Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 16:43 - Защо не сте ни почистили
Автор: asthfghl Категория: Политика   
Прочетен: 1341 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 07.07.2009 11:12


Първо, честита нова година! Здраве, успехи и късмет!

Свършиха празниците, изтрезняването почти приключи...

Пускам телевизора и гледам:
"Огромни опашки от автомобили на входа на София". Викам си: софиянци се прибират от родните места, хаха! :-)
Дотук добре. Нищо извънредно. По празниците всички по-големи градове бяха опустели,  включително и родния ми Пловдив... все едно бомба е паднала - кой на екскурзия, кой по родните села... Никакви задръствания, просто песен!

Гражданята се върнахме и веднага почнаха изцепките. Още повече, че и времето допринесе за смехорията, като пак ни "изненада" със сняг (зимата винаги ни изненадва, нищо, че е почнала от месец насам). Това бе добре дошло за медиите - всички те един през друг се надпреварваха да търсят под вола теле...

Петък, ТВ Европа: "Въпрос на деня: уморихте ли се от дългите празници?" (що за въпрос!?)
Понеделник, ТВ Европа: "Въпрос на деня: стигнаха ли Ви празниците?" (ама чакай малко... последно? Разберете се вече какво искате...)

Явно отначало почивните дни им са се видели прекалено дълги, но като дойде понеделник, май са на друго мнение? Или просто си търсят с какво да си начешат езиците? Но тя тази телевизия не че е точно еталон за обективна телевизия, след като уж се обявява за неутрална, а пък кани само седесари да гостуват, а авторските им очерци са си откровено светло-сини (и произнесени с доста заядлив тон при това). Но както и да е. Превключваме на следващата т.нар. "медия".

БНТ я пропускаме. Тя отдавна се е превърнала в пародия на медия, значи да сме снизходителни.

БТВ. Интервю с прибиращите се на Централна гара София. Въпрос: "Какво си донесохте на идване?" Зададоха го няколко пъти. Очевидно очакваха хората да започнат да отварят щайги с яйца, буркани с лютеница, компоти и туршия? За огромно разочарование на нахаканата журналистка, нищо подобно не се случи. Хората отвръщаха с тактични неща като: "Донесох си любов, добро настроение и пожелания за здраве". Е, не им стана репортажа. Никаква сензация...

Пак БТВ (тия дни те са просто уникални). Антон Хекемян в Тази сутрин. Интервю с хората по затрупаните със сняг улици (пак на София, естествено... София = България = центъра на Вселената). Въпрос: "Мислите ли, че улиците са чисти?" Удар направо в десетката. Естествено, отговора на българина е "НЕ"! Държавата не ми е почистила! Как може! Защо Управниците не са се погрижили, вместо да ходят на почивка?"

Ами ти къде беше, г-н Минувач? Да не си бил някъде другаде? На работа, може би? И ти си нагъвал пържолки по празниците и си се наливал с винце и ракийка, нали? И снощи като наваля снега, сутринта защо не взе лопатата и не си изчисти пред входа? Управниците ли да ти изчистят? А това, че камионите са разпръсквали сол от ранни зори, докато си спал, а снега продължава да вали отгоре? На кой му пука, те Управниците са лоши, не си вършат работата. Щом не са ми изчистили кочинката пред блока, за нищо не стават. Имаше даже нагли изказвания като: "Излизам днес и гледам КОЛАТА МИ ЗАТРУПАНА СЪС СНЯГ! Как ще отида на работа сега? Сигурен съм, че ТАКОВА НЕЩО НЯМА ВЪВ ВИЕНА!" Ами няма я! Там всеки си чисти снега от колата и не чака Управниците да му я изчистят! Ей, голям рев...

Ще кажете, аз им плащам заплатата на Управниците, искам да си свършат работата. Народа беден, това е гавра! Крадци, пак замъкнаха парите някъде. Беден, беден, ама вчера в Техномаркет километрична опашка за плазмени телевизори, DVD-уредби и всякакви такива евтинийки. Държавата ни на зле отива, криза, кризааа! Само дето на всеки се падат по 1.5 коли, та затова вече паркират един връз друг... и не че почистващите машини ще могат да минат по улицата, да не говорим някой да изчисти тротоара... Но кой ти поглежда от тази страна.

Продължаваме. Следва интервю и с началника на почистващата служба. Човека се опита да обясни, че им е нужно време, за да опесъчат първо главните булеварди, че да могат мрънкащите хора да отидат на работа с градския транспорт. После следва да влязат и в по-малките улички. А междувременно снегът продължава да се навява отгоре... Но Хекемянчо продължава да бута темата към това как нищо не са свършили: "Значи, можете ли да заявите сега, че улиците са чисти?" Абе тъп ли си или само се правиш на такъв? И въобще слушаш ли какво ти говори човека? Или не ти отърва на "политиката на медията"?

Трябва да признаем, в цялата организация по почистването цари доста голям хаос. Едни терени са отговорност на общината, други - на градския транспорт, трети - на собствениците на магазините зад съответния тротоар, а други (като подлезите например) - въобще не е ясно на кого. И следва едно голямо прехвърляне на топката. Началника се опита и това да обясни, и как скоро тези неща трябва да се поизгладят нормативно. На което отговора беше с нов въпрос... познайте какъв? Правилно, познахте: "Чисти ли са сега улиците? Кога ще ги изчистите?? Значи обещавате, че ще ги изчистите???" Какво да се прави, обеща го човека. С журналята на глава не може да се излезе.

И за пари стана въпрос. "Колко струва цялото това чистене?" Не можа да каже човека. "А вярно ли е, че са заделени 11 млн лв бюджет за почистване? Ами ако се изхарчат? Какво ще стане?" Ами какво, ще харчим от резерва. Не че общината е фалирала, нали?

Егати. Да ти призлее от това повсеместно търсене на сензация, скандал, на нещо, за което да се хванеш и да настройваш хората, да ги накараш пак да цъкат с език и да викат "Еййй, тези управници нищо не вършат... Ама тя Държавата ни... Хубава работа, ама българска..." И т.н. и т.н.

Да, хубава работа, ама българска.

Такива неща като чувство за лична отговорност са ни чужди, на повечето. Ами то така просто е по-лесно: все да чакаш някой друг да ти избърше Д-то. И ако не стане на секундата, да ревеш: "Защо не сте ми изчистили? Аз толкова съвестно си изплюсках прасето на село, искам като се върна да ми е ЧИС-ТО! Ъндърстенд?"


Ps. А в моя град пък улиците са си екстра. И няма задръствания повече от нормалното. И някои даже си изкараха лопатите и си изринаха снега пред входа (будали!) Ама не казвайте на никого. То и без това в тая работа няма никаква сензация...



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dessykg - Напълно споделям гледната ти точка.
05.01.2009 19:02
Взе да писва това преекспониране и търсене на евтини сензации от страна на медиите.
Яд ме е, че наш Ганю вместо да си плюе на ръцете и да свърши малко работа, само стои от страни и си чеше езика.
А не дай боже някой наистина да прави нещо полезно, е сочен с пръст и набеден за истински тъпак.
Народопсихология та ум да ти зайде :(
цитирай
2. freeman - Тц тц
08.01.2009 11:25
А мойта кола още седи затрупана със снежец. НЕ ГИ Е СРАМ! Вчера като си вървях по една странична пътека на път за университета, имаше по-дълбока преспичка и си намокрих чорапките. НЕ ГИ Е СРАМ! :) А те бТВ отдавна са се доказали, че са шутове, поне репортерите им.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280662
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив