Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2015 11:41 - За футболния успех на Исландия
Автор: asthfghl Категория: Спорт   
Прочетен: 820 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Когато обсъждам успехите на такива малки страни (главно по политическите форуми, където преобладават американци), постоянно ми се изтъква причината, че именно защото били малки страни с малко и хомогенно население, се постигало по-лесно съгласие по важните въпроси за управлението. И всички били единни. А като е голяма страна има повече разнобой и повече разнопосочни интереси и не можело така лесно да се постигат успехи.

От друга страна, такива малки страни са уязвими към сътресения. Ако стане някоя икономическа криза, те първи изгарят като бушони. Исландия е типичен пример (банковата криза).

И като става въпрос за футбол, при малките страни той също е уязвим. В повечето малки страни с малко играчи се разчита предимно на някое звездно поколение, съставено от изключителни таланти - но то е временна работа и е по-скоро изключение. Това, което прави Исландия уникална в случая е, че там няма такова "природно гениално" поколение, а просто хората са си измислили дългосрочен план и си го следват неотклонно, независимо от моментните резултати. Там са научени да работят усърдно и да преодоляват трудностите (поради екстремните природни условия) и това им е залегнало в манталитета. Така че такива дългосрочни проекти могат да процъфтяват точно в такива страни.

Изобщо, Исландия е наистина една завладяваща история. В природно и в обществено отношение. И много уроци могат да се извлекат оттам, включително и в спорта. Но се съмнявам, че тук могат да се приложат.


Тагове:   футбол,


Гласувай:
7



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280883
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив