Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2016 10:14 - Вечният град: Част II - Сан Пиетро
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 1959 Коментари: 0 Гласове:
21

Последна промяна: 02.10.2016 21:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"Огромен": това е първото нещо, което идва на ум при първия сблъсък с площада Свети Петър. След което бързо следва "претъпкан". Всички църкви в Рим са с безплатен вход, а базиликата Сан Пиетро е най-голямата в католическия свят (напоследък се говори, че една нигерийска катедрала наскоро я е задминала). Така че опашките при багажния контрол са наистина умопомрачителни.

image
 
image

Колосалното свободно пространство непосредствено пред базиликата сега е обособено с безкрайни редици столове за поклонници и се използва по време на неделните меси. Целият площад е проектиран от Бернини в средата на XVII в. под ръководството на папа Александър VII. Тук тълпи от вярващи се събират да видят папата.

image
 
image

Площадът е ограден от полукръгла колонада, проектирана от Бернини в тоскански стил. В средата се извисява египетски обелиск, донесен в Рим от император Калигула. Това е единственият обелиск в града, който е останал непокътнат до епохата на Възраждането. Средновековните римляни са вярвали, че в метална купа на върха на обелиска се съхранява пепелта на Юлий Цезар.

image
 
image

Самата базилика Свети Петър е проектирана от Браманти, Микеланджело, Мадерно и Бернини. Тя несъмнено е най-известният паметник на ренесансовата архитектура. Въпреки че не е главна църква на Римокатолическата църква, нито е катедрала на епископа на Рим, Свети Петър е едно от основните свещени места на католицизма.

image
 
image
 
image

Според католическата традиция, в църквата е погребан свети Петър, един от дванадесетте апостоли на Исус Христос, смятан от католиците за пръв епископ на Рим и пръв в списъка на римските папи. Смята се, че гробът на Свети Петър е разположен точно под олтара. По тази причина много римски папи още от раннохристиянската епоха също са погребани в базиликата. Християнска църква на същото място съществува от IV в., а строителството на съвременната сграда започва през 1506 г. и е завършено през 1626 г.

image

image
 
image

Гигантският купол е вдъхновен от този на разположения в старата част на града Пантеон. По периферията на помещението са разположени серия апсидни параклиси, които съхраняват някои от най-великите творения на ренесансовото католическо изкуство - начело с шедьовъра "Пиета" на Микеланджело, която изобразява тялото на Исус в скута на майка си Мария след свалянето му от кръста.

image
 
image

Серия от странични коридори, към които се влиза откъм северозападния ъгъл на площада, води надолу към дълбоките крипти. Тук лежат саркофазите на десетки папи, в това число и основата на гроба на Св. Петър.

image
 
image
 
image

Въпреки неспирния поток от туристи от цял свят, базиликата и до ден днешен се използва ежедневно за обичайните католически ритуали, включително за изповеди.

image
 
image

Прочутата Швейцарска гвардия наброява 108 гвардейци. Приемат се само швейцарски граждани, задължително католици, с поне средно образование и задължително преминали 4-месечната военна служба в родината. Официалният език е немският. Възрастта на гвардейците е от 19 до 30 години, а минималният срок на служба - 2 години. Има също така изисквания за ръст (174 см минимум), трябва да са ергени (могат да се женят само след изрично разрешение и поне три прослужени години). Заплащането е скромно - около 1000 евро месечно. Въпреки всеобщото мнение, че дизайнът на униформите е дело на Микеланджело, съвременният им вид е дело на Командир Жул Репон (1910-1921). Тъмносиньо и жълто на ивици са традиционните цветове, познати на всички. Папа Лъв X добавя червеното в чест на Медичите, от които произлиза. При церемониални случаи гвардейците носят дълги алебарди, а офицерите - рапири.

image

Съботният ден е сравнително спокоен за служителите на Ватикана, които тази вечер усилено ще подготвят мястото за неделната меса. Не само, че площадът
от ранни зори ще се изпълни с десетки хиляди поклонници, ами на всичкото отгоре в последната неделя от месеца входът към Ватиканските музеи е свободен и се очаква истинско стълпотворение от посетители.

image
 
image
 
image
 
image

За по-особените галерии от Ватиканските музеи ще разкажем в следващата част.

 Следва: Част III - Сикстинската капела

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
21



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4301979
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив