Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2016 20:52 - Ами ако си измислим собствена изборна система?
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1235 Коментари: 3 Гласове:
18

Последна промяна: 27.11.2016 21:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Идея: комбинация между мажоритарен вот и пропорционален. Кандидатите се избират мажоритарно в 1 тур, но трябва да фигурират в някоя партия или коалиция. А съответната партия трябва да събере минимум 4% (или друг процент) от общите гласове, за да може поне 1 неин кандидат да влезе. Кандидат, спечелил мажоритарно, но без неговата партия да е минала този праг, отпада - съответно следващият по класиране от неговия район отива в парламента.

Целта е хората да могат да избират личности, но и на партиите да се даде възможност да поемат отговорност за платформите на тези личности. Така Цеко и Деко няма да влязат в парламента, защото ще са само регионален феномен, а няма да имат партийна платформа зад гърба си. А ако Цеко се присламчи към някоя партия, нейна ще е отговорността дали да го приеме като свой. И после ако той се отцепи като независим в парламента, съответната партия ще си носи последствията от избора си.

Така и вълкът - сит, и агнето - цяло.

Рисковете: така в дългосрочен план има опасност твърде много да се окрупни политическото пространство. А и партиите могат да запазят контрола върху номинирането на кандидати, което до известна степен би обезсмислило мажоритарния елемент.

Предимствата: изборите няма да се превърнат в кастинг и класация по популярност, а местни бабаити като Цеко и Деко и случайни индивидуални феномени без принципи, които залагат изцяло на популизма и обещават на хората това, което те искат да чуят, няма да имат достъп до парламента. Като цяло политическата система ще стане по-умерена. Освен ако народът не пожелае тя да се екстремизира - в който случай изборът така или иначе пак е у суверена.

Мнения? (Без цинизми и тъпизми, моля!)


Тагове:   политика,


Гласувай:
18



1. tetiva - Категорично – не.
28.11.2016 01:15
По предложената схема се бетонират партиите. Нали точно това НЕ искат хората?
Не видях и предложение за отзоваване.
В какво се изразява отговорността на партията, издигнала един или друг мутатнт, пардон кандидат?)
цитирай
2. asthfghl - 1.
28.11.2016 07:38
Да, важно допълнение, благодаря. Задължително трябва да има отзоваване.

Отговорността им е както и сега - отрицателни последствия за тях. Ако Цеко се отцепи, те губят депутат. И избирателите им се отвръщат от тях на следващите избори. Или още преди това почват да отзовават депутати, съгласно твоето предложение. Общо взето, както се видя, има начини да се накажат партиите.
цитирай
3. asthfghl - ...
28.11.2016 10:25
И още едно важно допълнение. Даден кандидат да може да се състезава само в един избирателен район. И да има уседналост там - т.е. да е местен жител, с местна постоянна регистрация, от минимум Х години (това ще се уточнява допълнително). Иначе какво се получава - дойдат избори и политиците, посочени от партиите, плъзват да си разпределят разни райони, в които дори не са стъпвали през живота си - колкото да бъдат избрани без конкуренция. Почват едни сметки и изчисления... порнография. Иван Костов например навремето за пръв път влезе в парламента от моя район - квартал Съдийски в Пловдив. Какво общо има Иван Костов с моя квартал!?

В Щатите всеки щат излъчва по 2 сенатори, които са от съответния щат. Така те са наистина обвързани с интересите на своя щат и ги отстояват на национално ниво. И да, ще могат да бъдат отзовавани от избирателите си, ако не работят добре за тях. Защо и у нас да не е така?

Но каквото и да си говорим, партийна отговорност трябва да има. Иначе се нарояват едни "независими" депутати, в смисъл от тях нищо не зависи, ама те са много зависими от някакви други хора, дето никой не ги познава. Като този на горната картинка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281906
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив