Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 23:35 - И какво като ги "изметем"?
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1672 Коментари: 5 Гласове:
7

Последна промяна: 31.10.2011 19:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чувам едни призиви за гражданска война напоследък. Викам си, "е, чак пък толкова". Но явно има хора, които си вярват. И каква е идеята на това занимание? Ами явно, следната:

> Война срещу правителството ще ни спести няколко години агония и немотия. Да ги изринем! Цялата политическа класа!

Само няколко години? Ами после?

Е, хубаво де. Ще карам по-сериозно. Та значи, нещо много бързо забравяме, че политиците всъщност идват измежду нас. Мнозина от нас влизат в политиката и стават мекерета, осъзнали, че това е единственият начин да се облажат и да прокопсат.

Тогава промяната не трябва ли да почне от самите нас? Защото иначе като ги "изметем" тези (както гласи предложението), на тяхно място веднага ще дойдат същите мекерета, ако не и по-изгладнели и озверели. Просто такъв е материала, от който политическата класа черпи нови попълнения за редиците си.

И така - все едно да ни предлагат сами да ампутираме собствения си гангренясал крак, а после на негово място да порасне нов такъв, също толкова гангренясал крайник. Не ми звучи като решение на проблема, а само отлагане и отежняване.

Чувам също и следния довод:

> Но след 1 гражданска война народът би трябвало да се осъзнае малко!

Няма гаранция. За мен дълбоките промени не могат да настъпят за два дни, след някакъв катаклизъм. Драстичните събития само водят до прекатурване на статуквото и бързо установяване на ново статукво, което като се замислиш, по почти нищо не се различава от предишното. Просто защото същите процеси, които са били налице преди събитието, са си още там и след него. Само управляващите са се подменили.

Твърде лесно е да си представим, че някакво екстремно събитие ще промени всичко. И така забравяме простия факт, че хубавите неща стават бавно, много бавно. С много усилие, осъзнато усилие. С мъки и пот. Не с метафоричното (или действително) отсичане на няколко знатни глави на гилотината.



Тагове:   политика,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. raders - прав си
28.09.2011 23:43
прав си
цитирай
2. zlokuche - "Какво като ги изметем?"
29.09.2011 00:37
Тогава настава българията, която всъщност е по-лоша и от циганията. "Абе дай ми ти първо солунската митница..."
цитирай
3. megafon - И аз да кажа, че
29.09.2011 10:51
българите са по-големи цигани от циганите.
цитирай
4. asthfghl - 3.
29.09.2011 10:53
Ами доста от тях са. Други не са. Аз не бих слагал всички в един кюп - все пак да отдадем заслуженото на онези свестни... 5% ХАХА ;)
цитирай
5. asthfghl - ...
29.09.2011 11:19
И как да се постигне всичко това? Чрез натиск. Постоянен натиск - това е тезата ми от самото начало.

И как да се прояви това? Ами чрез протести, петиции, отзоваване на народни представители от техните районни избиратели, писма до парламент, президент, ЕС, статии в медиите, организиране на неправителствени организации за граждански натиск, бойкоти, стачки; и включително даване под съд на отговорните, особено политици.

А постепенната промяна, за която говоря? Тя как да се постигне? Няколко примера: чрез сдружаване на хора по интереси и отново - натиск над министерство на образованието, учебни заведения, общини, полиция, енергоразпределителни дружества, топлофикация, организации за защита на потребителите, антитръстови и антимонополни агенции, пряко участие в наблюдението на работата на съдилища, адвокати и съдии, на полицията (вкл. КАТ), на университетски управи, на училищни управи и т.н. и т.н. и т.н.

Ето това се нарича "Гражданско общество", а не стадо лумпенизирани оскотели овце.

Защо мисля, че това МОЖЕ да се случи и у нас ли? Ами просто защото е ставало и преди, става и сега и по други места, значи МОЖЕ да стане и тук. Дали ЩЕ стане е друг въпрос.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4297944
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив