Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2014 12:28 - Божиите посланици на смъртта в Уганда
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1073 Коментари: 0 Гласове:
23

Последна промяна: 09.08.2014 15:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image
Изглежда Конституционният съд на Уганда все пак е решил да анулира драконовския закон, приет в страната по-рано тази година, който криминализира хомосексуализма и дори позволява неговото наказване със смърт. Един закон, който предизвика бурни реакции на Запад през последните месеци. Макар и сегашното решение на конституционните магистрати да не се основаваше на някакви морални принципи или осъждане на мракобесния характер на въпросния закон - вместо това, то бе обяснено възоснова на обикновена техническа грешка при приемането на закона: "Конституционният съд отсъди, че законът е бил гласуван от депутатите без необходимия кворум и следователно е невалиден". Така излиза, че Конституционният съд не споменава и думичка за противоконституционния характер по отношение на спазването на човешките права на цял сегмент от населението, а просто се произнася по несъстоятелността на самата процедура. С други думи, въпросният драконовски закон си е ОК, само дето е трябвало да се приеме по надлежния ред (и нищо не препятства неговото прегласуване). Любопитен критерий, наистина...
Всичко това идва точно навреме, тъкмо скоро след като излезе и документалният филм "Бог обича Уганда", видеото от който е постнато в дъното на настоящата статия.
image

По същество, това журналистическо разследване потвърждава нещо, което онези малцина, които са внимавали поне малко в картинката, вероятно отдавна вече са осъзнали. А именно, че в тази ситуация не става просто въпрос за някаква масова лудост, обзела някакво предполагаемо изостанало африканско общество, което по някакви необясними причини изведнъж е взело масовото решение да се върне назад към Средновековието. Не, тук нещата са малко по-дълбоки и започват по-отдалеч.

Всъщност за да се стигне до тази ситуация, тук са играли мощни външни фактори, които значително са изкривили обществените нагласи в Уганда по отношение на хората с различна сексуална ориентация. Разбира се, те нямаше да се поздравят с такъв успех, ако предпоставките за подобна развръзка вече не бяха налице в местното общество - няма какво да се лъжем. От друга страна, без намесата на тези външни фактори, тези предпоставки вероятно така и нямаше да се развият до сегашното си крайно състояние.

Любопитно е, че тези фактори всъщност произхождат от САЩ - уж най-напредналата и свободомислеща страна в света, която твърде често обича сама да се обявява за стожер на свободата и демокрацията. Група мисионери, които са евангелистки християнски фундаменталисти, активно работят в далечна Уганда от доста време и всячески се стремят да напълнят мозъците на местните хора със "словото Божие" - или поне с тяхната си тесногръда интерпретация на предполагаемото Слово. От години те не са спрели да проповядват своята гротескно изкривена интерпретация на Евангелието.

image

Любопитно, точно този сценарий е залегнал и в историята на популярния бродуейски мюзикъл "Книгата на Мормон", само дето той е същевременно и самата действителност в случая с Уганда. Като резултат от всичко това, хомофобската истерия в страната е стигнала до такива висоти, че вече е налице един такъв документ, който поставя извън закона всякаква форма на сексуална ориентация, различна от "традиционната" (била тя явно изразена или дискретно ограничена между четирите стени на личния дом на "извършителя").

На първо време като наказание се предвиждат доста дълги присъди в затвора. На практика обаче няма пречки да се стигне и по-далеч, а именно - ефективни смъртни присъди. И всичко това е до голяма степен вследствие на активното лобиране от страна на американски евангелистки групировки, които от известно време изливат огромни средства в тази хомофобска кампания. Уганда на практика е превърната в опитно поле за мисионерите, а хората с различна сексуална ориентация са опитните мишлета, на чийто живот се гледа като на евтин материал за провеждане на така описания социален експеримент.

image

В същото време, вместо да заеме твърда и ясна позиция по проблема, който собствените му сънародници умишлено са създали в една суверенна чужда държава, президентът на тази уж велика и свободна страна, Обама, е зает с подготовката на поредната си многословна реч, която той ще произнесе, четейки от ауто кю-то си по време на своята среща с голям брой африкански президенти и лидери във Вашингтон. Там той няма да отрони и думичка за човешките права в техните страни (а и как би могъл, след като на практика елементи, недвусмислено произхождащи от неговата страна, активно и умишлено пробутват човекомразно законодателство в чужди държави).

Вместо това, той ще се опита да убеди тези държавни глави да обърнат гръб на все по-засилващото се китайско икономическо присъствие на африканския континент - ей така, без някаква рационално обоснована причина и противно на интересите на собствените им държави. Защото, нали се сещате, "ний просто сме за дИмУкрацията"! Но само на думи.




Тагове:   политика,   религия,


Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280984
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив