Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2016 10:39 - Вечният град: Част VII - Виториано и Капитолия
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 2665 Коментари: 0 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Олтарът на Отечеството" (или както е по-известен - мемориалът "Виториано") се намира на площад Венеция в подножието на Капитолийския хълм. Съоръжението носи тези названия, тъй като е издигнато за възпоменание на първия крал на обединена Италия, Виктор Емануил ІІ Савойски, а също така е и паметник на Незнайния воин. Мемориалът е изграден в стил ампир, но е твърде еклектичен и претрупан с детайли, което е станало причина да му се прикачат и някои подигравателни названия като "Сватбената торта", "Пишещата машина" и други. Постройката е повлияна от архитектурните образци на Пергамския олтар и храма на Фортуна в Пренесте.

image

След смъртта на крал Виктор Емануил ІІ през 1878г. било решено да се издигне паметник в негова чест за възпоменание на "Бащата на Отечеството". През 1880г. бил обявен първият конкурс, който бил спечелен от Анри-Пол Нено. Проектът обаче не бил реализиран, тъй като авторът бил отхвърлен, защото не бил италианец. През 1882г. се състоял нов конкурс, който бил спечелен от Джузепе Сакони.

image

Работата по мемориала продължила от 1885г. до 1935г., макар официалното му откриване да е станало още на 4 юни 1911г. от крал Виктор Емануил ІІІ. За изпълнението на мащабния проект се наложило да бъдат съборени ред постройки в намиращия се там средновековен квартал, сред които кулата на папа Павел ІІІ, арката Сан Марко на пътепровода, свързващ Капитолия с двореца Венеция, а също част от сградите на манастира Аракоели. При премахването на старите сгради били открити останките от Сервиевата стена, руини от голяма къща, а под храма Света Рита били открили Инсула Аракоели и храмът Свети Власий. Черквата Света Рита била демонтирана и преместена. Плановете са били сградата да се направи от травертин, но бил използван мрамор от Бреша, тъй като по-лесно се поддавал на обработка.

image

Монументът е изграден по подобие на античните олтари. В центъра се намира конната статуя на крал Виктор Емануил ІІ. Барелефите отляво са вдъхновени от Вергилиевите "Буколики" и "Георгики" и символизират земеделието и индустрията, а тези отдясно са посветени на любовта към Родината. Между тях се намира фигурата на богинята Рома на златен фон, а в подножието й е паметникът на незнайния воин. От двете му страни има по един жертвеник с горящ вечен огън.

image

В двата края на покрива има по една квадрига с крилатата богиня на победата Виктория. Счита се, че за модел на фигурата на Виктория е послужила Витория Колона, херцогиня на Сермонета. Под всяка от квадригите има надпис, единият от които гласи: "Единство на Отечеството", а другият: "Свобода на гражданите". В "короната" над колоните са поставени статуите, които символизират шестнайсетте региона на Италия, според броя им към момента на изграждане на мемориала: Пиемонт, Ломбардия, Венето, Лигурия, Емилия-Романя, Тоскана, Марке, Умбрия, Лацио, Абруци, Кампания, Пулия, Базиликата, Калабрия, Сицилия и Сардиния. Всяка от статуите е направена от различен скулптор, роден в региона, на който е посветена фигурата. В подножието на конната фигура на крал Виктор Емануил ІІ са изобразени 14-те благородни града на Италия: Генуа, Милано, Палермо, Флоренция, Венеция, Неапол, Болоня, Равена, Торино, Ферара, Пиза, Мантуа, Амалфи и Урбино.

image
 
image

Има още 4 мраморни и 2 бронзови скулптурни групи, символизиращи Мисълта (бронз, ляво), Действието (бронз, дясно), Пожертвуванието (дясно), Законът (дясно), Силата (ляво) и Съгласието (ляво).

image

От върха на стълбището се открива широка панорамна гледка към лежащия в краката на краля площад Венеция - пресечна точка на най-важните булеварди в центъра на града и начален пункт за основните пешеходни туристически маршрути.

image
 
image

На гърба на монумента пък е изграден остъклен асансьор, с който срещу такса от 7 евро може да се достигне до терасата на върха на Виториано - най-високата точка в Рим, откъдето се открива пълна панорама към целия град. Посещението е просто задължително!

image
 
image
 
image
 
image

Ясно се виждат Ватиканът на северозапад, Вила Боргезе на север, старият град отпред, както и форумите и Колизеума на изток - югоизток и Палатинският хълм на юг.

image
 
image
 
image

Монументът Виториано образува цялостен комплекс заедно с останалите забележителности на Капитолийския хълм: базиликата Св. Мария Аракоели, чаровният площад Кампидолио (проектиран от Микеланджело) с Капитолийските музеи и водещата към него рампа, наречена "Кордоната".

image
 
image
 
image
 
image
 
image

Сбутана зад левия ъгъл на двореца Palazzo del Senatorio се намира висока колона, върху която е статуята на легендарната Капитолийска вълчица (Lupa Capitoilna) - етруска бронзова фигура от VI в. пр.н.е. на вълчицата, която според легендате е открила и откърмила близнаците Ромул и Рем - митичните основатели на град Рим. Скулптурата не е особено голяма (75 на 114 см) и ако не знае къде да я търси, човек може да я пропусне.

image

Районът на север от площад Венеция някога се е наричал Марсово поле (Campus Martius). Представлявал е низина на левия бряг на река Тибър с площ около 600 акра. Преди основането на Рим полето е било затворено на запад от завоя на река Тибър (близо до остров Исола Тиберина), на изток - от хълма Куиринал, а на югоизток - от Капитолийския хълм. Според легендата, тук е имало поле с пшеница, собственост на Тарквиний Горди, последния цар на Рим, който бил изгорен по време на основаването на Римската република. Посветено е на бог Марс. Първоначално се намирало извън очертанията на Рим. Там се устройвали прегледите на войската, а по-късно се провеждали народните събрания (комиции) и се избирали магистратите. В днешни дни това е сърцето и душата на Вечния град - лабиринт от тесни калдъръмени улички и широки оживени пиаци: Навона, Фарнезе, Кампо деи Фиори и т.н. На последния (бивш пазар за цветя и обичайно място за екзекуции) е издигната статуята на Джордано Бруно - тъкмо на мястото, където е бил изгорен на кладата от Инквизицията.

image
 
image

Площад Навона е най-голямата сред пиаците в Стария град. Намира се на мястото на древноримски стадион за атлетически съзтезания, построен през I в. от н.е. от император Домициан, където римляните са идвали да гледат agones ("игри"). Днешното име на площада вероятно идва от in agone, което след това става nagone и накрая navona, което означава "голям кораб" на италиански.

image
 
image
 
image

И до ден днешен е запазена характерната форма на стадион - силно издължена и сплесната елипса. В северния край на площада е запазена и част от врата, намирала се някога на стадиона. Става площад в края на XV в., когато градският пазар е преместен от Кампидолио. Площад Навона е едно от знаковите места на бароков Рим. На него се намират такива архитектурни забележителности като: прочутият Фонтан на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi, 1651) на Бернини, разположен в средата на площада; Фонтанът на Нептун (1574 г.), намиращ се в северната част на площата и Фонтанът на Мавъра (1576 г.) (в южната част), както и църквата Света Агнеса. На пиаца Навона се намира и една от най-известните "говорещи статуи" на Паскуале, от където е дошла и съвременната дума пасквил.

image
 
image

Очарователните улички на Стария град, изпълнени с кокетни ресторанти, пицарии, магазинчета за ръкоделни сувенири и будки за сладолед ("gelato") ни отвеждат обратно към река Тибър и Моста на Ангелите.

image
 
image
 
image

Оттук до квартала Прати, където сме отседнали, разстоянието е само няколко крачки. Прибираме се уморени, но и изпълнени с положителни впечатления от дългия втори ден на обиколки из Вечния град.

image
 
image

По-нататък ще разгледаме източната част от града, включително Вила Боргезе и Пиаца дел Пополо.

Следва: Част VIII - Санта Мария Маджоре и Вила Боргезе

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301160
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив