Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2016 14:22 - Вечният град: Част V - Форумът
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 4595 Коментари: 6 Гласове:
19

Последна промяна: 04.10.2016 10:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Придвижването до Колизеума на сутринта на втория ден бе с метро - през уикенда римското метро не е прекалено претъпкано, тъй като италианците обичат да си поспиват до късно и да мързелуват през почивните дни, а и туристите не са особено склонни да използват подземния транспорт поради липсата на гледки по трасето (при все, че той се оказва най-надежден в сравнение с останалите средства за придвижване). Рим не разполага с особено добре развита система от метро линии, за разлика от повечето други европейски столици - двете основни линии се кръстосват при гара Термини и обслужват предимно северната и югоизточната част на града, а до центъра се доближават единствено при Фонтана ди Треви и площад Барберини.

image

Предварителното онлайн закупуване на комбиниран билет за Колизеума, Форума и Палатинския хълм е просто задължително - особено за уикендите. На входа на вторите две зони няма кой знае колко голяма опашка, но за това пък при Колизеума е истински ад. Ние избрахме маршрут през централния вход на Форума (откъм Имперските форуми), а билета си заверихме в туристическото бюро точно срещу портала. Колизеумът остана като втора точка от маршрута. Има обаче една важна подробност, която за малко да ни убегне: при заверяването на комбинирания билет трябва да се укаже точен час на влизане в Колизеума и не е зле този час да се спазва, иначе има опасност давността на билета да изтече и той да стане невалиден, без изобщо да е използван. Иначе входът за трите зони важи в течение на 2 дни и не е задължително те да се разгледат наведнъж.

image

След кратка разходка покрай Имперските форуми (сред които се откроява този на Траян), следва същинският Римски форум - сърцето на империята. Самите римляни са го наричали Forum Magnum или просто Forum. Той е бил средище на търговията, религията, социалния живот във Вечния град, средище на законодателната и съдебната система.

image

От някои от древните сгради не е останало почти нищо, от други стърчат само по няколко колони, а трети са в отлично състояние и днес - включително Куриата - мястото на Римския сенат. Противно на схващането, останало вследствие копирането на ред римски архитектурни образци от страна на САЩ, оригиналната сграда на римския Сенат изобщо няма пищната форма като онзи във Вашингтон, а по-скоро наподобява проста кутия. Това обаче
ни най-малко не го прави по-маловажен за историята на Рим.

image

Римският форум е оформен от двете страни на Via Sacra - свещения път, по който са шествали "триумфите" на императорите след всяко тяхно победоносно завръщане от военен поход. Заграбените от далечните племена и страни богатства се излагали на показ пред ликуващото множество, след което шествието приключвало в дъното на Via Sacra, където златото и скъпоценностите се оставяли в държавната хазна след специален ритуал. Нерядко се произнасяли и тържествени речи. Изобщо обстановката е била много приповдигната и празнична.

image

Сред многобройните храмове и арки във Форума се открояват храмът на Кастор и Полукс, този на Сатурн, на Веста, на Венера и Рома, на Антонин и Фаустина, базиликите Емилия, Юлия, арките на Тит, на Септимий Север, на Август и на Тиберий, както и Табулариумът - държавният архив на древен Рим, в който са се съхранявали държавните постановления и другите законодателни актове (tabulae publicae). Непосредствено до Табулариума и Храма на Сатурн се намира Ростра - трибуната, от която императорите и патрициите изнасяли речите си пред римските граждани.

image
 
image

Колоната на Фока е издигната в чест на византийския император Фока през 608 г. и се явява последното допълнение към архитектурния комплекс на Римския форум. Често се счита, че е издигната от признателната Римокатолическа църква, тъй като император Фока признава на папа Бонифаций III върховенството над всички християнски църкви.

image

Храмът на Кастор и Полукс (на латински: Aedes Castoris), наричан още и Храм на Диоскурите, е един от най-старите храмове на Римския форум. На това място до 484 г. пр.н.е., т. е. още в епохата на римската монархия (преди Републиката) се е намирал храм, посветен на близнаците Кастор и Полукс, синове на бог Юпитер. Храмът е построен по заповед на син на диктатора Аул Постум Албин по случай победата над Тарквиний Горди при езерото Регил в Лацио (499 г. пр.н.е.), при която според легендите се появяват братята-близнаци и му помагат. Вече по времето на Империята, през I в. от н.е. по заповед на Тиберий храмът е обновен. До наши дни са оцелели само 3 колони в коринтски стил, всяка с височина 15 м - т.нар. "Три сестри".

image
 
image

Всъщност Римският форум образува единен археологически комплекс заедно с Палатинския хълм, от който още в Желязната епоха е започнала историята на Рим. Непосредствено над покоите на Весталките е надвиснала панорамна тераса, която се счита за края на обходния маршрут из Палатинския комплекс и която се използва от тълпи любопитни туристи поради отличните гледки, които се разкриват от върха й (Палатинския хълм ще разгледаме малко по-късно).

image

Неизвестен пътешественик от VIII в. разказва, че по онова време Форумът вече се е разпадал. През Средновековието, въпреки спомените за Forum Romanum, сградите били погребани под отломки и мястото е било известно под името "Campo Vaccino" или "Пасище за добитък," разположено между Капитолия и Колизеума. Завръщането на папа Урбан V от изгнание в южнофренския град Авиньон през 1367 г. довежда до повишен интерес към древните монументи. Художници от края на XV в. рисували останките от Форума, а началните разкопки започнали в края на XVIII в. Най-сетне през 1803 г. Карло Феа започва да разчиства останките около Арката на Септимий Север, с което се поставя началото на възобновяването на Форума, който е напълно разкрит в началото на XX в. В настоящето, останки от няколко века се виждат едновременно, поради римската практика да се строи върху по-ранни руини и да се използват по-древни материали за устройството на нови сгради. Все пак някои от постройките са останали в учудващо запазен вид - включително византийската базилика Св. Мария Антична, в която сега е уредена изложба на артефакти от периода, в който римските владетели са се увличали особено пламенно по древногръцкото изкуство.

image
 
image
 
image
 
image

Сред най-запазените сгради във Форума е Храмът на Антонин и Фаустина, който впечатлява с изящно изработената си колонада. Заедно с огромната арка от вътрешната страна на парадния вход към Форума и по-новата базилика Св. Мария Нова, той оформя един внушителен комплекс, изцяло разположен от лявата страна на Via Sacra (в посока към изхода при Колизеума).

image
 
image
 
image
 
image
 
image
 
image

Точно преди изхода, отдясно са руините на Храма на Аполон и основите от домовете на римския елит. Via Sacra напуска форумния комплекс през Арката на Тит, построена в чест на "триумфа" (победата) на император Тит в Юдея и завладяването на Йерусалим. Този военен поход е бил породен от необходимостта от попълване на доста поопразнената държавна хазна поради широкомащабните строителни дейности на Тит из цялата Империя, като за повод е послужило поредното въстание на юдеите.

image
 
image

Всъщност арката е построена от император Домициан скоро след смъртта на по-големия му брат Тит през 81 г. от н.е. в чест на превземането на Йерусалим през 70 г. от н.е. Във вътрешността на арката, от едната страна е изобразен император Тит на колесница, коронован като победител, а от другата - плячката от разграбения Йерусалим. В най-високата част на свода е изобразен Тит след смъртта му - вдигнат на небето от орел. Това изображение е препратка към легендата за Ромул, който също след смъртта си бил взет на небето от орел. След тази победа израелската държава е опустошена, израелтяните се разпръскват по света и държавата им не съществува като обособена единица през следващите почти две хилядолетия, докато не е създаден съвременен Израел. Триумфът на Тит се оказва едно от събитията, оставили най-голям отпечатък върху световната история.

image
 
image

Непосредствено пред Арката на Тит се открива широко пространство с интересна статуя на конник. Приблизително на това място в древността се е издигала исполинската статуя на Нерон, заради която гигантският стадион с гладиаторската арена в него е бил наречен от народа "Колизеум" (място на Колоса). Съвсем разбираемо, поради факта, че по ред причини Нерон е бил недолюбван от своите поданици, статуята не е просъществувала дълго време след построяването си. В днешни дни тук се вият безкрайните опашки от туристи, които напират да влязат в най-известната забележителност на Вечния град.

image
 
image

Но историята за Колизеума, Палатинския хълм и останалата част от Римския форум ще оставим за по-късно.

Следва: Част VI - Колизеумът и Палатинският хълм

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
20



1. lightsaber123 - От Колизеума
04.10.2016 08:04
Още ме болят топките. На входа нали има една врътка с 3 железа, която пуска хората един по един ... е предния пред мен като я завъртя като влезе... уф... заболява ме само като се сетя :-)
цитирай
2. asthfghl - :)
04.10.2016 08:38
Еееми ти къде му се навираш на предния :S
цитирай
3. lightsaber123 - Хахаха
04.10.2016 08:40
Болка... Агония... Бавна и мъчителна смърт за едната топка :-)
цитирай
4. asthfghl - Ъм...
04.10.2016 08:42
Може ли да си говорим за топки някой друг път? Благодаря :)
цитирай
5. lightsaber123 - Ок.
04.10.2016 09:06
Извинявам се. Спирам.

Приятен ден :-)
цитирай
6. tera - Чудесно написан пост с много информация
04.10.2016 10:46
Браво! :)
Бях там преди 4-5 години и някои неща съм позабравила, а и са отишли на заден план поради последващите пътешествия, но специално Римския Форум много добре го помня, защото страшно много ми хареса този музей на открито. Всъщност точно това най-вече ми хареса, защото предните 4 дни бяхме ходили предимно вътре в сгради - Ватиканът, сума църкви, Вила Боргезе и къде ли още не, но предимно интериорно :) И когато се оказах на Форо Романо бях неописуемо щастлива, че съм навън, на слънце и същевременно разглеждам много интересни забележителности.
Всъщност според мен е по-добре първо да се разгледа Колизеума, защото там действително е по-напечено положението, а при Форо Романо - по-спокойно.

Метрото е най-добрият начин на придвижване и не мисля, че на туристите им липсват гледки, просто римското метро не е достатъчно добре развито и затова се налага да се ползват и автобуси, които са кошмарни. Спират през 10 метра, претъпкани, едвам се движат по криволичещите улички, пълен потрес!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4308315
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив