като работещи. При тях сме вникнали в действащите механизми и можем да ги прилагаме в борбата с редица заболявания. Също както познанието ни за вирусите е помогнало да се преборим с редица други болести, които навремето са взимали милиони жертви по целия свят (макар че и ваксините напоследък са подложени на сериозен натиск от страна на антинаучните среди).

image
Какво практическо приложение ни предлагат безсмислени и с нищо недоказани твърдения за паметта на водата и силата на безумно силното разреждане на произволни вещества в нея? По какъв начин те разширяват познанията ни? Какви заболявания сме в състояние да лекуваме с тях? Никакви - това е отговорът. Така че да вземат да спрат вече да ни ги навират в лицето, все едно са някаква истинска наука - може ли? Защо да прахосваме толкова възможности за истинско и навременно лечение на сериозни заболявания, с които имаме шанс да се справим, ако ги "хванем" навреме и ако приложим възможно най-ефикасните към момента познати ни методи? Защо да не се опрем на вековете натрупани научни познания, които с реални резултати са доказали своята състоятелност?

Някои шарлатани обичат да цитират имената на Нобеловите лауреати Бари Маршал и Робин Уорън, които с откритието си, че язвите се предизвикват от бактерията Helicobacter pylori са станали пример как един аутсайдер в научните среди може да преобърне конвенционалната наука надолу с главата. Само че това си е чиста проба наивно мислене от тяхна страна. Маршал и Уорън са си били част от научната общност, действали са по всички закони и принципи на научния метод при изследванията си... и макар че отначало на хипотезата им се е гледало с подозрение, тя не е била автоматически отхвърлена поради няколко много простички причини:

- Тя се е основавала на емпирични свидетелства;
- Познатите към онзи момент механизми, които са действали при конвенционалната медицина, са били приложими и в случая с язвите.
- В тогавашната доминираща парадигма по въпроса е имало някои сериозни празноти, които новата хипотеза е успяла да запълни по смислен и проверим начин.

С други думи, не само, че през цялото време те са работели по всички правила на научния метод. Нещо повече: те всъщност са се занимали с попълването на някои вече добре известни празноти, при което са представили доказателства за своите твърдения, които след това са били на разположение на цялата научна общност, която е имала възможност да ги тества.

Естествено, че е отнело известно време (и някои доста драстични демонстрации), за да бъдат убедени хората. Но научната и в частност медицинската общност е останала отворена за възможността да научи нещо ново. И след като необходимите за това свидетелства са били представени и проверени, новата наука е била с готовност възприета от всички - при това доста бързо.

Ето така действа науката.

Кое от гореизброените действия е извършил някой, който и да е хомеопат? Познахте: никое.

image
Истината е, че повечето хора с някакви, дори основни познания за науката, много добре осъзнават, че хомеопатията е една голяма глупотевина. И че всичките пари, които се прахосват по нейното тестване и промотиране, постоянно демонстриране и насаждане в общественото съзнание, са безполезни. Защо го правим? Ние знаем, че тя не работи, тъй като имаме познания за основните недостатъци в нейната концепция. И знаем, че хомеопатичните лекове не са нищо повече от вода, малко алкохол и малко захар (в зависимост от това дали са в течно състояние или под формата на хапчета). И че просто няма начин да действат отвъд обикновения плацебо ефект. Те са плацебо - нищо повече.

Не е ли вече време да сложим край на тази безполезна заблуда? 21-ви век сме, а не Средновековието!

Като приравняваме хомеопатията с науката, само даваме поле за изява на хора, които или целят да печелят чрез измама, или, водени от иначе най-благородни подбуди, всъщност потенциално вредят на другите, като ги убеждават да изоставят действащите медицински методи на лечение в полза на една шарлатания. Те твърдят, че след като хомеопатичните препарати също се подлагат на някакви тестове, то в тях би трябвало да "има нещо вярно". Защо трябва да продължаваме да поддържаме тази заблуда? Науката не печели нищо от подобен род изследвания. Единствено придава на разни чудати шарлатани някаква достолепност и създава фалшиво усещане за надеждност у техните последователи. Това трябва да престане.

Може би звуча твърде крайно. Ще попитате, какво пък толкова? Хомеопатията може и да не помага, но поне не вреди. Особено при по-безобидните болежки. Кой съм аз, та да определям в какво да вярват хората? Ами нека си вярват! Но не я третирайте като наука. Защото не е. Вярата няма никакво място в науката. Науката почива на доказателства.

image
Хомеопатията е имала на разположение над 200 години, за да убеди обществото, че в нея има някаква стойност. И досега не е успяла да го докаже. Тя не е донесла никакви ползи на хората отвъд ефекта на самовнушението (който би могъл да се постигне с безброй възможни други методи). Нещо повече - хора, които са избрали нея вместо ранното медицинско лечение, често са пропускали възможността да се избавят от заболяванията. В този смисъл тя косвено може и да е много вредна, дори пагубна. Време е да си го признаем. Мнозина от нас и до ден днешен живеят с една лъжа.

Не ще и дума, изпитвам неприязън към медицински заведения и доктори, които предлагат на пациентите си хомеопатични средства като алтернатива на истинското лечение. Практикуващите хомеопати обикновено действат от добри подбуди (освен когато не мислят за лесната печалба от продаването на гола вода). Но като дават вяра на техните глупости, тези доктори правят мечешка услуга на пациентите си. Не е като да нямат солидно медицинско обучение зад гърба си, което им е предоставило всички инструменти, необходими за разпознаването на цялата шарлатания, с която е пропита псевдонауката хомеопатия.


[Още по темата Псевдонауки]

[Политика на модерация]


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. elenkokoschkov - И коя медицина
17.06.2016 19:47
е вярната????
Ще споделиш ли??

цитирай
2. asthfghl - 1.
17.06.2016 23:06
Не знам какво имаш предвид под "вярна", но научно обоснована е тази, която се подчинява на научния метод:

http://asthfghl.blog/technology/2014/06/03/nauchniiat-metod.1270274

Други въпроси?
цитирай
3. asthfghl - Списък на изтритите коментари, съгласно политиката на модерация:
18.06.2016 11:04
1. petkosabevnedelchev -- лични нападки
2. elenkokoschkov -- опит за отклоняване на темата
цитирай
4. mominasylza - Уважаеми сънароднико,
25.06.2016 12:59
Няма да коментирам статията.Не защото не мога,а не искам. Искам да Ви споделя нещо. Декември месец ми се наложи доста сериозна операция. Аз обчам да експериментирам.За това използвам себе си. Та,бях си се приготвила с хомеопатични **лекарства**.Ей тъй, да видя,ще действат ли или не. И айде да оставим кое как ми е подействало или не. Мисля че по важна е реакцията на лекарския екип,когато видеха шишенцата. ОП сестрата ме попита дали и кога за последно съм вземала от тех. Ми, не бех, щото знам че преди такава интервенция не се взимат,поне 24 часа. До това да, после пак, но не и по време. Та и аз така,я питах, що се шашка от зрънца захар мешани с вода,нали основната медицина не верва в хомеопатията. Ами дамата ми се сопна,да не философствам,ами да казвам,че е наложително да вика анестизиолога и че може наркозата да не подейства. Даже и не пожела да дискутира,дали и как, и колко действа. Дали алопатичната медицина вярва и в какво. НЕ, не бях взимала нищо,но след операцията ми разрешиха. И това не е единствен случай....знае ли човек...може пък немските лекари тука съвсем да са се смахнали...
Frauenklinik Dr. Geisenhofer am Englischen Garten München–за тази клиника говоря.
поздрави
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280495
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив