Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2016 21:03 - Добре измислен "сценарий" на Троновете, между другото
Автор: asthfghl Категория: Забавление   
Прочетен: 2131 Коментари: 2 Гласове:
19

Последна промяна: 20.01.2016 14:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Изглежда някакъв анонимен потребител в 4chan или е разполагал с невероятно надеждни източници, или по-скоро с неограничено свободно време. Във всеки случай четивото хич не е лошо, а и е доста забавно. Става въпрос за твърдението на въпросния фен, че разполага с информация за целия сценарий на предстоящия сезон 6 на Игра на Тронове, при това в най-малки подробности. Ето линк към оригинала. А ето и един мой опит за превод.

image
БРАВОС
В края на предния сезон оставихме Аря Старк ослепяла и в конфликт с Джакен Х"Гар (или поне със служителя на Многоликия бог, който се представя с това име). Все пак в крайна сметка той й дава шанс да изкупи вината си, задето е използвала едно от човешките лица без разрешение и е "откраднала" живот (този на сер Мерин Трант) от Многоликия бог. Отваря й се шанс да се реваншира, когато й възлагат да посети някаква театрална пиеса. Тя се сприятелява с актьорската трупа, която представя на сцената историята за Войната на Петте краля (явно доста популярна театрална тема напоследък). Само дето в пиесата си те представят Ланистърови като герои, а Старките като лошите. Нали историята се пише от победителите.

Накрая Аря решава да се върне във Вестерос (след като си възвръща зрението) и да поправи някои неправди, но Джакен е против. Тя е принудена да избяга, но е преследвана от Бездомницата. Налага се да я убие.

В последната сцена с Аря, тя е вече във Вестерос, в същата страноприемница, където с Хрътката убиха Поливър и където тя си върна Иглата. Аря влиза в страноприемницата и си поръчва питие, след което дочува разговор между някакви мъже, които отиват на сватбата на Уолдър Фрей. Изглежда в този сезон повече място на Аря не й е отредено.

image
ДОТРАКИТЕ / МИРИЙН
Денерис е отведена от дотраките във Ваес Дотрак, където са на път да се отнесат с нея като с робиня. Но тогава тя разкрива своята самоличност, а и Дрогон долита отнякъде да я спаси (един вид "деус екс драгона"). Всички дотраки коленичат пред нея и я правят своя халееси.

Междувременно в Мирийн, Варис и Тирион се опитват да се справят със Синовете на Харпията, но нещата никак не се развиват добре. Има няколко по-скучновати сцени със Сив червей и Мисанде. Варис напуска Мирийн и казва на Тирион, че има неотложна работа на запад.

Даарио Нахарис и Джора Мормонт намират подхвърления от Дани пръстен и я откриват при дотраките. След дълго стълкновение между тях и хал Куото, дотраките решават да последват своята халееси към Мирийн и да се установят на лагер пред градските стени. Денерис все още е раздразнена от присъствието на Джора и го предупреждава, че ако още веднъж се издъни, ще го прокуди завинаги. Болестта му сива люспа все повече се засилва и сега му се налага да покрива цялата си ръка. Даарио забелязва това.

След като се връщат в Мирийн, Дани заключва Дрогон при останалите си два дракона Висерион и Регал. Даарио казва, че това е за добре, макар че Тирион смята, че може да се окажат полезни. По-късно Даарио поставя ребром въпроса на Джора за неговата болест и му казва, че трябва да напусне града, преди да е поставил в опасност Денерис. Тирион чува разговора им и говори на четири очи с Джора, който в края на краищата решава да си тръгне.

image
Денерис налага полицейски час, за да пресече кръвопролитията - Сив червей и остатъците от неговите Неопетнени трябва да наложат тази мярка. След това Дани свиква среща между бившите господари и представители на бившите роби, за да изкоренят проблема с Харпията. Обаче Даарио изведнъж заповядва на своите Втори синове да нападнат събранието. Сив червей не успява да им се противопостави (и загива), а Неопетнените са прекалено малко, за да направят нещо. Даарио разкрива, че всъщност той е водачът на Харпиите, взима Дани и Мисанде за заложници и се самообявява за Крал на Мирийн.

Тирион успява да се измъкне и настига Джора, който е сред дотраките в техния лагер извън градските стени. Джора го убеждава да освободи драконите и Тирион го прави. Джора обединява дотраките и те обсаждат Великата пирамида. Трите дракона се спускат връз Вторите синове и Синовете на Харпията. Джора убива Даарио и Денерис го прегръща. Той й разкрива за болестта си сива люспа, но тя все пак му казва, че той може да остане до нея.

В последната сцена с Дани, тя казва на Джора, Тирион и Мисанде, че е решила да качи дотраките на кораби и всички най-сетне да отплават към дома й - Вестерос. Това й решение е подтикнато от един неочакван посетител, но за него ще стане дума по-долу.

image
ДОРН

Според версията на този фен, през новия сезон на Дорн са отредени само три сцени (и слава богу!) В първата, принц Тристан (който явно е прекъснал пътуването си до Кралски чертог) увещава баща си да екзекутира коварната Елария и дъщерите на покойния Оберин, Пясъчните змии. Принц Доран казва, че наистина би следвало да постъпи така, но нещата не са толкова прости. После той обяснява на Тристан, че има много по-важна задача за него. След това виждаме Елария и Пясъчните змии в затворническата килия, където са охранявани от телохранителя на Доран, Арео Хота (черният с големия сатър). Елария очаква да бъдат екзекутирани, но Обара казва, че Доран не би го сторил.

По-нататък Доран освобождава Елария и я вика в покоите си, където й разкрива плана си да подкрепи завръщането на Денерис на Железния трон и възстановяването на династията Таргариен. Той казва, че е пратил сина си Тристан до Мирийн, където той трябва да убеди Денерис да се ожени за него. След което Елария научава, че ще бъде прокудена. Тя се интересува какво ще стане с Пясъчните змии и Доран казва, че те ще си получат заслуженото.

В последния епизод Пясъчните змии научават своята участ: Доран им възлага тайна мисия в Староград.

image
КРАЛСКИ ЧЕРТОГ

Този сезон в столицата нещата ще бъдат наистина много шантави. Серсей се впуска да търси възмездие от всички свои врагове и крои планове с довереника си Кайбърн в неговата лаборатория. Тя вече няма никаква политическа власт, след като вуйчо й Кеван е поел управлението и полага огромни усилия да поддържа мира преди решаващите съдебни процеси срещу Серсей, Марджери и Лорас. Лорд Мейс Тирел се завръща от мисията си в Бравос и е нахокан от лейди Олена, която го убеждава да свика войските на Тирелите.

Джейми се завръща от Дорн с тялото на отровената си дъщеря Марсела и ламти за мъст срещу Мартелите, но вместо това Кеван му възлага да се запъти на мисия в Речните земи. Отначало Джейми отказва и предпочита да не се отделя от Серсей и крал Томен (макар че Серсей отказва да види както него, така и сина си). После Томен го убеждава да освободи Марджери въпреки протестите на Кеван. Джейми успява да го стори, използвайки войници на Тирелите. Оказва се, че младата кралица е напълно сломена от престоя си в килията - изглежда сега тя е пречупена във вярата в Седемте. Томен не е в състояние да я откъсне от унеса й. А брат й Лорас продължава да гние в своята килия.

Джейми все пак успява да се срещне със Серсей, която в общи линии къса с брат си завинаги. Така ръцете му са развързани и той отпътува към Речните земи. Естествено, Брон го съпровожда (между двамата има няколко забавни диалога).

image
Когато идва времето за съдебните процеси, нещата излизат извън контрол. Лейди Олена използва "подаръка" на Кутрето, а именно... Гендри! Явно той все пак не е прекарал цялото това време в гребане с онази лодка. Той напълно изобличава кралицата-майка. Показанията му са, че Серсей е наредила всички копелета на крал Робърт да бъдат умъртвени, понеже Джофри (както и Марсела и Томен) са резултат от кръвосмешението между нея и Джейми и не са имали права над трона. Великия врабец се съгласява да освободи Лорас, след което Тирелите си хващат чукалата и заедно с цялата си армия напускат столицата (или поне така изглежда).

Накрая ситуацията става неконтролируема. Врабците нападат Червената кула, за да арестуват Томен и Серсей. Стражата на Ланистърови едва успява да ги удържи. Сега, след като Марджери си е заминала, Томен се срива психически и в пристъп на отчаяние се предава в ръцете на Врабците, за да се спре кръвопролитието. Серсей направо полудява и заповядва на зомби-Планината да ги изколи всичките. В това време Кеван се втурва да търси Великия майстер Пайсел, за да прати вест на Джейми да се връща спешно в столицата.

В суматохата крал Томен е убит, както и Лансел. Планината хваща Великия врабец, който измрънква нещо за боговете, които го били пазели. Планината го вдига целия за гушата с една ръка, изкрещява "Тогава ще те пратя при обичните ти богове!" и го тръшва по гръб върху каменния под.

image
Червената кула е в пламъци, а Серсей замъква тялото на Томен в Тронната зала. Тя коленичи пред Железния трон и плаче над Томен. В този момент някой се промъква зад гърба й. Това е Лорас. Той бавно прокарва меча си през гърба й, гледа я как се строполява мъртва на пода, а след това се оттегля от тронната зала, като не откъсва поглед от Железния трон. Цялата сцена много напомня на начина, по който Джейми Кралеубиеца е сложил край на Лудия крал.

В последната сцена, Кеван се натъква на тялото на мъртвия Пайсел. Той се обръща и вижда Варис, който е изникнал от нищото и му казва "Кралицата се завръща!", преди да го разстреля с арбалет. В последния кадър пророческите видения на няколко герои (Бран, Денерис) се сбъдват и виждаме как сняг се сипе над порутената и опустяла Тронна зала.

image
РЕЧНИТЕ ЗЕМИ

В Речните земи няма особено много събития - поне не и до последните епизоди. Все пак виждаме дъртия Уолдър Фрей, който разпраща вестоносци навред да му търсят нова невеста. Черния Уолдър (синът му, който участваше в Червената сватба) е заловен от някакви разбойници, които му казват, че ще му намерят идеалната невеста за баща му.

Също така виждаме Едмюр Тъли в зандана на Фрей, докато се опитва да прати съобщение на брат си, Черната риба.

Споменатите разбойници много наподобяват Братството без знамена, само дето сега те експлоатират простолюдието, вместо да му помагат като Робинхудовци. Те имат кратко спречкване с някакъв свещеник и мистериозен мълчалив гигант с качулка, който му служи за телохранител. Докато разбойниците се опитват да ограбят някакви пътници, свещеникът и неговият спътник се намесват и гигантът избива разбойниците.

image
Когато Джейми пристига с Брон, те се срещат с Уолдър Фрей, който ги кара да открият Черната риба (който е повел партизанска война и се опитва да повдигне въстание), а също и да проверят какво става с Черния Уолдър и дали е успял да му намери невеста.

Към края на сезона Черния Уолдър е доведен пред Торос от Мир. Уолдър пита къде е Берик Дондарион и дали ще може да поговорят и да постигнат някаква договорка. Торос обаче му съобщава, че Берик е мъртъв (този път завинаги), след което се обръща към някаква забулена фигура. Торос казва: "Тя не може да говори, но пък добре помни". (Това, разбира се, е съживената Кателин Старк, сега известна като лейди Каменно сърце).

image
Джейми и Брон се натъкват на свещеника и закачуления му спътник. След кратко стълкновение, гигантът отмята качулката си и разкрива своята самоличност - Хрътката! Свещеникът заявява, че са се упътили към Близнаците, където имат работа на сватбата на Уолдър Фрей.

Накрая, докато Уолдър се кани да се жени за невестата си, внезапно залата притъмнява, портите се отварят и вътре нахълтва Торос от Мир заедно с Братството без знамена. Уолдър ги заплашва, че ще ги избеси, но Торос обяснява, че Берик е умрял, "за да я върне към живота" и че е "дошло времето за разплата". Лейди Каменно сърце влиза в залата и хвърля отрязаната глава на Черния Уолдър в краката на дъртака. Какво става по-нататък не е ясно.

image
ЖЕЛЕЗНИТЕ ОСТРОВИ
В една сцена, чийто сценарий всъщност наистина вече е изтекъл в интернет, новият герой Еурон Грейджой (брат на Бейлон Грейджой) показва някакъв странен рог, с който се е сдобил след дългите си странствания на Изток.

По-нататък виждаме лорд Бейлон да язди през един мост заедно с дъщеря си Яра. Внезапно той се хваща за сърцето и пада мъртъв от коня. Макар и със закъснение, кръвната магия на Мелисандре с пиявиците има резултат: и третият узурпатор на трона е мъртъв. После Яра се среща с вуйчо си Аерон (жрец на Удавения бог), който й казва, че "Той" идва.

Някъде по средата на сезона се състои дългоочакваният избор на нов крал на Железнородените. Еурон пристига и печели сърцата на сънародниците си, които го избират за "Крал от сол и камък". Той се заклева да поведе Железнородените към велики дела. И заявява, че първата им цел няма да е Северът, а Староград (който е владение на Тирелите). Аерон тайно казва на Яра, че трябва да издири брат си Теон и спешно да го върне у дома.

Желязната флота предприема инвазия срещу Староград и го опожарява, а Еурон влиза в криптите на Цитаделата и открадва някаква важна книга от Гилдията на майстерите, като по пътя си убива Архимайстера. Най-финалната сцена на сезона също е с негово участие, но за това ще споменем по-надолу.

image
СТАРОГРАД
Сам и Гили пристигат в Староград в началото на сезона. Сам се среща с Архимайстера, а после изпраща Гили да живее заедно с бебето в една страноприемница в града. По-късно Сам получава някакво писмо, в което е инструктиран да открие колкото може повече информация за валирианската стомана по възможно най-бързия път. След което той решава да посети семейството си в Рогов хълм, където баща му държи една древна семейна реликва - меч, направен от валирианска стомана. Между двамата се състои доста конфузна среща, но все пак Сам успява да убеди баща си да му даде меча.

Когато се връща в Староград, Сам го заварва опожарен, а Архимайстера - мъртъв. Тайната книга липсва от криптата.

image
СЕВЕРЪТ

Най-важните събития всъщност се случват в Севера. Първо, след като в отчаянието си са скочили от стените на Зимен хребет, Санса и Теон са оцелели. Скоро Бриен и Подрик ги откриват, но са преследвани от войници на Болтън. Бриен успява да се справи с войниците, но Под е смъртоносно пронизан от стрела и умира. Бриен е покрусена от смъртта на младежа. След това тримата с Теон и Санса се измъкват оттам.

Когато достигат до Последно огнище, те намират малкия Рикон и дивачката Оша под закрилата на рода Ъмбър. Санса и Рикон имат емоционална среща. "Малкия" Джон Ъмбър се заклева да ги пази от Болтънови и заявява, че "Северът помни, лейди Старк. Северът помни и часовете на предателя са преброени".

image
Междувременно, Руз и Рамзи Болтън кроят планове срещу Кутрето, който е обещал да се върне в Зимен хребет, но явно нещо се бави. Руз се опасява, че Кутрето ще разбере за липсата на Санса, но Рамзи (който го уверява, че тя би трябвало да е избягала към Черен замък) пише писмо на Лорд-командира на Нощната стража, настоявайки да му я върне, или ще дойде с армията си до Вала и ще си я вземе сам насила.

image
Що се отнася до Вала, Мелисандре наистина използва магията на Червения бог (но не и без да пожертва младия Оли за целта) и връща Джон Сняг към живота - вече освободен от обета си към Нощната стража (понеже нали се води веднъж умрял). Джон незабавно взема възмездие срещу Алисър Торн, тъкмо преди да получи заплашителното писмо на Рамзи Болтън. Мелисандре му казва, че не бива да се поддава на изкушението и да изоставя Вала в този труден момент, но той не се вслушва и заедно с Тормунд и оцелелите диваци тръгват на юг да търсят Санса. Джон оставя Печалния Ед за временен командващ на Вала.

Мелисандре и Давос тръгват с Джон. Преди да тръгнат, между Давос и Мел има една сцена, в която той я предупреждава, че макар и засега временно да са принудени да следват Лорд-командира, един ден той ще й въздаде заслуженото отмъщение за това, което е сторила със Станис и принцеса Ширийн.

image
През по-голямата част от сезона, Джон Сняг е зает да събира подкрепа от северните лордове. Той заварва Санса и Рикон на сигурно място при Ъмбърови, след което събира силите на Карстарк, Ъмбър, Мормонт и останалите. Малкия Джон провъзгласява Санса за Кралица на Севера (както някога бе сторил с брат й Роб). Мелисандре изразява загриженост заради настъпващата зима и казва, че сега всички човешки кралства се нуждаят от единство повече от всякога. Джон е съгласен.

Яра се появява, за да закара Теон обратно на Железните острови и той тръгва с нея, въпреки неохотата си. Санса има емоционален момент на раздяла с него.

image
По традиция, целият 9-ти епизод е зает от една битка - битката за Зимен хребет (наричана "Битката сред снега"). Северните армии, заедно с диваците, са предвождани от Джон и се бият в името на Санса, Кралицата на Севера, срещу Болтънови. Сред снежната фъртуна, Джон среща в дуел Рамзи, след като той е убил Тормунд - но само успява да го рани, преди Рамзи да се измъкне. Повечето диваци загиват в битката, включително Тормунд и последният гигант Вун-Вун. Подобно на елфите, които се жертват в битката за Шлемово усое в "Двете кули", втория епизод на "Властелинът на пръстените".

Битката приключва, след като Кутрето пристига с армията на рода Арън от Долината (предвождана от Йон Ройс) и Болтънови са напълно разгромени. Санса осъжда Руз Болтън на смърт и екзекуцията е незабавно изпълнена от лейди Бриен (явно й става навик да екзекутира големи лордове).

В последната сцена в Севера, Джон, Санса, Мелисандре, Давос, северните лордове и Кутрето са се събрали в Зимен хребет и спорят какво трябва да предприемат по-нататък (Рикон и Оша също присъстват). Джон и Мел настояват да се концентрират върху настъпващата заплаха отвъд Вала (Белите бродници и армията на немъртвите), но Кутрето отхвърля идеята и предлага Санса да се обедини с Долината и да освободят чичо й Едмюр от Уолдър Фрей. Северните лордове и Йон Ройс са съгласни с него. Давос защитава позицията на Джон. В края на краищата нищо не е решено.

image
ОТВЪД ВАЛА

Сюжетната линия на Бран е оскъдно застъпена и главно се състои от няколко ретроспекции. Сега той може да вижда в миналото, настоящето и бъдещето, благодарение на връзката си със Свещените дървета по света и на обучението си от Триокия гарван (някога Бриндън Речни).

Първият "спомен" включва Нед Старк, Робърт Баратеон и Ходор на младини. Тримата играят с дървени мечове. Робърт се хвали, че може да срази всеки в двубой, но Нед го обезоръжава. Робърт изглежда ядосан отначало, но после двамата се засмиват. После Робърт разказва как ще се ожени за сестрата на Нед, Лиана. Ходор се майтапи с Робърт как тя по-скоро би се омъжила за принц Регар Таргариен, синът и престолонаследник на Лудия крал. Нед също се присъединява към майтапа, но Робърт много се разярява. Ходор (който всъщност се казва Уолдър) не престава да го дразни и Робърт го халосва по главата с дървения си меч. Нед се опитва да ги разтърве, но бедата вече е сторена: Уолдър оглупява и не може да произнася нищо друго, освен "Ходор". Робърт изглежда се разкайва за случилото се, но е твърде късно.

image
Във втората ретроспекция, Лиана и Регар тайно се целуват в замъка Харенхал по време на прочутия турнир. Лиана се опасява, че някой ще ги види, особено Робърт. Регар заплашва, че е готов да убива заради Лиана, ако се наложи. Тя го моли да не говори така и си тръгва оттам.

Последната ретроспекция се развива в Кулата на радостта (личната лятна резиденция на Лудия крал на границата с Дорн). Нед Старк и Хаулънд Рийд (бащата на Мийра и Джоджен) се сблъскват с трима членове на Кралската гвардия начело с легендарния Артър Дейн. Те разговарят за наскорошния разгром на Таргариените при реката Тризъбец и гибелта на принц Регар. Нед пита как така сестра му все още е пазена от Кралската гвардия, след като таргариенските рожби Денерис и Висерис вече са измъкнати от столицата и пратени отвъд Тясното море, в континента Есос. Дейн отказва да му дава обяснения и се разразява схватка. Рийд е ранен, но Нед успява да убие Дейн.

Когато се качва в кулата, Нед заварва сестра си Лиана на смъртно ложе, обляна в кръв и току-що родила момче. Тя го кара да й обещае, че няма да каже на Робърт за копелето си от Регар. Той обещава. После тя умира. Нед слиза при Рийд (който пита какво е това бебе) и го кара да обещае, че ще излъжат, че то е копеле на Нед - просто един безименен "Сняг" от Севера. Рийд се заклева да пази тайната и пита как ще кръстят бебето. Нед отвръща: "Джон".

Бран има и кратка финална сцена с Триокия гарван, който му казва, че сега трябва да завърши задачата си.

image
ФИНАЛЪТ

Но ако трябва поне за малко да се престорим, че историята на този фен е действителният сценарий на 6-ти сезон, то безусловно най-изтрещелите събития се случват на финала на последния епизод. Еурон Грейджой седи в Пайк върху трона си с книгата, открадната от Цитаделата в Староград. Теон и Яра са там, а също и брат му Аерон. Тримата го увещават, че Теон е законният владетел на Железните острови и Еурон трябва да се откаже от трона, но той изобщо не им обръща внимание. Просто си седи на трона с книгата в ръце. И изважда онзи тайнствен рог. Той казва, че "спасението идва" и внезапно надува рога с пълна сила. Звукът е смразяващо пронизителен и отеква над целия свят.

В същия миг виждаме как Аря чува рева на рога, както си седи сред някакви шубраци в Речните земи. В Кралски чертог, Кайбърн и Планината (газещи сред трупове на изклани Врабци) също поглеждат нагоре, след като чуват звука. И Санса го чува от Зимен хребет. Давос и Мелисандре го чуват от бойниците на Зимен хребет (Мел промърморва нещо като "Време е...", което оставя Давос втрещен). Джон Сняг чува звука, както си стои сред преспите заедно с Кутрето. Ед го чува в Черен замък. А после забелязва как някаква пукнатина започва да се отваря във Вала. Скоро цялата огромна ледена стена започва да се срутва. Сред грохот и свистене, всичките стотици метри лед се сгромолясват. И загробват цялата Нощна стража.

image
Зловещият Крал на Нощта пристига на немъртвия си кон, следван от безчетни легиони от зомбита и Бели бродници. Той поглежда към умиращия Ед, сгърчен на земята. Един Бродник се навежда и пронизва Ед с леденото си копие и той издъхва, но Кралят на Нощта скоро вдига ръце и Ед, заедно с останалите Нощни стражници, се изправя отново, вече с яркосини очи.

Далеч на юг, Кутрето смутено пита Джон: "Какво беше това?" Джон се обръща към него, после отново поглежда на север и отвръща: "Зимата".


Забележителното на този хипотетичен сценарий е, че очевидно в него е вложена много мисъл и авторът дълго се е занимавал с изследване на вече наличния оригинален материал (досега написаните пет книги от поредицата), както и с досега излезлите теории и догадки на фенове и читатели - които пък от своя страна използват подсказки от книгите и филма. Така че не ни остава друго, освен да почакаме до април и да сверяваме каква част от горните предположения ще се покрият с действителния развой на историята.


Тагове:   филми,


Гласувай:
19



1. mamkamu - Аааа
15.01.2016 18:47
не така. Въобще няма да чета написаното! Аз, ако прочета сценария, защо после да гледам новия сезон :) Даже ме е яд, че прочетох първите няколко абзаца :)
цитирай
2. asthfghl - 1.
15.01.2016 19:48
Ти ако така избягваш да слушаш всяко предположение на всеки фен, трябва да стоиш постоянно със запушени уши и затворени очи :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4298325
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив