Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2016 10:10 - Изстискването на плодове срещу яденето им цели
Автор: asthfghl Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1862 Коментари: 4 Гласове:
20

Последна промяна: 26.04.2016 10:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Между 1.5 и 2 чаши на ден - толкова плодове трябва да са включени в ежедневната ни диета според Департамента по Земеделието на САЩ. Ако не обичате плодове, може и да срещнете известни трудности в това отношение. Затова пък изстискването на плодовете се е превърнало в удобна алтернатива за мнозина, защото позволява бързо да погълнем необходимата дневна доза. Макар и тази практика да има някои положителни страни, всъщност се оказва, че така пропускаме доста повече ползи (включително жизненоважни съставки) в сравнение с яденето на цели плодове.

Предимствата
Като си приготвяме сок, лесно и удобно си набавяме препоръчителните количества плодов еквивалент. Можем да си приготвим една доза сутринта и да я гаврътнем на един дъх. Това е също и добра алтернатива, ако не обичаме да дъвчем твърди плодове. Понеже можем лесно да смесваме цял набор от плодове в блендера, можем да експериментираме с всякакви комбинации от вкусове и аромати, което предоставя възможности за постигане на разнообразие. Също така можем да комбинираме плодове със зеленчуци и така да добавяме още нови съставки към диетата си. Друго предимство на изстискването е, че сладкият вкус на сока може да замаскира силния и натрапчив мирис на някои зеленчуци и така да помогне на по-придирчивите хора да понесат вкуса им.

Пиенето на изстискан плодов сок също захранва организма с витамини, минерали, антиоксиданти и други полезни вещества, които се намират във всички части от плода. Сокът прави тези съставки по-достъпни и лесни за усвояване от организма.

Недостатъците
Да започнем с фибрите. Въпреки многобройните полезни съставки, които се съдържат в сока, като изстискаме плода, ние губим по-голямата част от фибрите в него. Сокоизстисквачките извличат сока и оставят меласата и кожата на плода като отпадък, а повечето фибри се съдържат именно там. Здравословните предимства на фибрите включват поддържане на храносмилането, контролиране на кръвната захар и намаляване на холестерола. Фибрите също помагат да се чувстваме сити по-дълго време - едно важно предимство на яденето на цели плодове, особено ако държим да поддържаме добра линия.

И разбира се, да не забравяме захарите. Поради съдържанието на фибри в целите плодове, организмът ни усвоява естествените захари по-бавно. Следователно е много по-малко вероятно да отбележим скок на кръвната ни захар, ако консумираме богати на фибри храни. Освен това, за да си приготвим чаша сок е нужно да изстискаме няколко плода, т.е. една чаша плодов сок съдържа много повече захари от един цял плод.

Изводът е следният. Изстискването на плодове би могло да е удобна и полезна добавка към диетата ни, но в крайна сметка, яденето на цели плодове би следвало да е основният ни начин на тяхната консумация.


Тагове:   здраве,


Гласувай:
20



1. breeze - На грешната пътечка сте.
26.04.2016 10:42
Поздравления!
цитирай
2. asthfghl - 1.
26.04.2016 13:02
Бихте ли се обосновали, или нямате такава възможност?
цитирай
3. petkosabevnedelchev - Че защо да го прави?
26.04.2016 13:25
Далеч по-лесно е да се изтърси някакво твърдение ни в клин ни в ръкав и дотам.
цитирай
4. asthfghl - 2.
26.04.2016 23:11
Очевидно нямате. Е, както и да е.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4310183
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив