Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2011 12:58 - В коя Европа искаме
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1748 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
(Статия в Капитал)


Може и да не е честно, но ЕС, към който България се присъедини преди четири години, вече го няма. Не защото той се разпадна след влизането ни, каквато беше шеговитата прогноза. А защото в конвулсиите на дълговата криза съюзът такъв, какъвто го познаваме, изчезна.

Какъв ще бъде новият съюз, който ще се появи изпод отломките на стария, се решава в момента. Франция вярва, че колкото по-голямо става европейското семейство, толкова по-нещастно ще бъде то. Ето защо според Париж решението е Европа на две скорости - по-сплотена и може би по-малка еврозона с общо икономическо управление и периферия от блуждаещи извън валутния съюз държави. Берлин иска по-германска еврозона със стриктни правила и желязна бюджетна дисциплина.

И за България предстои избор. Вместо да научаваме каква е позицията ни от случайни източници или от метафоричните изрази на премиера Бойко Борисов, за нея трябва да се говори ясно, високо и публично. Без дискусия в коя Европа иска да бъде България - на най-горния етаж, в преддверието или на двора, няма как да се гради дългосрочна данъчна политика или пък да се мобилизира общественото мнение. Защото само лошият пример с Гърция не е достатъчен. И ако България иска да хване ескалатора нагоре, трябва да е готова да играе с големите момчета.  Другият вариант е София да избере лесния път, като да твърди, че извън усмирителната ризница на бъдещите по-строги правила би имала повече възможност за растеж. Но това вече сме го пробвали.



Тагове:   политика,


Гласувай:
6



1. hristo27 - Лично мнение
22.11.2011 15:39
С ескалаторът нагоре, но без еврото в джоба. Все пак, малко по-бедно ще е с лева.
цитирай
2. dedenze - Хубав въпрос.
22.11.2011 19:23
Но преди да се отговори, трябва друг по- важен да се реши - ще има ли България изобщо !? Сегашните партийни управления дават отрицателен отговор.
цитирай
3. stoineff - Немеца е
23.11.2011 09:02
дисциплиниран и смята, че всички сме такива. Като погледна обаче южната граница на ЕС ме тресе. Гърция, Италия, Испания ... Тези "темпераментни" - народи са нищо повече от обикновенни лентяи :)))) За мен България трябва скоростно да последва Естония и примера им. Ако смятате, че се шегувам :

http://www.inter-view.info/2011/11/elektronno-pravitelstvo.html

Турция също е добър пример за растеж по време на криза.
цитирай
4. asthfghl - 3.
23.11.2011 13:23
Тук на юг много напича слънцето... ;)
цитирай
5. asthfghl - 3...
23.11.2011 13:26
Много хубава статия за Е-стония. Много са дръпнали напред.

Две неща обаче имам да кажа.

Първо, Естония е малка страна - лесно е да въведеш подобна система в малка страна.
Второ, Русия изпробва доколко Естония е зависима от електронната си система, когато руските хакери, подтиквани от Кремъл, блокираха целия интернет на Естония за няколко дни... и поставиха цялата страна на колене. Така че наред с предимствата, електронното правителство си има и своите рискове.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4297640
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив