Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2014 11:11 - Анти-интелектуализмът
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 5189 Коментари: 14 Гласове:
32

Последна промяна: 31.12.2016 13:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
"Анти-интелектуализмът беше постоянна заплаха, която си проправяше път през нашия политически и културен живот. Той беше подхранван от фалшивото твърдение, че демокрацията означава, че „моето невежество е толкова добро, колкото твоето познание". -- Айзък Азимов
Анти-интелектуализмът е подход, който омаловажава значението на интелекта и познанието. Анти-интелектуалистите вярват, че науката е просто "книжно знание" и е по-малоценна от "уличната мъдрост" и "здравия разум".
Прояви
Анти-интелектуализмът е особено ясно забележим сред почитателите на Креационизма, които вярват дословно в Библията и в това, че Земята е на възраст 6000 години. За тях Библията е самодостатъчно доказателство за всичките им убеждения, а емпиричните данни просто нямат значение.
Съответно, анти-интелектуализмът е дълбоко залегнал в определени политически идеологии. Радикални групи както в крайното ляво, така и в крайното дясно, често са възприемали идеите на анти-интелектуализма, тъй като самите интелектуалци по дефиниция проявяват склонност да подлагат на критика догматичните политически философии. Различни популисти също прибягват до анти-интелектуални подходи, тъй като разглеждат образованието като проява на "елитизъм". Например един от най-престъпните анти-интелектуалци в историята е бил маоистът Пол Пот, който по време на камбоджанския геноцид е нареждал екзекуцията на хора, които знаели чужд език или носели очила (понеже изглеждали като образовани хора).
Днес на Запад анти-интелектуализмът обикновено се свързва с политическата десница, като например крайното крило на Републиканската партия в САЩ, Партията на Независимостта във Великобритания, Коалицията на Тони Абът в Австралия или някои членове на Консервативната партия на Стивън Харпър в Канада.
Тези анти-интелектуални политически течения рядко или почти никога не прибягват до насилие, освен в отделни случаи. Вместо това, те предпочитат да използват "интелектуално" като обиден епитет и да обрисуват интелектуалците и учените като "либерали всезнайковци". Една от любимите теории на конспирацията на ирационалните политически екстремисти е тази, че университетите действат като "светски" и "марксистки" развъдници - едно твърдение, което не издържа на проверката при един по-щателен преглед на преобладаващите политически възгледи на студентите и академиците. По ирония, отявлени крайнодясно ориентирани "университети" (например Liberty University, Bob Jones University и др.) действат точно по начина, обичайно приписван от конспиративните теоретици на нормалните университети - вкарвайки политическа пропаганда в учебната си програма и възспирайки всяка изява на несъгласие от така налаганата им партизанска доктрина.
Същевременно се забелязва тенденция някои анти-интелектуалци да нямат никакъв проблем с учени или интелектуалци, чиито заключения съвпадат с техните предубеждения. Някои дори стигат дотам, че поощряват такива учени и ги цитират на всяка крачка, стига те да подкрепят партизанската им доктрина.

image
Видове анти-интелектуализъм
Изследователите на това явление Ричард Хофщедер, Дабийл Ригни и Даян Клаусен описват три вида анти-интелектуализъм:
1. Религиозен анти-интелектуализъм, при който емоциите се считат за топли, добри и хуманни, докато разумът се счита за студен, лош и роботизиран. 2. Популистки анти-интелектуализъм, който се изразява в мнителност към политици и общественици, които са наследили високото си социално и образователно положение благодарение на потеклото си. 3. Неразсъдлив анти-интелектуализъм, при който значимостта на учението и знанието се свеждат до непосредствени материални ползи под формата на по-високи приходи и заплати. В случая на висшето образование, в резултат на това се получава потискане на етичните дискусии, натиск срещу професионализма в хуманитарните и социални науки, както и настояване за ограничаване автономността на образованието.

image
Признаци за анти-интелектуализъм
- Убеждението, че учените (дори в собствената си експертна област) нямат какво стойностно да предложат, понеже им липсва "здрав разум" и са загубили "връзка с реалността". - Убежденито, че учените са "другите" и не се интересуват от обикновения човек. (В такъв случай бихме се зачудили защо въобще са се заели с наука). - Прокарването на теории на конспирацията относно образователните институции и науката като цяло. - Убеждението, че учените са "елитисти". - Убеждението, че учените прокарват "порочни" практики и като цяло са застъпници за "греховността" и "моралния упадък". - Залагане на "шестото чувство", въпреки съвета и заключенията, направени от учените възоснова на щателни и професионални наблюдения и изследвания и събиране на емпирични доказателства - понеже "шестото чувство не може да те подведе" и е по-полезно от някакви си сухи данни.

 
Какво НЕ е анти-интелектуализмът
- Да изразиш несъгласие с учен или с дадено научно заключение, особено когато разполагаш с оборващи го аргументи или данни. - Да изразиш мнение, различно от преобладаващото становище на учените по дадена тема, особено когато разполагаш с доказателства, подкрепящи твоята хипотеза. - Да изобличиш фалшиво учебно заведение, програма или образователна практика като шарлатанство и средство за политическа индоктринация. - Да посочиш случаи на подвеждащо позоваване на общопризнати авторитети като единствен довод за истинността на дадено твърдение. - Да си на мнение, че даден учен или интелектуалец е идиот, особено когато той многократно е демонстрирал, че греши на всяко едно ниво от своите възгледи - било то погледнати като цяло или в подробности.


Тагове:   псевдонаука,


Гласувай:
33



1. minevv - da
23.01.2014 11:23
надали някои ще оцени поста
цитирай
2. htpcl - надали някои ще оцени поста ne ...
23.01.2014 11:25
minevv написа:
надали някои ще оцени поста


ne badi tolkova siguren
цитирай
3. asthfghl - ...
23.01.2014 11:43
milady, този и всеки следващ обиден коментар ще бъде трит без предупреждение. Считай се за информирана.

Ако случайно възнамеряваш да продължаваш да спамиш, да знаеш, че разполагам с неограничено време за триене на малоумни коментари и репортване към администраторите.
цитирай
4. asthfghl - 4.
23.01.2014 13:16
Много правилно наблюдение! Това е пример за израждане на интелекта в догматизъм.
цитирай
5. asthfghl - ...
23.01.2014 13:52
milady, предният ти коментар беше съхранен на картинка и надлежно изпратен на администраторите. Очаквай включване.

Докато не започнеш да говориш по темата, всеки следващ твой коментар ще продължава да бъде трит. Спамери в този блог няма да бъдат толерирани.

(Свободна си да цъкаш колкото си искаш минуси).
цитирай
6. freeoldmen - Не само оценявам поста, но и се радвам, че има хора
23.01.2014 17:58
като домакина на блога, изправящи се срещу идиотщините, с които ни залива псевдонауката в Нета.
Поздравления и че напъди спамаджийката, хигиената е много важна.
цитирай
7. asthfghl - 7.
23.01.2014 18:56
Благодарско. Да не казвам голяма дума, но съм приятно изненадан от сравнителната липса на хулене по мой адрес (поне засега). Обикновено отговорът на подобни постове е изливане на кофи с плюнки. Изключваме дежурния спамер/трол на блог.бг, явно админите са решили нищо да не правят по въпроса и ще трябва да се съобразяваме със съществуването му.
цитирай
8. saadi - Това , което имах да добавя към постинга
23.01.2014 20:37
го е казал zarenkow в коментар 4 .
В блог.бг се наблюдава една вълна от анти-интелукталци , която обикновено се активизира в по-късните часове на деня и залива платформата с духовни и научни "открития" . Това , което ме изненадва в сайта е , че повечето блогъри от тоя тип са и доста агресивни и от призиви да се присъединим към Галактическата федерация на Светлината , лесно преминават в заплахи за кървава саморазправа . Изключения правят блогърът rozzata , който няма необходимата физика за пребиване на опоненти и блогърът bogoizbrania , който в момент на великодушие , призна , че "ако се наложи по-късно ще се откажа от откритието си. все пак неслучайно съм богоизбрания" /цитат/ (ставаше дума за "откритието" му , че половината химически елементи са измислени по политически причини)
Може би най-характерната отличителна черта на анти-интелектуалеца е нетърпимостта му към научните методи . Особено ако резултатите от тях опровергават или заплашват разбиранията му в дадена област .
цитирай
9. asthfghl - 9.
23.01.2014 22:39
А, не,мерси. И без да им давам платформа тук, наоколо си изобилства от малоумщини.
цитирай
10. vmir - Систематичният опит за разбиране на глупостта е винаги полезен по много проста причина:
24.01.2014 07:34
Компенсира войната срещу разума, когато се изтъква една причина за всичко. Например, капиталът или евреите, като източник на световните беди.

Разбирането на глупостта е важно също и заради доброто на обществото, защото глупостта е не само вродена, но се култивира и придобива в резултат от усилията да се осигури безнаказаност на престъпните домогвания до власт и ресурси.
+
цитирай
11. mt46 - Истинският интелектуалец
24.01.2014 11:22
трябва да служи на човечеството, да е хуманист...
цитирай
12. borko83 - Да, ама не
24.01.2014 12:08
Поста е чисто манипулативен , като наред с някой истини използва и неверни заключения и факти. Както традиционно се прави, за да звучи по-ерудирано и правдоподобно. И отново абсолютизиране на "истините" в един свят на относителност. Твърдението, че анти-интелектуализма е присъщ десните партии е смехотворно. Благата създадени в световен мащаб в съвременното общество, се дължат основно на политиката и законите въвеждани от десните партии. Които стимулират икономиката , бизнеса, производството, конкуренцията и развитието на науката, която от своят страна работи за бизнеса и в други области. А не обратното. Левите партии са спирачка на прогреса. Дундурката търтеи, неграмотни маргинали и малцинства, като въвеждат безумни социални практики и с отглеждат електорат. Да, използват науката и изкуството доколкото да манипулират масата избиратели в своя полза и само толкова.
цитирай
13. asthfghl - 15.
24.01.2014 13:05
> Благата създадени в световен мащаб в съвременното общество, се дължат основно на политиката и законите въвеждани от десните партии

Това по никакъв начин не изключва, нито опровергава факта, че "днес на Запад анти-интелектуализмът ОБИКНОВЕНО се свързва с политическата десница, като НАПРИМЕР крайното крило на Републиканската партия в САЩ, Партията на Независимостта във Великобритания, Коалицията на Тони Абът в Австралия или някои членове на Консервативната партия на Стивън Харпър в Канада".

> Левите партии са спирачка на прогреса

Това също не изключва, нито опровергава факта, че "радикални групи както в крайното ЛЯВО, така и в крайното дясно, ЧЕСТО са възприемаЛИ идеите на анти-интелектуализма".

Преди да правиш абсолютни заключения от сорта на "поста е чисто манипулативен", е препоръчително първо да прочетеш ЦЕЛИЯ пост. А не да хващаш избирателно отделни фрази или части от фрази и да ги представяш по угоден на теб начин. Ето ТОВА вече се нарича манипулация.
цитирай
14. asthfghl - 17.
24.01.2014 13:23
> Всяка крайност се превръща в абсурд

Бинго! Имаме попадение в десетката :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281596
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив