Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2011 21:20 - Аман от приказки за джамии
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 8811 Коментари: 28 Гласове:
3

Последна промяна: 06.06.2011 00:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След всичко изприказвано за джамии, мюсюлмани, имами и мюфтии, така и не намерих нито нотка на конструктивизъм. Дайте някакво предложение как да се разреши проблемът, без "патаклами" и всички да са доволни. Дотук всичко изречено гравитира около констатирането на проблема. Дотук добре, ами нататъка? Ей тука идва задачата със звездичката. Всички само говорят, лаят, викат, протестират, цупят се. И никой не предлага нищо полезно и смислено.

А на мен всичката тази говорилня около "мюсюлманския въпрос" сериозно вече започва да ми додява. А изборите са още далеч... какво ли още има да се случва дотогава?

Наистина, през последните седмици видях безброй констатации. Проблемът беше разнищен от всички страни, за което - браво. Но предложенията за решения изоснови, за предотвратяване разрастването на проблема - ето това рядко се вижда.

Нека сме наясно. Не темата ми е досадила - напротив. Досадило ми е цялото политиканстване с неясна цел. Искам да разрежем проблема и да стигнем до същината му, а не да се въртим в кръг около взаимни обвинения, подмятания и т.н. Каква е изначалната причина за проблема със закъсалата интеграция на мюсюлманите у нас и по други места? Ето на този въпрос ако си отговорим, вече сме на прав път и към намирането на предложения за решение. А дотогава само ще правим констатации и ще се чувстваме застрашени. Страхът е наистина силна емоция. Но оставиш ли я да те управлява, заникъде не си. Твърде много хора са се поддали на емоции и им убягват най-важните неща. А най-важното е: КАКВО може да се направи, за да се подобри положението? Ето на ТОЗИ въпрос не видях отговор.

Също така не мога да не забележа, че има явна тенденция когато работите не отиват на добре икономически, подобни проблеми да се изострят и да се търсят изкупителни жертви. Не само у нас, не се притеснявайте - не е само българска черта. Но това не бива да отклонява вниманието ни.

Малцинствата у нас били отказвали да се интегрират, видите ли, а ние толкова много се опитваме да ги интегрираме. Ами как ще се интегрират? Има един начин. Ще добият желание, ако им се създадат условия за поминък. В момента те разчитат на един тютюн (основно). Това е отбиване на номера. Не е никаква интеграция. Стоят забити в едни села и мизерстват. Има много причини за това, но една от основните е - да - безхаберие. Безхаберие на управляващи и на цялото общество. Все едно не съществуват. И естествено, някакви местни феодали се разпореждат из тези региони като бейове.

Причините за всеки проблем, всяко социално и обществено явление, винаги, неотклонно, неминуемо са ИКОНОМИЧЕСКИ. Даже ще си позволя да твърдя, че и причината за зараждането на религиите е икономическа (добре, да я наречем стопанска). Причините за формирането на държавността, на обществото, са икономически. Следователно, логично е да търсим икономическите първопричини за даден проблем. А в този случай те са доста ясно разпознаваеми.

Докато се занимаваме с джамии, неофашисти, мюфтии, сараи и тем подобни, ще продължава да ни убягва основната първопричина за всичките тези проблеми. И съответно те ще останат неразрешени, колкото и забрани за нови джамии, закони против забрадки и премахване на етнически партии регистрираме. Как се лекува рак? Като изрязваш туморите, или като атакуваш корена на рака? Да се замислим малко, а?


Тагове:   политика,


Гласувай:
5



1. otvorko - Ами трябва да се пише
05.06.2011 21:56
по проблемите в държавата. Незнам кой цитираш, но скоро имаше такива теми и аз лично ги удобрявам. Решението е в коментарите, а не в спазването на неутралитет. Затова сме и на това положение, защото всички българи гледат отгоре, докато другите вървят стъпка по стъпка. Или може би за вас няма проблем, да си сложите едни потури и чалма? Сигурно ще ви хареса.
цитирай
2. otvorko - И още нещо,
05.06.2011 22:08
виждам, че темата ти е туризъм, пък пишеш за всякакви теми, които разбираш и не разбираш. И тъй като аз съм българин, аз не желая да се обезличавам и държавата да ми се превръща в поклонически туризъм. А за решението на проблема е много просто, даже вие сте го писали и сте стигнали до този извод.
цитирай
3. asthfghl - 1, 2.
05.06.2011 22:25
> Или може би за вас няма проблем, да си сложите едни потури и чалма?

И как точно стигна до този извод? Както казах, проблемът не е, че се коментира. Проблемът е, че в цялото говорене се стига до едно определено място и оттам - наникъде.

> пък пишеш за всякакви теми, които разбираш и не разбираш

Няма никакъв начин да знаеш какво разбирам и какво - не. Особено пък след като не съм те виждал наоколо и вероятно за пръв път четеш тук. Блогът ми е в раздел "туризъм", но пиша по разнообразни теми, включително политика. А и няма особени изисквания, за да може човек да си изкаже мнението по прост и разбираем начин. Освен това не виждам какво значение има всичко това за теб. Каква е причината моята личност да ти е толкова интересна? И не е ли фокусирането върху мен начин да отклониш вниманието от факта, че по-скоро търсиш безсмислена конфронтация, отколкото да задълбаеш във въпроса, който поставих с този постинг?

Не разбрах за кое решение говориш. Би ли ми разяснил?
цитирай
4. bogdan12 - Винаги е била така
05.06.2011 22:27
Не само предизборно, ами при всеки скандал в държавата се говори, анализира, правят изводи и т.н. Това е нормалното поведение в политиката и гражданското общество по принцип /не че в България го има/. Бягането от проблем не води до решаването му. То едва ли и от говоренето ще се решат всички проблеми, защото колкото мнения толкова и решения, но е повече от това да си блеем безхаберно сякаш не се случва нищо точно под носа ни.
цитирай
5. asthfghl - 4.
05.06.2011 22:30
Мисля, че се изразих достатъчно ясно - проблемът не е обсъждането на проблемите, а непредлагането на решения. Аз дотук не съм чул почти никакви решения, честно казано. Може и вината да е в мен и да чета и слушам грешните източници, но впечатлението ми си остава, че повечето хора само мрънкат и нищо повече не предлагат. Ти например имаш ли решение?
цитирай
6. otvorko - А вас
05.06.2011 22:33
какво ви интересуват джамиите? Извода, е че няма да се строй втора джамия. Няма да се даде разрешение. Елементарно е написано по-горе.
цитирай
7. asthfghl - 6.
05.06.2011 22:39
Това - ясно. Но аз попитах за друг вид решения. "Няма да се построи това" е само временно решение, ОК. Аз питах за генерално решение на проблема с липсата на интеграция. Имаш ли предложения някакви? Готов съм да ги изслушам.

Да, съгласен съм, че повечето въпроси не са чак толкова сложни, колкото ги карат да изглеждат разни политици - предизборно. Но разбира се този, който пита за РЕАЛНИ отговори, бива заклеймяван като "непатриот" и "страхливец". Свикнал съм с подобни опростенчески реакции.

Ps. Пише се "строи", а не "строй" :)
цитирай
8. bogdan12 - в този конкретен случай
05.06.2011 22:39
решението според мен е да не се строи втора джамия, а по-кардинално да се пресичат отрано всички опити да се нагнетява напрежение. И още нещо - мюсолманите в България са доста неграмотни и неинформирани.Тук трябва да се работи, за да се попречи да бъдат манипулирани.Трябва да се научат да мислят и решават сами, а не каквото им се каже.
цитирай
9. asthfghl - 8.
05.06.2011 22:41
> по-кардинално да се пресичат отрано всички опити да се нагнетява напрежение

Ето, че сме вече на прав път. В такъв случай и двете страни са отговорни за напрежението, не е ли така? Това го твърдя от самото начало, но преобладаващият отговор е "майната ти, фес шибан". Усещаш накъде бия, нали?

> мюсолманите в България са доста неграмотни и неинформирани.Тук трябва да се работи, за да се попречи да бъдат манипулирани

Именно! Бинго. Образование му е майката. Виж как лесно стигнахме до извода. :)
цитирай
10. bogdan12 - Значи все пак
05.06.2011 22:43
от празните приказки има смисъл.Щом така бързо се съгласи с моите решения!
цитирай
11. asthfghl - 10.
05.06.2011 22:43
Ами те са очевидни. Но защо ли никой политик или политолог досега не ги е споменал?
цитирай
12. bogdan12 - За политици и политолози не знам
05.06.2011 22:49
мое мнение е изразявано не един път и то не само от мен.
цитирай
13. otvorko - Значи имаме крайна
05.06.2011 22:51
точка на спора. А за политолозите и политиците е ясно, ще използват темата докрай, за да извлечат политически дивиденти.
цитирай
14. asthfghl - 12.
05.06.2011 22:52
Радвам се за теб - ето един умен българин :)
цитирай
15. asthfghl - 13.
05.06.2011 22:53
Именно, за това става въпрос тук. Оказва се, че спор всъщност не е имало, просто има хора, които четат твърде много между редовете и виждат там неща, които им се иска да видят. Както и да е.
цитирай
16. bogdan12 - Без ирония моля,
05.06.2011 23:00
долавям я и през монитора!
цитирай
17. otvorko - То в темата за джамиите
05.06.2011 23:01
е написано за политическите дивиденти, но кой ли да чете? По-лесно е да пуснем статийка, нали?
цитирай
18. megafon - Нали знаете, че
05.06.2011 23:03
се цени оригинала, а не копието. И добре съм се обосновал в моята статия, виждам че и тук пак си стигнал до извода, че политиците подкопават основите на държавата.
цитирай
19. asthfghl - 16.
05.06.2011 23:03
Еее! :)))

Както казваше Жокера, Why so serious?
цитирай
20. asthfghl - 17.
05.06.2011 23:04
Т.е. някой нещо е казал някъде другаде, съответно никой друг повече няма право да каже нищо по въпроса? Разбрах.

Политическите дивиденти са ясна работа. И дотам.
цитирай
21. asthfghl - 18.
05.06.2011 23:05
"моЯта статия"

Не се притеснявай, никой не оспорва монопола ти над всички политически теми на деня ;)
цитирай
22. otvorko - Не можете ли да се изкажете в
05.06.2011 23:13
един пост ми сам си пишете отдолу? Аман от българи непукисти. Затова сме на това положение в тази държава. То и затова седяхме 500 години под османска власт.
цитирай
23. asthfghl - 22.
05.06.2011 23:19
Момент, били сме 500 години под османска власт... защото някой сам си пише отдолу? И къде е това "отдолу"? Тук разговарям с 3-ма души - Богдан, Мегафон и ти. Обърках се вече.

Бъркаш задаването на по-нестандартни въпроси и гледни точки с непукизъм. Далеч съм от непукизма, но и не приемам експлоатирането на иначе сериозни проблеми с политическа цел.
цитирай
24. megafon - Хубаво гледай и почвай да учиш турски език.
06.06.2011 16:26
http://bnt.bg/bg/news/view/54345/husein_hafsyzov_za_etnicheskata_tolerantnost
цитирай
25. megafon - И каква
06.06.2011 16:35
е тази цензура на коментари?

Коментарът ви бе изпратен успешно.
За да бъде показан, трябва авторът на блога да го одобри.
цитирай
26. asthfghl - 25.
06.06.2011 16:55
Причината е видна тук:

http://asthfghl.blog.bg/technology/2011/05/29/stivyn-hoking-niama-rai.755780
цитирай
27. asthfghl - 24.
06.06.2011 16:57
Тролиш.
цитирай
28. sarmatin - едно нещо
10.06.2011 00:28
Държавата не някво решение взето от някой си,държавата не е някво зборно решение, ние сме държавата какво правим ние ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4294486
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив