Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2011 16:51 - Биохимия на свръхестественото
Автор: asthfghl Категория: Други   
Прочетен: 1424 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 14.02.2011 10:32


Гледах наскоро за едно изследване на мозъка - при моленето в църква или медитацията на будистите в мозъка настъпват сходни процеси - целият приток на кръв се оттегля от един определен мозъчен център, който е отговороен за усещането за пространственост и за осъзнаването на "Аз-а" като отделна, автономна личност. Може би в това е ключът към "свръхестествените" усещания - почти всички религии насърчават към отхвърляне на Аз-а или временно напускане на Аз-а и сливане с "някаква обща енергия". Невробиолозите вече започват да разбират биохимичните процеси, които съответстват на това действие. Интересното е, че то може да се постигне и без никаква помощ отвън, а чрез самовглъбяване и целенасочено контролиране на вътрешните процеси на тялото и разума.

Интересно как открай време религията се е стремяла да запълни огромните празноти в познанието на човечеството, но с развитието на науката, тя постепенно запълва тези бели петна и оставя все по-малко пространство за лавиране на религията. Тъй като празнотите вече не са толкова големи и дълбоки. В днешно време псевдо-науки като Креационизма се опитват да се нагодят към новите реалности и дори да използват научни методи, за да докажат своите си предварително набелязани изводи (каква ирония; но пък това е коренно противоположен подход на научния).

И все пак за моленето - зависи какво се има предвид под "висша сила". Дали човек може да направлява съдбата си, като убедено вярва в способностите си да променя съдбата си? Струва ми се, че - да. Все повече свидетелства се трупат, които потвърждават отдавна прокрадващото се съмнение, че битието ни до голяма степен се направлява от това, което се сллучва в мозъка ни.

В този смисъл дали е полезно да се "молим"? Най-вероятно - да. Но и от друга страна, обясненията в така известния вече филм "Тайната", че, видите ли, хубавите неща могат да ви се случат - достатъчно е само да си ги помислите и силно да ги пожелаете, насажда една опасна нагласа към лентяйство и чакане наготово. За да ти помогне "Господ", първо трябва да си помогнеш и ти - т.е. да се вземеш в ръце и да действаш. И тогава може успехът/късметът да не ти е гарантиран, но поне така многократно си увеличаваш шансовете да те споходи.

Честно да си призная, макар че не съм от вярващите, навремето като учех в С.У., често наминавах към Невски и сядах вътре ей така, колкото да се насладя на спокойната атмосфера и в известен смисъл да медитирам. Имаме нужда от такива места и моменти, макар че за мен преживяването нямаше нищо общо с религията.

А за усещането "да си сам" при медитацията - документалният филм, за който споменах, показа и друг експеримент. Един учен е изработил т.нар. "божествена каска" - един шлем, който пуска леки електромагнитни лъчи към определени центрове в мозъка. Доста от хората, които са били подложени на експеримента, после са докладвали, че са усетили празнота около себе си, сякаш се реят в нищото, и някакво "присъствие" до себе си. От друга страна, известният учен и атеист Ричард Докинс също бил подложен на експеримента и не усетил нищо. Явно всичко това зависи от нагласата, което пак доказва, че цялата работа се състои в процесите, които протичат в собствения ти мозък.



Тагове:   религия,   наука,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281394
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив