Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2011 00:12 - Свят, населен с демони
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 2477 Коментари: 2 Гласове:
5



Наистина интересно четиво:

„Свят, населен с демони” от Карл Сейгън

Как науката се изправя срещу суеверията и ирационалните вярвания, написана от един от най-великите учени на XX в.

image
Как бихме могли да вземем интелигентните решения относно нашия живот - който все повече зависи от технологиите - ако не разбираме разликите между митовете на псевдонауката, Ню Ейдж мисленето и фундаменталисткия фанатизъм от една страна, и подлежащите на проверка хипотези на науката, от друга? Като прави мащабни паралели с историята и културата, Сейгън изследва и убедително развенчава някои от най-популярните заблуди, като например магьосничеството, чудотворното изцеляване, демоните и НЛО-тата.

Въпреки това е тревожно, че в настоящата т.нар. „информационна епоха" псевдонауката процъфтява - с истории за извънземни похищения, „канализиране" на предишни животи и масови халюцинации, които се радват на все повече внимание и адмирации. Както Сейгън демонстрира с блестящо красноречие, омайната песен на сирените на безумието е не просто погрешна крачка в културно отношение, но също така и рискован скок в тъмнината, който заплашва нашите най-основни свободи.



Тагове:   книги,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Да, хубава е книгата,
16.01.2011 00:35
но ако смятате , че любителите на "житни кръгове" и други подобни чудеса ще спрат митотворчеството си и ще се разколебаят - забравете!
цитирай
2. asthfghl - 1.
16.01.2011 01:12
Това е и идеята на книгата - да ги разпознаем, но не и да се опитваме да ги спрем. Просто да знаем да ги различаваме, за да не бъдем като тях. Между другото авторът се отнася с нужното разбиране и уважение и към религията, макар че тя често не го заслужава ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4297673
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив