Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2016 11:02 - Вечният град: Част VIII - Санта Мария Маджоре и Вила Боргезе
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 2352 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 06.10.2016 11:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На третия ден уж решихме да го раздаваме по-полека и програмата ни да бъде по-свободна - предимно източната част на града и Вила Боргезе. Скоро се оказа обаче, че в този ден вървенето ще е най-много: големият парк на италианската столица се оказа доста обширен. Започнахме с бърз преход с метрото до пл. Виторио Емануеле, за да обхванем папската базилика Санта Мария Маджоре.

image

Това е една от четирите велики базилики в Рим, една от дванадесетте папски базилики в целия свят, непосредствено подчинени на римския папа и една от седемте поклоннически църкви в Рим. Тя е и най-голямата църква в Рим, посветена на Дева Мария, откъдето идва и името й, което в превод означава "Света Богородица Велика".

image
 
image

"Санта Мария Маджоре" е трикорабна базилика, с три широки нефа, разделени от 40 масивни йонийски колони. Сред основните забележителности на базиликата са трите капели (параклиси). Разположената вдясно Сикстинска капела е построена по поръчка на папа Сикст V от Доменико Фонтана (да не се бърка със Сикстинската капела във Ватикана). Капелата увенчава купола и се отличава с голямо богатство на декора. Тук са погребани папите Сикст V и Пий V. Техните великолепни надгробни паметници са украсени с барелефи.

image
 
image
 
image

Излизайки от тази капела, към левия неф се попада в Паолинската капела, наричана още и капела Боргезе, защото е пстроена по поръчка на папа Павел V от фамилията Боргезе. Планът на тази капела съответства на Сикстинската капела. Там са погребани папите Климент VIII и Павел V. Намиращата се от тази страна, но по-близо до изхода, е капела Сфорца, построена от Джакомо дела Порта, вероятно по проект на Микеланджело.

image
 
image

Кварталът, разположен непосредствено на юг от главната ж.п. гара на Рим (Термини), се нарича Ескуилино. Макар и да е близо до старата част на града, тук вече се усеща по-западналият характер на урбанистичната среда. Все пак по пътя към Вила Боргезе изобилства от магазинчета за сувенири и традиционни италиански ресторантчета и пицарии, а в някои от бутиковите винарни могат да се забележат артикули с наистина баснословни цени.

image
 
image

При Площада на Републиката се намират Термите на Диоклациан - или поне това, което е останало от тях. Това е най-големият балнео-комплекс от имперската епоха на Рим - средище на социалния живот в града. В днешни дни тук е устроен Националният Музей. Пиаца Република и околните пресечки са сред най-оживените транспортни възли в Рим поради близостта на гара Термини, затова карабиниерите и жандармерията непрестанно бдят зорко за реда и сигурността.

image
 
image
 
image

Входът при парка Боргезе минава през живописна аркада, прокарана през Аврелиановите стени, които са ограждали града след III в. от н.е.

image

Началото на оформлението на парка Вила Боргезе е през XVII в., когато Сципионе Боргезе, племенник на папа Павел V и ментор на гениалния архитект Бернини, започва да превръща бившите лозя в района в едни от най-пищните и скъпи градини, изграждани в Рим от времето на античността.

image
 
image
 
image

Днес градините се поддържат в отлично състояние. Сред тях са разположени няколко красиви сгради: Галерия Боргезе, Вила Джулия, Вила Медичи, Казина деле Розе, Казина дел Оролоджо и др.

image
 
image

Сред интересните места са фонтани, беседки, чешми и арки като например Храмът на Диана (подходящо място за сватби на открито), Фонтана деи Кавали Марини, Храмът на Антоний и Фаустина, паметникът на крал Умберто и др.

image
 
image
 
image

Вила Боргезе е един от най-популярните музеи в Рим, ако не и в цяла Италия. Официално галерията отваря врати през 1902 г., но колекцията е събирана много по-рано. Историята на галерията Боргезе има за начало меценатството на богатия и влиятелен род Боргезе. Когато през 1605 г. един от членовете на тази фамилия е избран за папа, приемайки името Папа Павел V, за племенника му Сципионе Боргезе, който пък станал кардинал, се откриват блестящи възможности. Властта и неограничените му финансови възможности способствали бързо да събере колекция от произведения на изкуството. Истината е, че картини били купувани, конфискувани, заграбвани – както се случило например със Свалянето от кръста на Рафаел, похитен от Капела Балиони, Перуджа. Картината на Караваджо "Болния Вакх" попада в притежание на Боргезе, след като в 1607 г. художникът Кавалиере д"Арпино не можал да плати дължимите налози, срещу което въпросният шедьовър бил конфискуван и предаден на кардинала. В 1608 г. Боргезе успял да принуди кардинал Сфондрато да му продаде изгодно цели седемдесет картини!

image

Дворецът Боргезе е обграден от прекрасна градина, която безспорно е една от най-красивите във Вечния град.

image
 
image
 
image
 
image

Това е не само най-големият парк в Рим, простиращ се на 6 км в окръжност, но и един от най-живописните. Паркът, създаден за кардинал Боргезе в началото на XVII в., бил изцяло преустроен в края на XVIII в. от архитекта Аспручи и украсен на нова сметка от художника Унтербергер.

image
 
image
 
image
 
image
 
image

В началото на XIX в. архитект Луиджи Канина му придава окончателния вид, в който могат да го видят посетителите на Рим днес. През 1902 г. градината е преименувана в чест на Крал Умберто I, който го дарява на Рим. Така или иначе паркът остава популярен сред посетителите и римската общественост като Вила Боргезе на името на своя основател.

image
 
image
 
image

Пиаца Сиена представлява арена, подобна на малък хиподрум, разположена в самото сърце на парка.

image

При Казина дел Оролио е устроен старинен ресторант, предлагащ традиционна италианска кухня.

image

Колонадата, посветена на Антонин и Фаустина, бележи северния край на парка и началото на обширно затревено поле, предназначено за разходки на домашни любимци.

image

Сред най-тучната част на Вила Боргезе, край основната алея Viale Pietro Canonica, може да се забележи точно копие на Шекспировия театър Глобус. Тук през лятото се устройват представления под открито небе.

image

Едно от най-интересните места в парка Боргезе е езерото с малкото островче, на което е построен Храмът на Ескулап - богът на медицината. Сенчестите поляни наоколо са любимо място за отмора на жителите и гостите на Вечния град.

image
 
image
 
image
 
image

Алеята на Магнолиите води право към просторната панорамна площадка в западния край на парка, откъдето се открива страхотна гледка към Площада на Народа в подножието на хълма, както и към целия град.

image
 
image
 
image
 
image

Пиаца дел Пополо, с огромния обелиск в центъра и двата великолепни фонтана в противоположните краища на широкия му овал, е сред най-популярните места в тази част на града. Тук се намира църквата Санта Мария дел Пополо, притежавана от Ордена на Августинците. От терасата Пинчо, надвиснала над площада, се разкрива една от най-добрите гледки към Рим. Точно насреща на хоризонта стърчи базиликата Сан Пиетро на Ватиканския хълм.

image
 
image

В средата на Пиаца дел Пополо се намира един от многото египетски обелиски, докарани в Рим още в древни времена - този на Рамзес II, донесен от Хелиополис. В двата края на площада пък са фонтаните на Нептун и Пинчо.

image
 
image
 
image

Една обиколка на италианската столица не би била пълноценна, без да видим истинско червено ферари!

image

И разбира се - закъде сме без един обилен обяд с паста и пица, полети с чудесно бяло вино...

image

Пътят обратно към квартал Прати ни води отново покрай река Тибър. Този път я пресичаме при моста Кралица Маргарита.

image

Предстои последна разходка из нощен Рим. Старият град никога не спи - бутиците, магазините и ресторантите се пръскат от народ, а при многобройните улични чешми често се налага да чакаш на опашка.

image
 
image
 
image
 
image

Време е да кажем Arrivederci, Roma! Обещаваме си отново да се върнем в този неувяхващ град - все пак сме хвърлили монета във Фонтана ди Треви! Няма мърдане!

КРАЙ

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301008
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив