Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2015 14:21 - Погрешни схващания в кулинарията
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1884 Коментари: 2 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Продължаваме поредицата за погрешните схващания, в която се стремя да обхвана максимален брой неверни твърдения и вярвания, свързани с науката и обществения живот.

Пърленето на месо не "затваря" влагата вътре, а всъщност кара месото да губи влага. По принцип ценното на пърленето на месо е в това, че то образува кафява коричка с богат аромат посредством реакцията на Майлард.

image
Някои вярват, че храната, сготвена с вино или друг алкохол, остава напълно лишена от алкохол, тъй като поради ниската си точка на кипене, той бързо се изпарява. В действителност изследванията показват, че в храната остават някакви количества алкохол: 25% след едночасово печене или пърлене и 10% след два часа топлинна обработка. Във всеки случай обаче, консумираните при ядене остатъчни количества алкохол са далеч от достатъчни за предизвикване на опиянение.

Мононатриевият глутамат има широкоразпространената репутация, че е причинител на мигренни главоболия и други симптоми на така наречения "синдром на китайския ресторант". Но всъщност не съществуват надеждни данни в подкрепа на подобна предполагаема взаимовръзка. Макар и да е имало случаи на проявена чувствителност към тази съставка сред част от населението, тя не е била доказана чрез тестове с контрол на плацебо ефекта.

image
"Суши" не означава "сурова риба". И не всяко суши съдържа сурова риба. Всъщност названието "суши" се отнася до всякакво блюдо, което съдържа ориз, наквасен в оцет. Суровата риба е често срещана съставка - това е вярно. Но не е задължителна. В традиционната си форма, характерното за района на Осака суши включва изцяло съставки, които са или печени или пушени, а сурова риба изобщо не се използва.

image
Микровълновите печки не готвят храната отвътре навън. При проникване в храната, микровълновата радиация се разлага в геометрична прогресия поради кожния ефект и не затопля директно храната кой знае колко отвъд дълбочината на кожата. Например сухото месо има дълбочина на проникване на микровълните не повече от 1 см.

Ако поставим метал в микровълновата фурна, няма да повредим нейната електроника. Все пак има други проблеми от гледна точка на сигурността: възможно е да протече електрическа дъга между метални части, които не се предполага да влизат в контакт помежду си, а и металните компоненти могат да се нагреят прекомерно, което би повредило храната, кожата или вътрешността на фурната. От друга страна има метални части, които са специално предназначени за използване в микровълнови фурни без никакви странични ефекти - например металните покрития, използвани за запържване и карамелизиране или платформите за готвене на пица.

image
Функционалният принцип на микровълновите фурни е диелектричното затопляне, а не резонантната честота на водата. Следователно микровълновите фурни биха могли да работят при множество разнообразни честоти. Водните молекули се излагат на интензивно електромагнитно поле в мощните, нерезонантни микровълнови фурни, за да се образува топлина. 22-гигахерцовата резонантна честота на отделните водни молекули има дължина на вълната, значително по-къса от необходимата за някакво значително проникване в повечето видове хранителни продукти. Обичайната честота в микровълновите фурни е 2.45 GHz и е подбрана отчасти поради способността й да прониква в хранителни консистенции с обичайни размери, както и с оглед да се избегне възможно смущаване на комуникационните честоти, които са се използвали по времето, когато микровълновата фурна тепърва е навлизала на пазара.

image
Курабийките с късметчета, макар и да се свързват с китайската кухня, всъщност са измислени от японците. В действителност курабийките са изключителна рядкост в Китай, където обикновено са свързвани със западната култура.

Руската салата не произхожда от Русия. Руснаците я наричат "френска салата".



Гласувай:
19



1. megafon - Оригиналното суши в Япония в началото
23.04.2015 14:52
е било сурова ферментирала риба с ориз. С течение на времето са добавяли други неща като оцет например за по-добър вкус и издръжливост на самата храна с цел да не се разваля толкова бързо. По-късно са почнали да го и поставят в бамбукови кутийки.
Нормално е с времето сушито да се е променило, но традиционото суши в Япония, от което всъшност произлиза си остава със сурова ферментирала риба.
цитирай
2. asthfghl - 1.
23.04.2015 15:29
Само няколко от множеството видове традиционно японско суши включват сурова риба. "Ошисуши" например не включва нито една съставка от сурово месо. Всъщност видовете суши със сурова риба попадат в отделен раздел, наречен "сашими".

Не суровата риба определя сушито като суши, а оризът с оцет. Има суши и без риба и дори без месо - само със зеленчуци например и дори цитрусови плодове. Но никога без ориз.

За повече информация:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sushi
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281906
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив