Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2011 13:50 - Отхвърлената планета
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 1586 Коментари: 0 Гласове:
4



В Слънчевата система може да е имало пети газов гигант

image

Американски учени изследваха с компютърни симулации как е изглеждала Слънчевата система преди 4 милиарда години и установиха, че тогава е имало пети газов гигант, който е бил изхвърлен, съобщи в. "Дейли мейл".

Симулациите показаха, че преди 4 милиарда години планетите не са били установени на сегашните си орбити.

Те са мигрирали и са се движели наоколо.

В днешния си вид Слънчевата система не е можела да се оформи, ако не е съществувал пети газов гигант. Учените от Югозападния институт в Колорадо стигнаха до този извод, тръгвайки от няколко стартови позиции с четирите газови гиганта - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун.

Резултатите им показаха, че те са били твърде големи и с времето са щели да се унищожат взаимно. Възможно е било и да се запазят, но да изчезнат скалисти планети като Марс и Венера.

При въвеждането на пети газов гигант в симулациите обаче резултатите се доближават до сегашното състояние. Тази теория се подкрепя от неотдавнашното откритие, че в междузвездното пространство съществуват много свободно движещи се планети.

То показва, че изхвърлянето на планети от звездни системи е често срещано явление. Петият газов гигант, който е бил изхвърлен от Слънчевата система, вероятно е бил с размера и строежа на Нептун и Уран. Той е бил изхвърлен в Млечния път, защото не е успял да се пребори с гравитационните сили на Юпитер.


Тагове:   астрономия,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301373
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив