Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2016 16:31 - Вело-поход до Черни връх
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 2012 Коментари: 0 Гласове:
25

Последна промяна: 25.10.2016 09:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През уикенда реших да се поразходя до Витоша, че привсе петгодишното си пребиваване в столицата, досега никога не бях стъпвал там. Срамота! Така че яхнах велосипеда, натоварих го на влака Пловдив-София и ето, че още преди обяд цъфнах при кабинковия лифт към Алеко. В този слънчев празничен ден опашката си беше сериозна, но аз вече си бях наумил, че нищо няма да е в състояние да вгорчи този поход. И ето, че красотите се заредиха още със старта!

Маршрутът:

image
[ + ]

Витоша планина, белите дробове на столицата, се виждат от всеки неин квартал - включително от Околовръстното.

image

Кабинковият лифт е при кв. Симеоново, а освен него има още няколко седалкови лифта, които обслужват целия северен склон на Витоша.

image

Симеоновският лифт се състои от две части - до междинната спирка Витошко лале и след това - до х. Алеко.

image

Кабинките са шестместни, а линията е дълга 6270 м. Преодолява денивелация 1074 м за около 30 мин.

image

Хижа Алеко се намира в местността Масловица в подножието на вр. Малък Резен. Това е най-старата хижа на Витоша - работи още от 30-те.

image

Оттук за около час и половина се стига до Черни връх. Най-прекият вариант на маршрута започва непосредствено зад голямата чешма при хижата, а в неделния ден по пътеката се ниже върволица от хора.

image
 
image

През зимата в този район гъмжи от скиори, а навред по склоновете са построени седалкови лифтове и влекове, както и множество по-малки хижи, почивни станции и подслони.

image
 
image

Гледките през северните склонове на Витоша са впечатляващи - вижда се цяла София от птичи поглед, а също Лозенската планина на изток.

image
 
image

Пътеката към резерват Бистрица е очевидно много сериозно утъпкана от по-непретенциозни туристи. Виждат се майки с колички, татковци с деца на раменете, пенсионери с планинарски щеки, дори кучета на разходка.

image

При няколкото импровизирани заведения може да се похапне вкусна шкембе-чорба с някоя и друга салатка - ей тъй, колкото да се подкрепиш преди голямото катерене.

image

В околностите на х. Алеко са устроени няколко екопътеки - маркировката е отлична, а над каменните морени са прехвърлени панорамни дървени мостове.

image
 
image

И ето, че идва моментът да се отправя нагоре по склона. Тъй като съм решил да изкачвам върха с велосипед (който предимно бутам по големия наклон), избирам по-обиколния път откъм запад. Настилката е трошено-каменна, а гледките към града - все така впечатляващи.

image
 
image
 
image

В подстъпите преди Черни връх нещата стават наистина екстремни като за велосипедист, така че се принуждавам да си набележа един стълб от зимната маркировка и да закатанча колелото там. Остават има-няма двайсетина стълба до горе, което ще рече петнайсетина минути катерене сред морени, ручеи и хвойна.

image

В далечината на изток се вижда вторият по височина връх във Витоша - Голям Резен, с обсерваторията.

image

И ето, че в ранния следобед достигам Черни връх. Височината е 2290 м, а въздухът - кристално чист и невероятно свеж.

image
 
image

Каменните грамади са осеяли площадката на билото, а народът все така пъпли насам-натам, разпъва софри, яде кебапчета, пие бира и поема кислород с пълни гърди.

image
 
image

Панорамните гледки във всички посоки спират дъха. При малко по-ясно време на юг се открояват и исполинските върхове на Рила.

image
 
image
 
image
 
image
 
image
 
image

Черни връх е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Има печат на туристическата чайна при метеоролгичната наблюдателница на върха.

image
 
image

Хапвам един сандвич и хубаво се наквасвам с вода, след което, без да се помайвам кой знае колко още, се отправям обратно надолу по склона, че ме чака главозамайващо спускане на две колела.

image
 
image

Вече възседнал велосипеда, внимателно си проправям път между пъплещите нагоре-надолу тълпи от окъснели туристи. София искри в нозете ми, обагрена в бяло и зелено.

image
 
image

Отбивката покрай Торфено бранище примамва, но за съжаление днес нямам време да усложнявам маршрута с отклонения към Златните мостове. Може би някой друг път.

image

Шосето надолу към Драгалевци е изцяло павирано и доста друса, което не ми позволява да развия голяма скорост. Затова пък се натъквам на любопитни гледки като например седалковия лифт.

image
 
image

Обратно в големия град, завръщането на столичани от родните им места започва да се усеща към края на неделния ден - булевардите отново са претъпкани, а по площадите и на Витошка кипи от глъчка.

image
 
image

Неслучайно централните улици на София са така проектирани, та да може от всяка точка да се вижда Витоша. Ако застанеш на бул. Черни връх, едноименната шапка на белите дробове на столицата може да се види съвсем ясно. Дори при наскоро обновения Лъвов мост се подава късче от планината. А аз бързам да хвана влака обратно към къщи, като си обещавам да вербувам още неколцина ентусиасти за едно последващо посещение на прекрасната Витоша.

image
 
[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
25



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4281577
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив