Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2014 10:41 - Апокалиптичен алармизъм
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1125 Коментари: 0 Гласове:
19

Последна промяна: 09.12.2014 11:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image Силонският центурион зорко бди...
Предлагането на всевъзможни фантасмагорични сценарии за свършека на света и правенето им да звучат "по научному" изглежда се е превърнало в мода напоследък, нали? След като самият Стивън Хокинг на стари години се впусна в безспирна поредица от мрачни предупреждения за бъдещето, сега четем това:
"Как ще свърши светът? От демоничен изкуствен интелект до ядрена война - ето седем сценария как би могло да загине човечеството"
Разбира се, някои от тези сценарии наистина изглеждат интригуващо - като например хипотезата за дигиталната вселена, за която тези от нас, които са обърнали някакво внимание на "жанра", непременно вече са чули. Тя поне ни провокира да се замислим.
Тук присъства и неизменната история от сорта на "Терминатор" или за силоните от "Галактика", а защо не и вече доста поизтърканото нашествие на извънземни. Също доста добре познат е сценарият, при който човечеството е сглупило да предостави инструментите за саморазвитие на своите механични творения, а сетне машините разширяват интелектуалния си капацитет и изведнъж решават, че създателите им са станали излишни и се обръщат срещу тях.
Сред списъка има и някои откровено шантави и параноични сценарии, като например небезизвестната истерия около стартирането на Големия адронен ускорител в ЦЕРН, който някак се предполагаше да унищожи Вселената. Което показва пълно непознаване на физични явления като космическите лъчи, които са с много по-висока енергия от сблъсъците на протони в колайдера и които редовно обсипват горните слоеве на атмосферата, без да създават някакви проблеми.
Но пък има и по-правдоподобни сценарии - като например този, при който промените в климата настъпват прекалено бързо и човечеството не е в състояние да се справи с техните ефекти; или пък по-екстремният сценарий, при който парниковият ефект излиза от контрол и Земята последва съдбата на Венера; или пък че изкуствено създаден вирус избива човешкото население; или пък че внезапно попадение от астероид предизвиква масово измиране на Земята, преди човечеството да е успяло да разработи технологии за засичане и отклоняване на такива масивни обекти. А защо не и доста по-реалистичният (от политическа гледна точка) сценарий на ядрено взаимоунищожение между войнствени държави или групировки, които разполагат с червения бутон. Всички сме чели научна фантастика и сме гледали шпионски екшъни, нали така.
image
Както и да е. Въпросът ми е дали самите медии вече не са извървели целия път до пълната скука и безделие, след като 2012 г. вече отмина и се оказа, че маите изобщо не са имали предвид това, което някои от нас толкова убедено твърдяха, че са имали предвид? Или пък дали тези технофобски и/или климатофобски настроения не са едно очаквано последствие от настоящото развитие на съвременните технологии? И ако трябва да стигнем малко по-далеч, дали това осезаемо надигане на религиозния фундаментализъм (до такава степен, че дори да се ограничават исконни граждански права в иначе уж "свободни" общества), както и доста видимото напредване на суеверието и ирационализма, не са още едно последствие от културния шок, който човечеството изпитва от сблъсъка със скоростта на собствения си прогрес? Предполагам винаги ще има хора, за които бързите промени ще предизвикват крайно безпокойство, тъй като те неминуемо носят със себе си редица рискове за обществото.
В крайна сметка, старият лаф е много верен: "Яжте добра храна, дишайте чист въздух и си правете упражненията. Носете си най-новите дрехи и се наслаждавайте на всяка минута".
image


Тагове:   наука,   псевдонаука,


Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280916
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив