Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2014 15:06 - Псевдонаука: непорочното зачатие
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2412 Коментари: 0 Гласове:
23

Последна промяна: 02.07.2014 15:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Според християнската митология Исус Христос, най-важният персонаж за християнството, е бил роден от майка-девица. Първото споменаване на непорочното зачатие в Библията се среща в Евангелието на Матей, написано над 30 години след самото събитие (т.е. раждането на Исус).

image
Историята
Евангелието на Матей 1:20-23 гласи:
"Но това когато помисли той, ето, ангел Господен яви му се на сън и казваше: Иосифе сине Давидов, не бой се да вземеш жена си Мария; защото зачнатото в нея от Духа Светаго е. Тя ще роди Син, Когото ще наречеш Исус; защото Той е, Който ще спаси народа Си от греховете му. А всичко това стана, за да се сбъдне изреченото от Господа чрез пророка, който казва: "Ето, девицата ще зачене и ще роди син; и ще го нарекат Емануил", което значи: Бог с нас.""
Един от най-забележителните аспекти на непорочното зачатие е убедеността в т.нар. "вечна девственост" на Мария, поддържана от някои християнски канони. Вярващите в тази доктрина поддържат тезата, че Мария не само е била девица по времето, когато е заченала, ами е продължила да бъде девствена и СЛЕД като е родила, както и през остатъка от живота си - въпреки че явно е родила Исус (а вероятно - и негови братя и сестри). Както казва Руфий във филма "Догма", "Естеството на Бог и на Дева Мария изисква голям скок на вярата. Но да повярваш, че двама съпрузи никога не са си лягали? Е, това вече си е чиста глупост".
Друга хипотеза гласи, че някакъв римски войник на име Пантера е истинският биологичен баща на Исус. Тази теория ще разгледаме по-надолу.
Ако коя да е от тези истории е вярна, явно Йосиф е бил един крайно готин пич, след като е простил на Мария за изневярата. Или може би смотан - в зависимост от ценностната ви система.
По-важното в случая е, че оригиналните еврейски текстове (съдържащи предполагаемото предсказание) споменават думата "almah" (млада жена), а не "bethulah" (девица). Чрез използване на погрешен превод и неуместно използваната гръцка дума "parthenos" (девица), гръцките преписвачи на Новия завет неволно са скалъпили цялата история така, че да се напасне към тази грешка. И така се получил един мит, изграден върху недоразумение, вследствие от криворазбрано тълкуване на друг, по-ранен мит.
image

НЕПОРОЧНОТО ЗАЧАТИЕ
Зачеването от девица не бива да се бърка с "непорочно зачатие". Доктрината на непорочното зачатие възниква поради въпроса как така Исус е роден от жена, която неминуемо (като всички останали) е била осквернена от Първородния грях. За да се заобиколи този проблем, Църквата постановила, че самата Мария също е била непорочно зачената (без Първороден грях) и че това е позволило на Исус да се роди безгреховен. (Не е ясно как така родителите на Мария от своя страна са избегнали Първородния грях и защо всемогъщият Бог не е правил и други такива изключения).

Противоречието
В този мит има вродено противоречие, тъй като Библията също твърди, че Исус е "директен" потомък на цар Давид по мъжка линия. Очевидно, ако Бог е бащата, то това е невъзможно, както и да го извъртаме. И дори безсмислено и граничещо с комедията.
image
  Специални случаи на зачеване в другите религии
Нека сега разгледаме малко по-обстойно този върпос и да проверим дали не съществуват някакви паралели и с други религии.
В гръцката митология
- Леда. Баща й е бил етолийският цар Тестий. Според историята Зевс (големият небесен шеф с гръмоветиците и облаците) много харесал девойката Леда. И тъй като бил един много похотлив бог, той се превърнал в лебед и я съблазнил. Ужас! Както и да е, резултатът от това небесно съвокупление били две яйца. От тях се излюпили хубавата Елена, Клитемнестра, Кастор и Полукс. Технически погледнато, това въобще не е зачеване от девица, тъй като Зевс направо лично свършил цялата работа. Но принципът така или иначе в общи линии е същият, макар и тук явлението да е окачествено като "магическо раждане".
- Персей. Син на Даная, която била заключена в една стая, което обаче никак не спряло мръсника Зевс (явно доста палав е бил тоя бог), който възприел формата на златен дъждец и я оправил и нея.
- Хефест. Според някои предания, богинята Хера (и страшно ревнива съпруга на Зевс) била много раздразнена от начина, по който Атина изскочила от главата на баща си, така че за отмъщение заченала Хефест без участието на някой мъж, ей така, просто със силата на мисълта си. Явно обаче работата не се получила, защото накрая тя го хвърлила от връх Олимп, съзирайки безформеното му лице. Той обаче оцелял. Хефест си остава единственият гръцки бог с недъг.
image

В индуизма
Идеята за магическото зачатие е широко разпространена и в индуистките писания:
- Кришна бил "посят" направо в утробата на майка си Деваки.
- Различните аватари (божествени превъплъщения), населявали човешкия свят по различни времена, са изскочили направо от утробите на съответните си майки, т.е. без сношение.
- Кама бил резултат от това, че царица Кунти помолила бог Суря да й помогне да зачене дете, без да губи девствеността си, преди да се омъжи за цар Панду.
- Пандавите. Брамините хвърлили проклятие над цар Панду, като му наредили да не докосва никоя от двете си жени, иначе щял да умре. Винаги изобратателната Кунти обаче просто помолила другите богове да дарят нея и другата съпруга на царя с деца. И така боговете им донесли пандавите.
image

В египетската митология
- Популярната идея, че Хор бил роден от девствената Изида, се усложнява от факта, че Херодот пише, че египтяните вярвали, че Изида е била забременена след сношение с духа на мървтия Озирис. Все пак Херодот пише и следното:
"Сходството между египетската Изида и гръцката Йо навярно е поради това, че финикийците са пренесли в Арго преклонението пред Луната чрез символа на телицата или на жена с кравешки рога. Самият символ, както и името Йо, са коптски съответствия на Луната... произходът им е забравен, а гръцките митологисти са го заменили с легендата за аргонавтската принцеса, възлюбена на Зевс, превърната от него в телица и отнесена през Финикия в Египет, където тя се превърнала в богинята Изида".
- Век по-рано, Есхил пише в гръцката си трагедия "Окованият Прометей": "Отново и отново в нощта, явления се явяваха пред мен (Йо) в моята стая, за да ме съблазнят със сладки думи: "О, благословена девице, защо да оставаш девица толкоз дълго, ако и да можеш да постигнеш най-великия брак?"" Тук е важно да припомним, че в древногръцкия език не е имало отделна дума за "девственост", а самата концепция за девственост е била неразривно свързана с идеята за неомъжената жена, или "parthenos".
- Диана, Минерва и Хеката са били богини - девици от гръцката митология.
- В най-ранната египетска епоха, изглежда Озирис, Изида, Хор и Сет са били независими, отделни божества, принадлежащи на отделни племена. Изида била девствена богиня на народите от Делтата на Нил, а Хор бил добавен към местния пантеон едва по-късно.
Така че в действителност, в зависимост от съответния народ, Изида е била почитана като богиня - девица далеч преди времето на Мария и Исус.
image

Във финската и карелската митология
- Мариата. Според Калевала, докато пасяла стадото, Мариата изяла някакви магически боровинки и забременяла. После родила момче, което пораснало и станало крал на цяла Карелия.
В заключение
Това са само някои от многобройните примери. Но всички те имат две общи неща.
Ако се доверим на митологията и религията, жените очевидно са били напълно безгласни по въпроса дали са искали да родят дете или не. Те просто са били използвани като играчки от боговете, били са безцеремонно превръщани в жертви на небесно изнасилване, заповядвано им е да износят плода на свръхестествени същества, само защото тези същества са били свръхестествени, следователно всяка тяхна прищявка е трябвало да се изпълнява без излишни въпроси и досадни протести. В случаите, когато жената е предявявала някакво право на глас, това е било представяно, сякаш мотивите й са били някакви схеми, заговори и кроежи за лична нейна облага (а похотливите прищевки на тоя или оня бог явно не следвало да подлежат на критика). Колко удобно патриархално!
image

Партеногенезата
Партеногенезата е форма на асексуално възпроизвеждане, при което растежът и развитието на ембриона се случва без оплождане. Това явление не се наблюдава при нормални обстоятелства при бозайниците (макар че по изкуствен път може да се предизвика при зайците). При животни, използващи системата с XY хромозомите, партеногенезата винаги има за резултат женско потекло.
image

Пантера
Тиберий Юлий Абдий Пантера (22 г. пр.н.е. - 40 г. от н.е.) е бил римски войник, за когото се твърди, че е изнасилил Мария, докато е бил на служба в Галилея и всъщност е биологичният баща на Исус. Според слуховете, разпространявани през II в. от н.е. е възможно римски войник да е изнасилил Мария или да е имал сексуални отношения с нея по взаимно съгласие, т.е. той може да е бащата на Исус. Със сигурност римските войници по онова време често се изкушавали да преспят с местни жени, дори без тяхното съгласие - все пак това били мъже в зряла възраст, на които било забранено да се женят, докато не навършат четирийсет. Историята за непорочното зачатие може и да е взаимствана от много по-ранни предания на други народи, но пък далеч по-тривиалната хипотеза за изнасилвача Пантера звучи далеч по-достоверно.
Тъй като римските войници са били съдени от себеподобните си, напълно възможно е било често да се отървават от сериозно наказание, ако си спечелят благоразположението на своите себеподобни съдници. Това увеличава вероятността Пантера да е бил извършителят. Римските войници по онова време са били всеизвестни с криминалното си поведение.
Все пак, целият този слух може и да е бил скалъпен от зложелателите на Исус. Факт е, че обстоятелствата около неговото раждане и детство си остават меко казано неясни.
Това, което се знае е, че по времето, когато забременяла с Исус, Мария е била официално сгодена за Йосиф. В Матей 1:19-24 се разказва как Йосиф отначало е искал да отмени годежа, след като научил за бременността й, което подсказва, че той я е подозирал в изневяра. А в Лука 1:36-56 се разказва как тя прекарала три месеца от бременността си в дома на своя роднина на име Елизабет. Намеква се, че това гостуване е било, за да избегне срама и охулването, с което тя неминуемо е щяла да се сблъска в родната си общност.
image

Отвличане от извънземни
Ако слушаме някои от съвременните конспиративни теоретици, Мария може и да е била отвлечена от НЛО и забременена на тяхната летяща чиния. Все пак я колко много истории за отвлечени от извънземни има, включително "показания" за някои недотам приятни медицински процедури на борда на летящите им чинии, включващи вкарване на тънки прибори в някои телесни отверстия! Целият интернет бъка с такива писания. Йосиф определено не би останал никак очарован от подобно развитие на нещата. (Има и цяла нова религия, която разчита на този мит - раелизмът).
Тази хипотеза разкрива някои интересни последствия. Предполагаемото потомство на Исус, както и неговите предполагаеми братя и сестри, полу-извънземни ли са или не? Това същите извънземни ли са, за които някои твърдят, че са "засадили" семената на живота на Земята (виж "абиогенеза")? Разбира се, основната идея е не по-малко "смислена" от християнската доктрина за магическото непорочно божествено зачатие - дори ако приложим принципа на Бръснача на Окам ще се окаже, че отвличането от извънземни всъщност е много по-вероятна версия от традиционните християнски догми, тъй като в първия случай поне се имат предвид изцяло естествени причини и нищо магическо или свръхестествено. Християнската доктрина приема свръхестествени причини, а НЛО-теориите - естествени. При все това, и двете хипотези си остават доста малко вероятни.
image

Битие Брайъново
Във филма на Монти Пайтън "Битие Брайъново", главният герой Брайън е син на еврейска жена и римски войник на име Немиркус Максимус.
Още четиво по темата
Митът за непорочното зачатие -- infidels.org Пророчеството за непорочното зачатие? -- theskepticalreview.com Била ли е "девица" или не? -- messiahtruth.com Либерали и скептици по въпроса за непорочното зачатие -- religioustolerance.org Кой е Тиберий Юлий Абдий Пантера -- Wikipedia Извънземните предци на Исус -- Lost Civilizations Uncovered


image


Тагове:   религия,   псевдонаука,


Гласувай:
23



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281068
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив