Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2015 10:22 - Защо Нийл деГрас Тайсън е толкова обичан
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1772 Коментари: 0 Гласове:
22

Последна промяна: 27.11.2015 10:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Кой не знай Нийл, кой не е слушал за него! Най-забавният, най-пленителният събеседник в съвременната наука. Идеалният наследник на великия Карл Сейгън. Гледал съм десетки негови изяви - интервюта, документални филми, разбира се обновената версия на научната поредица "Космос", дори двучасови негови лекции, а и още по-дълги дебати с негово участие. Човек просто не може да му се насити. Не че е някакъв изключителен гений, нито пък е направил някакво решително научно откритие или нещо подобно. Това просто не е неговата мисия. Той е популяризатор и комуникатор на науката и в това отношение е може би най-добрият в момента (заедно с Бил Най "The Science Guy").

Наскоро се натъкнах на списък с негови известни цитати. Жадното отношение към познанието, откровеното любопитство и способността за критическо мислене, което струи от тях, както и спокойният му и трезв подход към такъв широк диапазон от теми - от наука и технология, през религия, до най-важните социални и политически въпроси, са сред нещата, които наистина са в състояние да пленят младежите и завинаги да ги спечелят за света на науката. А това е безценно умение - а и извънредно важен залог за бъдещето на науката.

image
Ето някои негови цитати:
"Хубавото на науката е, че тя се стреми да казва истината - независимо дали ти вярваш в нея или не".

"По време на краткия ни престой на планетата Земя, ние дължим на себе си и на потомците си възможността да изследваме - отчасти защото е забавно. Но има и една по-благородна причина. Денят, в който познанието ни за космоса престане да се разширява, е денят, в който рискуваме да се върнем към детинското схващане, че цялата вселена в пряк и в преносен смисъл се върти около нас".

"Не искам учениците, които биха могли да извършат следващия голям пробив в сферата на възобновяемите енергоизточници и междупланетните полети, да са израснали с идеята, че всичко, което не разбират и което все още никой не разбира, просто е създадено от някакъв бог и следователно е недостижимо за интелектуалните им способности. В деня, в който това се случи, ние просто ще си седим вцепенени в потрес от това, което не можем да разберем, докато наблюдаваме как останалият свят смело достига до места, където досега простосмъртен не е стъпвал".

image
"Опитвам се да убедя хората - не само обикновената публика, но и законодателите и властимащите - че да инвестираш в най-модерната наука, колкото и далечна да ти се струва тя от ежедневния живот, е все едно да съхраниш семената за утрешната реколта".

"Не желая да ме цитират как се позовавам на собствения си авторитет на учен като довод, че сте сигурни в нещо. Ако сте стигнали дотам, че да прибягвате до подобни похвати, значи аз съм се провалил като учител".

"Във всеки сантиметър от правото ви черво живеят и работят повече бактерии (около 100 милиарда), отколкото всички човеци, живели някога. А в същото време хората продължават да твърдят, че тъкмо ние управляваме света".

image
"Нека ви кажа една тайна. Физикът е най-лесният за назначаване работник - един физик е обучен да разрешава проблеми. Постоянно чуваме как някой работник казва, "Не съм обучен за това!" Подобна реакция няма как да се случи при един физик. Той просто би заявил, "О, супер!""

"Вдъхновеният ученик е този, който продължава да се учи и самостоятелно. Това е разликата между тези, които наистина постигат нещо и онези, които просто се носят по течението и чинно си пишат домашното".

"Да знаеш откъде идваш е също толкова важно като да знаеш накъде отиваш".

"Това, че не можете да обясните нещо и че научната общност също все още не го разбира, означава ли, че Бог го е създал? Ако това е начинът, по който ще обясняваме Бог, то той е една постоянно свиваща се зона на научно невежество, която се смалява и смалява с всеки изминал ден".

image
"Ако смяташ да правиш твърдения за истината, първо се увери, че това, което считаш за истина, не е всъщност просто твоето лично мнение, което отчаяно се надяваш да бъде вярно".

"Ако попитате възрастните колцина измежду десетките учители в тяхното минало са оставили траен отпечатък върху тяхната личност, отговорът никога не надвишава трима-четирима. Всички останали са бегъл спомен. Ако някога създадем машина за клониране, искам да клонираме тези трима-четирима учители".

"Творческият талант е това да виждаш същото, което и другите виждат, а после да ти дойде наум някоя нова мисъл, която никога не е идвала никому наум - и след това да успееш някак да я изразиш".

"Науката е резултат от безспирно сътрудничество, което се предава с поколения. Един вид предаване на щафетата от учител на студент на учител. Една общност от разуми, която се простира назад, чак до античността, и напред към звездите".

image


Тагове:   наука,


Гласувай:
22



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301060
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив