Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2016 11:23 - Вечният град: Част III - Сикстинската капела
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 1989 Коментари: 0 Гласове:
20

Последна промяна: 02.10.2016 21:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Сега нека се върнем към Ватиканските музеи - това толкова богато на история място, а и толкова пренаселено с туристи. Това са осмите най-посещавани музеи в целия свят с близо 5.5 млн. посетители. И неслучайно - те притежават изключитено културно и историческо богатство - собственост само на 80 души. Целият комплекс наброява 11 музея с общо 5 галерии и над 1400 зали.

Сикстинската капела, разбира се, е основната притегателна точка за туристите, но Стаите на Рафаело са не по-малко впечатляващи. За мен пък като маниак по географията, Галерията на Картите си остава гвоздеят на програмата. Предходното помещение преди нея е Залата с Килимите, на които майсторите-тъкачи са изобразили библейски сцени като Възкресение и Възнесение Христово.

image
 
image

Богато украсената Галерия на Картите е дълга цели 120 м и включва изложба на изкусно изработени топографски карти на цяла Италия и земите, притежавани от Църквата по времето на Папа Григорий XIII. Разположена е откъм западната страна на Двора Белведере.

image
 
image
 
image

Правят впечатление картите на големите италиански острови Сицилия и Сардиния, на столичната област Лацио със самия Рим, алпийската област Медиоланум, средноввековна Венеция с всичките й канали и др.

image
 
image
 
image
 
image
 
image

Сикстинската капела е епицентърът на Ватикана. Тя е мястото, където протича изборът на нов папа. Известна е с архитектурата си и с фреските, дело на известните ренесансови художници Микеланджело, Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Пинтурикио, Доменико Гирландайо и др. Таванът с площ 1100 m2 е изрисуван от Микеланджело между 1508 и 1512 г. по поръчение на папа Юлий II и заедно със сцената Страшният съд (изрисувана между 1535 и 1541 г.) се смята за върха в творчеството на Микеланджело. Храмът дължи името си на папа Сикст IV, който поръчва възстановяване на старата Капела Магна. По негово поръчение между 1477 и 1480 г. художниците Пиетро Перуджино, Сандро Ботичели и Доменико Гирландайо изрисуват по стените фрески с живота на Моисей и Христос. Работата приключва 1482 г. и на 15 август 1483 г. Сикст IV провежда първата литургия в обновения храм. Днес храмът се използва за конклави, а в наши дни е отворен и за туристи. Поради тясното пространство и изключително големия брой желаещи да я посетят, Сикстинската капела е винаги претъпкана с народ, а охраната бди зорко да не се правят снимки.

image

По-нататък маршрутът из Ватиканските музеи прави пълен кръг обратно към северния изход на папския град-държава, като преминава през поредица от галерии и коридори, събрали огромно богатство от ценни религиозни и научни артефакти.

image
 

image
 
image
 
image

Пищно украсени зали, препълнени с икони и статуи на видни папи и кардинали, се редуват с колекции от глобуси, географски карти, секстанти и други изследователски приспособления, останали от епохата на Ренесанса. И всичко това се къпе под лъчите на слънцето, които се процеждат през високите прозорци откъм градините на Белведере.

image
  
image
 
image

Входът към ватиканските архиви и библиотеката остава закрит за туристи.
 

image
 

Тук може да се разгледа и любопитна колекция от подаръци, направени на папите от местни и световни футболни отбори. Логично: футболът е другата религия на италианците освен католицизма.

image

След залетите от светлина и потънали в зеленина градини на Белведере, нашата тайфа се устремява към изхода на музеите надолу по вита стълба, изработена с изумителна математическа точност. Стъпалата са така разположени, че, гледайки отгоре, се създава зрителната измама, че вървиш по полегата рампа.

image
 
image
   
image

По предварителна информация някъде при Сикстинската капела има "таен" вход, който осигурява пряк достъп от Ватиканските музеи до вътрешността на базиликата Св. Петър. Сред туристическите наръчници битува мълва, че тя е достъпна само за организирани групи с гид, но и случайни посетители биха могли да се промъкнат с някоя група и да я използват. В суматохата при Сикстинската капела обаче на нас не се удаде да открием този проход, но и всяко зло за добро - така не пропуснахме останалата част от музейните галерии. Все пак пътят до площада Сан Пиетро не е кой знае колко дълъг - около петнайсетина минути покрай стените на Ватикана.

За площада и базиликата вече стана дума в предходната част.

Следва: Част IV - Стария град

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
20



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281282
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив