Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 10:45 - Пленителна и обезпокоителна мисъл за извънземните посетители
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2987 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 27.04.2012 12:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Известният астрофизик Нийл деГрас Тайсън споделя една пленителна и същевременно обезпокоителна мисъл по повод така бленуваната среща с извънземен разум...

Да направим едно сравнение. Нашето ДНК се различава само с 1-2% от това на шимпанзетата, най-близкият ни по интелект и физиология вид. И все пак ние сме неизмеримо по-интелигентни от шимпанзетата - дотолкова, че сме в състояние да си задаваме въпроси (и да намираме отговори!) за това как е устроена и как работи Вселената около нас. Например, вероятно можеш да научиш едно шимпанзе да използва няколко знака с ръце - и дотам се простират техните възможности за комуникация на нашето ниво. Същевременно, едно 2-годишно дете вече знае повече думи и от най-умния екземпляр в цялата история на шимпанзетата. Просто така сме устроени, генетично сме предразположени да учим бързо и много неща.

А сега да си представим, че сме посетени от представители на извънземна цивилизация, които се различават само с 1-2% от нашето ДНК, но в противоположна на шимпанзетата посока. Колко ли невъобразимо по-интелигентни от нас ще бъдат те, тогава? И няма ли ние да изглежаме като някакви безмозъчни шимпанзета в техните очи? За техните 2-годишни деца боравенето с фундаментални понятия и техники от света на науката би било буквално детска играчка, докато тези неща и сега представляват огромна трудност дори за най-големите ни гении. За тях ние ще сме просто някаква част от пейзажа, част от фауната на това място.

А как се отнасят откривателите с местната фауна, когато отидат на ново място? Или я игнорират, ако им се стори безобидна... или взимат предпазни мерки срещу нея, в случай, че показва и най-малките признаци на заплаха за тях.

Гениалният Стивън Хокинг може да се окаже прав. Може би не е много препоръчително да обявяваме на "всеослушание" присъствието си в Космоса чрез излъчване на сигнали и пращане на сонди с платинени плочи в тях. Защото вероятността да ни открият не толкова дружелюбно настроени, далеч по-развити извънземни, е логично в пъти по-голяма от тази да дойдат "спасители" или "учители" с чисто филантропски намерения. Не, най-вероятно те ще са завоеватели. Не че нямаме ред ценни ресурси, от които те биха могли да се възползват за наша сметка - като започнем от водата. Да си спомним какво се е случило с ацтеките, когато Кортес осъзнал, че те имат злато. Или с инките - след посещението на Писаро.

Така че по-внимателно с надеждите за чуждопланетни посещения. Не се знае къде ще му излезе краят...

А що се отнася до комуникацията с тези посетители... Твърде наивно е да се мисли, че такава е въобще възможна. Ние като се срещнем с едно шимпанзе и се опитаме да разговаряме, какво се получава?




Тагове:   наука,   фантастика,


Гласувай:
6



1. анонимен - Тия момци трябва да си сменят дил...
27.04.2012 22:19
Тия момци трябва да си сменят дилъра...
цитирай
2. asthfghl - 1.
28.04.2012 11:12
И да слушкат повечко чалгичка, а? ;)
цитирай
3. kosmi4eskiavanturist - относно извънземните посетители
29.04.2012 00:21
Скъпи братя и сестри космически същества от наи-различни реалности измерения и звездни системи!Искам само да ви напомня за договора който подписахте когато дойдохте в тази част на вселената,дестинация Галактика Млечен път,Система Слънчева,Планета Земя(Гея).Ето част от правилата на Играта:участниците в играта на тази планета се съгласяват да забравят кои са всъщност,от къде идват и защо са тук.Нещо невъобразимо и в същото време изключително авантюристично приключение на съзнанието.На планетата трябва да съществуваш във планетарна форма наречена "човек".Объркването е пълно защото защото съществото Човек е разделено на две части които през цялот време на играта се стремят една към друга с цел да станат отново цялостно Човешко същество,наречени мъж и жена.И разбира се във миговете на сливане на двете части когато излъчат Любов те могат да си спомнят Кои са всъщност?И да привлекът част от Собствените си спомени като ново човешко същество което трябва да родят.Но изненада това отново е част от Човека бидейки мъж(ян)или Жена(ин).НО като всяка игра така и тази се развива във нова версия.Така сега идва ред на цялостното Човешко същество което се нарича Зем ян ин.Съвкупноста на двете части мъж,жена,като качества отново цялостно обединени.Новата версия е на андрогинно Човешко същество-Зем ян ин.Това същество има невероятен потенциал на развитие чрез самонаблюдение и самоосъзнаване то се самообучава и саморазвива,самоусъвършенства и достига до там,че прави извод за себе си,че е създадено от самата тъкан на съществуването с много ЛЮБОВ,това е неговата същност,то е генератор на ЛЮБОВ,то разширява тъканта на вселената,то живее от тази Любов и произвежда ЛЮБОВ,МЪДРОСТиЖИВОТ. На този етап този ЗЕМ ЯН ИН е най-изумителното същество във вселената за което никой от Звездните системи дори не подозираше с изключение на тесния кръг от СЪ-Създателя Творец на ВСИЧКО КОЕТО Е. А сега след като ви информирах идва времето на отговорността ви към самия Живот.Живейте с РАДОСТ мили братя и сестри
цитирай
4. asthfghl - 3.
29.04.2012 11:04
Май открихме новия дилър... ;)
цитирай
5. анонимен - Божеее, боже. . . Колко мъка има по ...
29.04.2012 22:32
Божеее, боже... Колко мъка има по този свят...
цитирай
6. bale11 - Ами ако извънземните изобщо нямат ДНК???
05.05.2012 12:38
Ако имат само грамадни хуйове и ни подкарат?
цитирай
7. bumerang - Коментар
19.05.2012 18:59
Че ще са по-интелигентни е ясно, ако те са дошли при нас, а не ние при тях. Но дано да имат Еко-Програма За Защита На Земната Фауна и Флора.
Колкото до Зем ян ин. Ясно, че българите сме Зем ян ини. Ами другоговорящите езици какви са? Или това е достатъчно доказателство, че ние сме Избрани, щото само на нашия език звучи точно?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280566
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив