Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2015 20:44 - Това със сигурност ще породи много полемики
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 982 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бебета с трима родители - скоро във ВеликобританияКопирано от standartnews.com
image
Великобритания може да стане първата страна, в която ще бъде възможно трима души да бъдат родители на едно дете. Днес Камарата на Общините в парламента гласува дали да разреши нова научна технология, която да позволи едно дете да носи генетичен материал от трима души.
Методът е разработен с цел избягване на риска от определени генетични заболявания, които могат да бъдат предадени от единия родител на детето. От третия донор се взимат само митохондриите, които преобразуват енергията и захранват клетката. Така едва 0,1% от ДНК на бебето ще бъде от третия човек, което силно разтяга понятието "родител", казват анализатори.
Митохондриалните заболявания причиняват множество животозастрашаващи проблеми. Около 4000 деца само в САЩ се разждат с такива увреждания всяка година.
Британски учени са разработили метода, при който вземат митохондрии от здрава жена донор и ги комбинират с ДНК на двамата родители по метод ин-витро. Това може да стане на етап яйцеклетка или на етап ембрион. 
Експерти от множество страни подкрепиха метода в подписка, адресирана до британските политици. Най-важният мотив за тях е предотвратяването на тежки генетични заболявания. 
Против иновацията се обяви Англиканската църква. Аргументите са, че може да бъдат унищожавани ембриони, както и че това може да отвори вратата към създаването на "дизайнерски бебета" с физически и ментални черти по избор на родителите.
Специалистите обясняват, че въпросната генетична намеса не влияе на черти като ръст, цвят на очите, интелигентност, музикалност и др. Тя засяга една десета от процента от човешкия геном, което просто позволява правилното захранване на клетките с енергия. 
Подобна технология е въведена в САЩ през "90-те години, но след по-малко от 100 родени здрави бебета е била забранена. 
Ако законопроектът бъде приет и мине и през горната камара на парламента, този метод ще стане легален във Великобритания от октомври 2015 г.



Гласувай:
8



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4298265
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив